Рада прийняла держбюджет-2022 за основу: головні показники

Рада прийняла держбюджет-2022 за основу: головні показники
Тепер Кабінет міністрів повинен підготувати проєкт закону про державний бюджет України на 2022 рік до другого читання
фото: Уніан

Розгляд у другому читанні має завершитися не пізніше 20 листопада

Депутати Верховної Ради 20 жовтня підтримали висновки та пропозиції до проєкту закону про державний бюджет України на 2022 рік. Документ схвалили 264 депутати.

Згідно з регламентом Ради, після ухвалення висновків проєкт закону про державний бюджет на наступний рік вважається прийнятим у першому читанні.

«Схвалити висновки та пропозиції до проєкту закону України про державний бюджет України на 2022 рік як Бюджетні висновки Верховної ради України», – йдеться в документі №6000-П.

Згідно з постановою, Кабінет міністрів повинен підготувати проєкт закону про державний бюджет України на 2022 рік до другого читання відповідно до Бюджетних висновків та подати його на розгляд Ради у двотижневий строк.

Документом перерозподіляються деякі видатки держбюджету. Крім того, доходи загального фонду держбюджету на 2022 рік збільшуються на 6,5 млрд гривень за рахунок імпортного ПДВ.

Кабміну рекомендується розглянути можливість збільшення доходів загального фонду державного бюджету на 2022 рік з урахуванням очікуваного виконання доходів державного бюджету у 2021 році, прогнозного зростання економіки.

Крім того, Кабмін зазвичай самостійно змінює показники до другого читання та перерозподіляє витрати.

Графіка РБК-УкраїнаГрафіка РБК-Україна

Відповідно до регламенту, проєкт закону про державний бюджет України на наступний рік розглядається за процедурою трьох читань. Після представлення народні депутати, комітети формують свої пропозиції до проєкту не пізніше 1 жовтня. Верховна Рада розглядає проєкт закону про держбюджет у першому читанні не пізніше 20 жовтня. Розгляд у другому читанні завершується не пізніше 20 листопада. Остаточно закон про державний бюджет України приймається Верховною радою до 1 грудня.

Верховна Рада прийняла до розгляду законопроєкт «Про державний бюджет на 2022 рік» 21 вересня.

Доходи бюджету заплановані в сумі 1277,7 млрд гривень, що на 161,7 млрд гривень більше, ніж у 2021 році; витрати зростуть на 103,1 млрд гривень до 1465,7 млрд гривень; дефіцит держбюджету запланований на рівні 188 млрд гривень.

Зростання реального ВВП України очікується на рівні 3,8%, інфляція (з грудня до грудня) складе 6,2%. До бюджету на 2022 рік закладено середній курс гривні до долара – 28,6-28,7 грн/долар.

Зазначимо, що напередодні прийняття документу у першому читанні перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк повідомив, що із понад трьох тисяч поправок нардепи врахували лише декілька.

Нагадаємо, що комітет рекомендував Раді прийняти бюджет-2022 у першому читанні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: