Росія так розкочегарила ціни на енергоносії, що її доходи перевищать допандемічний рівень

Росія так розкочегарила ціни на енергоносії, що її доходи перевищать допандемічний рівень
Основні надходження очікуються від видобутку та експорту нафти та нафтопродуктів
фото з відкритих джерел

Загальна кількість російських доходів має перевищити показники 2019 року

У 2021 році доходи Росії від нафти та газу можуть перевищити рівень допандемічного 2019 року на тлі високих цін на дані види палива. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на дані міжнародного рейтингового агентства Fitch.

Зокрема, нафтогазові доходи російського бюджету та позабюджетних фондів можуть вирости на 70% або на $50 млрд у порівнянні з минулим роком. Це приблизно на $40 млрд «більше, ніж могло б бути, якби макроекономічні параметри відповідали б нашим очікуванням на початок року», зазначив старший директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів Fitch Дмитро Маринченко.

Загалом надходження можуть скласти близько $125 млрд. У свою чергу, у 2019 році нафтогазові доходи становили $120 млрд. При цьому фахівець уточнив, що внесок газу, незважаючи на різке зростання цін, буде меншим – близько 20–25%. Переважно збільшення державних доходів залежатиме від надходжень від видобутку й експорту нафти та нафтопродуктів. За словами Маринченко, це пояснюється тим, що значна частина експорту газу прив'язана до ціни нафти, а також тим, що велика частина видобутого в Росії газу споживається всередині країни.

28 вересня акції «Газпром нафти», «Лукойлу» та «Роснафти» побили історичний рекорд на тлі подорожчання нафти вище $80 за барель вперше з жовтня 2018 року.

Можливо, Європі доведеться попросити більше російського газу, ніж було обумовлено раніше. Про це заявив верховний представник ЄС у закордонних справах і політики безпеки Жозеп Боррель.

Зазначимо, у понеділок, 11 жовтня, біржова ціна на газ в Європі впала нижче $1000 за тисячу кубометрів. При цьому протягом декількох тижнів у вересні і на початку жовтня вартість газу в Європі безперервно зростала, встановивши кілька рекордів. 6 жовтня пальне коштувало $1924 за тисячу кубометрів.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: