Європейська бізнес асоціація просить Гройсмана забезпечити об'єктивність розслідування щодо сірчаної кислоти

Європейська бізнес асоціація просить Гройсмана забезпечити об'єктивність розслідування щодо сірчаної кислоти
Сірчанокислотний цех

Практично всі українські виробники сірчаної кислоти виробляють товар виключно для власних потреб

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) просить прем'єр-міністра Володимира Гройсмана забезпечити прозорість і об'єктивність проведення спеціального розслідування Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо імпорту сірчаної кислоти.

Про це йдеться в листі виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко прем'єр-міністру Володимиру Гройсману.

Асоціація просить прем'єр-міністра посприяти в забезпеченні прозорості та об'єктивності проведення Спеціального розслідування щодо імпорту сірчаної кислоти з урахуванням всіх можливих негативних наслідків для промисловості України, а також можливих економічних і репутаційних втрат для країни на міжнародній арені в разі прийняття необгрунтованого і упередженого рішення.

«Занепокоєння компаній-членів асоціації пов'язано з тим, що ініціювання Спеціального розслідування може вплинути на рівень забезпечення сірчаною кислотою підприємств гірничо-металургійного комплексу, агропромислового комплексу, енергетики, хімічної промисловості, для яких це сировина є одним з першорядних необхідних компонентів технологічного процесу, дефіцит якого може блокувати виробництво до повної його зупинки, - сказано в листі. - Вітчизняні споживачі сірчаної кислоти відзначають зростання рівня дефіциту української продукції, тому для збереження виробництва необхідно продовжувати використання імпортованої сірчаної кислоти ».

В ЄБА додали, що практично всі українські виробники сірчаної кислоти виробляють товар виключно для власних потреб, а заявники, які ініціювали розслідування, на сьогодні виробляють товар переважно за давальницькою схемою. З огляду на це, обсяги виробництва товару для цілей визначення національного товаровиробника в рамках даного спеціального розслідування повинні бути скориговані на обсяги виробництва за давальницькою схемою.

«Наявність таких факторів, як закриття двох великих підприємств з виробництва кислоти через анексії Криму та АТО, що закономірно призвело до падіння обсягів виробництва національної галузі; нестабільна робота деяких українських виробників, за заявою яких було ініційовано розслідування; застаріле зношене обладнання товаровиробників, яке призводить до неефективності виробництва і завищеною собівартості, на думку експертів асоціації, ставить під сумнів нанесення шкоди національному товаровиробнику саме імпортом відповідного товару», - сказано в зверненні.

На думку ЄБА, застосування спеціальних заходів може, по-перше, створити загрозу виникнення дефіциту сірчаної кислоти на ринку України, а, по-друге, порушувати ряд норм українського і міжнародного законодавства.

«В результаті, споживачі все одно будуть змушені імпортувати товар, але вже зі сплатою спеціального мита», - підсумували в асоціації. 

Як повідомлялося раніше, в серпні минулого року СхідГЗК і «Сумихімпром», що займають домінуюче становище на ринку сірчаної кислоти, звернулися в МЕРТ скаргою на імпорт цієї сировини, який, на їхню думку, завдає шкоди українським хімікам. У свою чергу, Мінекономторгівлі почали спеціальне розслідування.

Джерело: uaprom

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: