Метою створення офшору для Roshen могла бути мінімізація податків - розслідування

Метою створення офшору для Roshen могла бути мінімізація податків - розслідування
Roshen

«Судячи з усього, офшорні фірми створювалися саме для уникнення податків у разі продажу чи отримання якогось доходу», - припускають журналісти

Метою створення офшорної компанії президентом Петром Порошенком могла бути мінімізація податків, а не плани передати бізнес Roshen у «сліпий траст». 

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо», завдяки документам Paradise Papers – глобального журналістського розслідування, до якого долучилась українська команда.

За даними журналістів-розслідувачів, саме мінімізація податків була метою перебудови структури корпорації Roshen.

«Судячи з усього, офшорні фірми створювалися саме для уникнення податків у разі продажу чи отримання якогось доходу», - припускає ЗМІ.

Відповідно до документів, отриманих німецькою газетою «Зюддойче Цайтунг» та переданих мережам журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, у червні 2014 року, невдовзі після інавгурації Порошенка, юристи з української фірми Avellum, яка представляє інтереси президента, начебто написали юристам з фірми «Еплбай» з острову Мен наступного листа:

«Справа надзвичайно делікатна. Ім’я клієнта – Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків, ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи у Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією – ми надаємо перевагу БВО, але острів Мен також може підійти… Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливою (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)», - цитує лист ЗМІ.

7550Структура володіння Roshen. Скріншот з відео

Журналісти вважають, що саме податкові цілі, про які пишуть юристи Порошенка на острові Мен, були метою створення, принаймні, однієї з трьох компаній. Продаж Roshen у листі згадується лише як опція.

Столичний юрист, у якого брали коментар журналісти, вважає, що з листа не випливає, що метою при побудові офшорної структури був траст.

«Така структура потрібна, скоріше за все, якщо планується продаж, для оптимізації доходів від продажу», - зазначив експерт.

Юристи Порошенка у відповіді на запит «уникли конкретних питань» про листування з островом Мен. Проте, вони наполягають, що структурували Roshen таким чином, що усі податки сплачувалися в Україні.

«Юристи з фірми «Еплбай» не наважилися мати справу з Петром Порошенком, вважаючи це ризикованим. Пізніше, у серпні 2014го, юристи з Avellum звернулися до Панамської фірми Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру, а потім стала об’єктом викриттів проекту Панама пейперз», - резюмується у журналістському розслідуванні.

Як повідомляв «Главком», 5 листопада репортери Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань оприлюднили новий офшорний компромат на світові компанії та політиків.

Журналісти з різних країн дослідили 13,4 млн документів, де згадуються імена понад 120 політиків з майже 50 країн світу, а також підприємства, спортсмени, бізнесмени та інші високопоставлені особи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: