Ощадбанк потребує докапіталізації на понад 6 млрд грн (доповнено)

Ощадбанк потребує докапіталізації на понад 6 млрд грн (доповнено)
Ощадбанк повинен прагнути досягти чистого прибутку в розмірі 4,2 млрд грн при прибутковості капіталу в 15%
фото з відкритих джерел

Кабінет міністрів схвалив стратегію розвитку Ощадбанку на 2021 – 2024 роки

Державному Ощадбанку доведеться наростити власний капітал з нинішніх 21,6 до 28 млрд грн до 2024 року. Це випливає зі стратегії розвитку Ощадбанку на 2021−2024 роки, нещодавно затвердженої Кабміном.

За даними Міністерства фінансів, Ощадбанк повинен прагнути досягти чистого прибутку в розмірі 4,2 млрд грн при прибутковості капіталу в 15%.

Відомо, що показник рентабельності капіталу (ROE, return on equity) розраховується як відношення чистого прибутку до величини власного капіталу і показує віддачу на вкладені інвестиції. Відповідно, маючи в своєму розпорядженні значення ROE і прибутку нескладно вирахувати розмір капіталу. Він повинен скласти 28 млрд грн.

Держбанк може капіталізуватися за рахунок платників податків та/або заробленого прибутку. За 2020 рік Ощадбанк заробив 2,8 млрд грн чистого прибутку і повинен був виплатити державі 833 млн грн дивідендів. Прибуток Ощадбанку за вісім місяців (січень-серпень) поточного року становить всього 750 млн грн.

Якщо порівнювати прибуток за підсумками першого півріччя, то в поточному році він усемеро менший, ніж за аналогічний період 2020 року.

«У стратегії банку, ухваленій вчора, про докапіталізацію банку взагалі не йдеться, тобто банк не планує звертатися до держави за капіталом. Крім того, останній стрес-тест НБУ підтвердив відсутність необхідності у додатковому капіталі за базовим сценарієм», — повідомила «Главкому» пресслужба Ощадбанку.

Зазначимо, що Ощадбанк востаннє автоматично продовжив дію платіжних карток переселенців. У банку нагадали, що продовжують перевипуск карток за графіком та доставляють їх до відділень.

Раніше повідомлялося, що державний Ощадбанк з 1 жовтня закриватиме поточні та депозитні рахунки, операції за якими не здійснювалися протягом трьох років і більше.

Раніше Нацбанк опублікував рейтинг найнадійніших банків України.

До слова, Антимонопольний комітет оштрафував Ощадбанк за купівлю рибного ярмарку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: