Обмеження уряду перестали діяти. Стало відомо, якою буде ціна на газ для населення

тарифи
Обмеження уряду перестали діяти. Стало відомо, якою буде ціна на газ для населення

Станом на 26 березня пропозиції постачальників коливаються в межах 6,75 – 8,85 грн/куб. м (з ПДВ і без вартості доставки)

фото: ukrinform

Список пропозицій усіх постачальників: ціни на газ для населення у квітні почали зростати

З 1 квітня ціни на блакитне паливо знову формує ринок. Як повідомляв «Главком», гранична ціна (6,99 грн за куб), яку уряду запровадив з 1 лютого, припинила свою дію 31 березня.

В результаті, у квітні найбільше газ подорожчав у ТОВ «Азовгаз» (Дніпропетрвоська обл.) – ціна зросла до 8,85 грн за кубометр (з ПДВ і без вартості послуги за розподіл), тобто кубометр газу подорожчав на 1,86 грн порівняно з минулим місяцем. Ще дві компанії також суттєво підняли ціну: ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» – до 8,3 грн; ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія» – до 8,27 грн за кубометр (з ПДВ і без вартості послуги за розподіл).

Проте більшість постачальників газу не зважились різко змінювати свої цінові пропозиції на квітень. Показники не суттєво змінилися порівняно з березнем. Цінові пропозиції більшості облгаззбутів на квітень майже не відрізняються від березневих – 6,99 грн/куб.м.

Загалом, станом на вечір 26 березня запропоновані постачальниками ціни коливаються в межах 6,75 – 8,85 грн/куб. м (з ПДВ і без вартості послуги за розподіл, тобто доставки).

Загалом в Україні 12,5 млн побутових споживачів газу. 70% з них обслуговують облгаззбути (Регіональною газовою компанією Дмитра Фірташа) – це понад 9 млн домогосподарств.

Найкращу пропозицію на квітень – 6,75 грн/куб. м запропонувала на квітень компанія ERU Трейдінг.

Трохи вищу ціну пропонує Газопостачальна компанія «Нафтогаз України»: компанія на квітень зберегла для своїх побутових клієнтів тариф на газ у розміні 6,86 грн/куб. м (із ПДВ, без вартості розподілу (доставки).

Постачальник останньої надії – ГП «Нафтогаз України» в квітні продаватиме газ по 6,99 грн за кубометр (у березні теж 6,99 грн).

Проте на вечір 26 березня, всупереч вимогам законодавства, не всі компанії оприлюднили свої цінові пропозиції.

Тарифи постачальників природнього газу для побутових споживачівТарифи постачальників природнього газу для побутових споживачів

Після запуску з 1 серпня 2020 року роздрібного ринку газу ціни визначає сам постачальник. Сьогодні в Україні нараховується понад 50 постачальників і домогосподарства можуть укласти договір із будь-яким із них.

До речі, ціни на газ на європейських хабах в березні значно підскочили вгору, але в останній тиждень почали знижуватися: 26 березня на хабі TTF газ продавали по 9,137 грн за куб. На Українській енергетичній біржі ціна газу – 7,7 грн за куб, тобто на ринку ціна вища, ніж запропоновані постачальниками ціни населенню. З власних джерел «Главкому» відомо, що представники уряду докладали зусиль, аби провідні постачальники у квітні пропонувати населенню ціни нижчі ринкових.

Приведена вартість природного газу на європейських хабах до кордону України з ПДВПриведена вартість природного газу на європейських хабах до кордону України з ПДВ

Приведена вартість природного газу на європейських хабах до кордону України без ПДВПриведена вартість природного газу на європейських хабах до кордону України без ПДВ

Ціна на газ з 1 квітня знову формується на ринкових засадах. Нагадаємо, постановою Кабінету міністрів від 18 січня 2021 р. № 25 із 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року, була запроваджена гранична ціна на газ – 6,99 грн/куб. м (із ПДВ, без вартості розподілу).

Постанова була ухвалена після того, як з 1 січня 2021 року газопостачальні компанії України різко підняли ціну на газ для населення - до 10-11 грн за кубометр. Тому українці в усіх регіонах повстали проти таких цін.

Отже, дія фіксованого тарифу на газ по 6,99 гривні закінчується в березні. Уже в квітні українцям обіцяють представити річний тариф на газ, який буде незмінним протягом року – з 1 травня поточного року по 30 квітня наступного року).

Наталка Прудка, для «Главкома»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: