Аваков хоче взяти під контроль ще й митницю? Законопроєкт вже готовий

Аваков хоче взяти під контроль ще й митницю? Законопроєкт вже готовий
Ослаблення митниці наразі і спонукає Арсена Авакова використати момент для «наведення порядку

Законопроєкт ще не зареєстрований на сайті Ради, але активно обговорюється в комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики

Міністр МВС Арсен Аваков намагається взяти під контроль Державну митну службу України за допомогою Державної прикордонної служби, що координується урядом через міністра внутрішніх справ. Про це йдеться у матеріалі «Главкому» «Аваков під час «чуми». Очільник МВС хоче взяти під контроль ще й митницю».

Зазначається, що у парламенті уже підготовлений відповідний законопроєкт, який хоч і не зареєстрований на сайті Ради, але активно обговорюється в комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.   

«Зокрема, передбачається внести зміни до Митного кодексу щодо протидії контрабандній діяльності на державному кордоні», - йдеться у статті.

Автор матеріалу пояснює, що за допомогою змін до Митного кодексу «прикордонникам можуть дозволити «огляд та переогляд товарів, транспортних засобів» у разі отримання інформації «від керівника органу охорони державного кордону про наявність достатніх підстав вважати, що ці товари переміщуються через кордон з порушенням норм цього Кодексу та інших законів з питань державної митної справи» (запропоновано внести зміну до статті 338 Митного кодексу України)».

«В разі якщо огляд (переогляд) проводиться на підставі отриманої інформації від керівника органу охорони державного кордону, такий огляд (переогляд) проводиться з обов’язковим залученням уповноважених службових осіб Державної прикордонної служби України», - йдеться у запропонованих змінах до законодавства.

У матеріалі наголошується, що на практиці йдеться, перш за все про те, що під виглядом «контролю за контрабандою» прикордонна служба отримує право на власний розсуд зупиняти транспортні засоби і влаштовувати додаткову перевірку. «Звідси – ще більший ризик перерозподілу впливів на митниці, а де-факто – пряма конкуренція з Державною митною службою, яка нині переживає, можливо, найгірші часи, оскільки є кадрово і фінансово ослабленою», - наголошується у статті.

Автор статті вважає, що саме ослаблення митниці наразі і спонукає Авакова використати момент для «наведення порядку». «І саме це він, очевидно, і «продає» офісу президента, куди після відставки Андрія Богдана міністр заходить, як до власного кабінету. Раніше Богдан обмежував контакти Зеленського з Аваковим. Зараз ситуація суттєво змінилося», - зауважується у статті.

Читати більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: