Яку тканину найкраще обрати для маски?

Яку тканину найкраще обрати для маски?

Науковці протестували різні види доступних тканин й визначили, які з них найкраще затримують аерозольні частки

Під час пандемії COVID-19 Центр з контролю та профілактики захворювань США рекомендує людям у публічних місцях носити маски. Оскільки промислово виготовлені респіратори і маски не завжди доступні й потрібні насамперед медичним працівникам, багато кому доводиться їх шити самостійно. У статті, опублікованій в журналі ACS Nano, науковці випробували різні види тканин та їхніх комбінації й дійшли висновку, яку з них найкраще обрати для маски. Виявилось, що бавовна у парі з натуральним шовком або шифоном здатна напрочуд добре фільтрувати аерозольні частинки. Утім, лише у тому разі, якщо шари тканини щільно підігнані один до одного.

Вважають, що коронавірус SARS-CoV-2 найбільше поширюється через респіраторні крапельки, які виділяються під час кашлю, чхання або розмови. Їхній розмір може бути дуже різним, але найменші з них, звані аерозолями, здатні легко проникати між волокнами тканини. Тому багато хто навіть сумнівається, чи маски з тканини узагалі захищають від вірусу. Тож Супратік Ґуха з Чиказького університету та його колеги вирішили протестувати різні види тканин – разом і в комбінаціях між собою, – щоб визначити, які з них найкраще фільтрують аерозолі, що за розміром аналогічні до респіраторних крапельок.  

У камері змішування аерозолів дослідники створили часточки розміром від 6 до 10 нм. Після цього за допомогою вентилятора їх спрямували на тканину зі швидкістю, що приблизно дорівнює шкидкості спокійного людського дихання. Наприкінці науковці виміряли кількість часточок, що пройшли крізь тканину. Виявилось, що шар щільної бавовни разом з двома шарами шифону зі спандексу та поліестеру – тканини, яку часто використовують для пошиття нічних суконь, – затримував від  80% до 99% аерозольних часточок, тобто приблизно стільки ж, скільки матеріал респіратора N95.

Якщо замінити шифон на натуральний шовк або фланель чи просто використати бавовняне піке з бавовняно-поліестеровим ватином, можна досягнути приблизно однакових результатів. При цьому дослідники з'ясували, що лише 1% прогалини між шарами тканини зменшує їхню фільтрувальну дію наполовину. Тому вони підкреслюють, що маска, щоб захищати, повинна бути добре підігнана. 

The best material for homemade face masks may be a combination of two fabrics

ScienceDaily, 24/04/2020

Зреферував Є. Л. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: