В НБУ заявили, що не будуть фінансувати дефіцит держбюджету, якщо МВФ не дасть кошти

В НБУ заявили, що не будуть фінансувати дефіцит держбюджету, якщо МВФ не дасть кошти
Шевченко: Україна може розраховувати на два транші МВФ
Фото з відкритих джерел

На тему фінансування НБУ дефіциту держбюджету було багато спекуляцій, наголосив Шевченко

Найіональний банк України (НБУ) не буде фінансувати дефіцит держбюджету, якщо МВФ не надасть Києву черговий транш, заявив в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна» голова Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко.

Він окремо наголосив, що його інституція не фінансуватиме дефіцит держбюджету в разі відсутності фінансування.

«Вже був минулий рік, коли було дуже багато спекуляцій на цю тему. Я можу тільки знову процитувати улюблену статтю закону про НБУ №54: «Національний банк не фінансує дефіцит державного бюджету», – зазначив Шевченко.

Очільник НБУ додав, що ані регулятор, ані він сам не планують «відступати від цього пункту».

Він висловив сподівання, що Верховна Рада, повернувшись до звичайного режиму роботи, ухвалить всі необхідні для продовження співпраці з МВФ закони. «Наразі навіть у разі зниження обсягів (хоча я не готовий говорити про обсяги) немає нічого загрозливого. Ці кошти можуть бути заміщені розміщенням євробондів. Ми ж із вами знаємо, що МВФ – це насамперед не про гроші, а про довіру до країни. Це потужний сигнал інвесторам», – додав Шевченко.

За його словами, Україна може розраховувати на два транші МВФ.

Місія МВФ працювала в Україні у грудні 2020 – лютому 2021 року. 12 лютого місія завершила роботу в Україні без результату. Сторони не домовилися про перегляд програми stand-by, що призвело б до надання Україні чергового траншу.

Наприкінці лютого МВФ озвучив головні претензії до України. Серед ключових українських питань у фонді відзначили посилення управління банківським наглядом Національного банку, бюджетний дефіцит, фінансові ризики і зміцнення судових органів. При цьому МВФ констатує наявність низки невирішених питань стосовно антикорупційної, фіскальної та енергетичної політики, та чекає від української сторони інформації по їх вирішенню для продовження обговорень.

Міністр фінансів раніше казав, що для відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом Україна має повернутись до своїх зобов‘язань перед МВФ.

5 квітня міністр фінансів Сергій Марченко заявив про успіх у перемовинах з МВФ. За його словами, Україна наблизилась до порозуміння з Міжнародним валютним фондом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: