Звіт Bellingcat: Росія сфальсифікувала докази у справі MH17

Звіт Bellingcat: Росія сфальсифікувала докази у справі MH17

Особлива увагу у звіті приділяється аналізу Центру Джеймса Мартіна з питань нерозповсюдження зброї масового ураження з США.

Група Bellingcat оприлюднила новий звіт про збиття літака MH17 над Україною. Документ з назвою «Відкрите розслідування джерел – через два роки» включає результати дворічної роботи групи журналістів-розслідувачів щодо фактів навколо збитого літака «Малазійських авіаліній» 17 липня 2014 року.

Група опитала низку експертів у різних галузях щодо їхніх поглядів на виявлені докази щодо катастрофи. Особлива увагу у звіті приділяється аналізу Центру Джеймса Мартіна з питань нерозповсюдження зброї масового ураження з США.

Цей центр дослідив фотографії у цій справі щодо наявності в них внесених змін і дійшов висновку, що супутникові знімки, представлені Міноборони Росії після збиття літака, є настільки серйозно зманіпульовані, що не можуть служити доказами.

У повідовленні Bellingcat йдеться, що, за даними аналізу відкритих джерел, є підстави стверджувати, що «Бук», з якого, як вважається, збили літак, був доставлений з Росії в день збиття літака зі складу 53-ї бригади протиповітряної оборони. Спочатку цю установку привезли до Донецька, потім на тягачі перевезли до Сніжного, після цього «Бук» власним ходом прибув на поле, звідки випустив ракету у напрямку літака. Пізніше цю установку зняли на відео вранці 18 липня в Луганську.

21 липня 2014 року Міністерство оборони Росії оприлюднило низку брехливої і сфальсифікованої інформації: неправду про маршрут польоту літака, про дані радарів і про місце зйомки луганського відео, а також неправдиво датовані і глибоко зманіпульовані супутникові знімки, – пише Bellingcat.

Пізніше російська компанія «Алмаз-Антей», що виробляє «Буки», подала свої дані стосовно катастрофи, що не підтверджуються ні свідченнями очевидців на місці подій, ні іншими даними з відкритих джерела.

А Міністерство закордонних справ Росії на прохання подати їхні докази щодо збиття літака змогло подати тільки плагіат із записів у блогах в Інтернеті, заявили громадські розслідувачі.

Кримінальне розслідування, що має на меті визначити осіб, відповідальних за збиття літака рейсу MH17, і притягнути їх до відповідальності веде нині Спільна слідча група, яку створили під егідою прокуратури Нідерландів органи прокуратури і поліції Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії й України. Ця група повідомляла, що на початку осені оприлюднить перші результати своєї роботи: дані про тип озброєння, з якого був збитий літак рейсу MH17, і точне місце пуску ракети.

У жовтні 2015 року були оприлюднені результати іншого розслідування в Нідерландах. Це розслідування, що стосувалося тільки питань авіаційної безпеки, встановило, що літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysian Airlines рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої сепаратистами. Донині офіційно не доведено, чи причетні до збиття MH17 кадрові російські військові і російське військове командування.

Громадські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

Джерело: Голос Америки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: