100 днів ринку землі. Депутат визнав: продають паї лише ті, кому конче потрібні гроші

100 днів ринку землі. Депутат визнав: продають паї лише ті, кому конче потрібні гроші
Ринок землі в Україні почав працювати влітку 2021 року
фото з відкритих джерел

Проміжні підсумки нововведень було підбито за результатами перших 100 днів дії реформи

Закон про ринок землі в Україні розроблений і впроваджений неправильно з точки зору виваженої аграрної політики та врахування інтересів агровиробників. Таку думку виданню Agropolit.com висловив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Вадим Івченко.

«Під час протягування закону про ринок землі багато чого обіцяли: і зростання ВВП, і надання різних фінансових інструментів фермерам, аби вони могли бути повноцінними гравцями на цьому ринку, можливість простим людям її купувати, кредити з мінімальними відсотковими ставками, Фонд з підтримки фермерських господарств, який відшкодує перший внесок... І я вже не кажу про те, що все це мали б зробити ще до 1 липня», – повідомив нардеп.

Івченко додав, що нічого з вищеперерахованого не було зроблено. Натомість, як і очікувалося, «підняли голову» спекулянти, що вже скуповують землю на підставних осіб.

Також депутат пояснив, чому, на його думку, українці поки не поспішають продавати та купувати землю, і «валу» земельних угод в країні поки не спостерігається.

«Порівняно невелика кількість операцій купівлі-продажу землі завдячується тому, що майже вся земля в оренді. Навіть ті, хто хотіли б і мають можливість купити землю, не можуть цього зробити, оскільки в середньому землю люди здавали в оренду на 10–15 років. Хто дасть нормальну ціну за землю, якщо ще 15 років не зможе нею користуватися? Продають землю за запропонованою ціною тільки ті, кому терміново потрібні гроші», – підсумував депутат.

Середня ціна одного гектара землі сільськогосподарського призначення в Україні станом на початок жовтня складає близько 33 тис. грн. Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко

Нагадаємо, стало відомо, коли вартість землі може суттєво зрости.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: