Кабмін закликав парламент заборонити демпінговий імпорт електроенергії з Росії і Білорусі

Кабмін закликав парламент заборонити демпінговий імпорт електроенергії з Росії і Білорусі
Поставки російського струму здійснюються за демпінговими цінами, що дозволяє імпортерам витісняти з ринку українських виробників і постійно збільшувати свою долю

Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі з січня 2021 року. В лютому розпочалися поставки з Росії

Кабінет Міністрів закликав Верховну Раду якомога швидше розглянути законопроект про заборону імпорт електроенергії з Росії і Білорусі.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль від час засідання Антикризового енергетичного штабу.

«Я нагадаю, з серпня уряд подав законопроект про заборону імпорту електроенергії з Росії, Білорусі. На жаль, депутати його не приймають. Будь ласка, він лежить у парламенті, ми просимо депутатський корпус прийняти відповідну законодавчу базу для обмеження імпорту електроенергії», – зазначив глава Уряду.

Шмигаль заявив, що потрібно чітко розділяти, аварійну допомогу системному оператору і комерційний імпорт електроенергії, який заміщає внутрішнє виробництва.

«Стосовно аварійної допомоги – це є необхідність, щоб уникати віялових відключень, це дві різних речі: імпорт і аварійна допомога між країнами», – додав прем’єр.

Нагадаємо, Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі з січня 2021 року. В лютому розпочалися поставки з Росії. Загалом станом на 23 лютого було імпортовано 520 млн кВт годин на суму 830 млн грн.

Поставки російського струму здійснюються за демпінговими цінами, що дозволяє імпортерам витісняти з ринку українських виробників і постійно збільшувати свою долю. Імпорт призводить до різкого обвалу оптових цін і збитків генеруючих компаній. Минулого тижня (15-22 лютого) доля імпорту збільшилася 5%.

Минулий опалювальний сезон – з жовтня 2019 по березень 2020 року – Україна імпортувала понад 1 млрд кВт годин електроенергію, що призвело до найбільшої за роки незалежності кризи на енергетичному ринку.

В результаті зупинилися 95 вугільних шахт, а генеруючі компанії змушені були вимикати енергоблоки і отримали рекордні збитки.

Проти імпорту виступили найбільші українські виробники електроенергії. 15 лютого майже всі українські ТЕЦ звернулися до уряду з вимогою негайно заборонити імпорт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: