В Україні можуть початися аварійні відключення електроенергії - експерт

В Україні можуть початися аварійні відключення електроенергії - експерт
Як зазначає Юрій Корольчук, для того, щоб уникнути аварійних відключень, потрібно підвищувати ОРЦ на 2019 рік і закріплювати пріоритет марки Г на законодавчому рівні

Серед причин колапсу - «провал» антрацитових блоків через проблеми з паливом і низький тариф, небажання Слов'янської ТЕС працювати через низький тариф і ненадійність атомної генерації

Енергосистема України підійшла до кризової межі і була готова до впровадження графіка аварійних відключень на 1400 МВт. Про це у своїй колонці на НВ «Чому енергетичний ринок лихоманить» пише член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Серед причин колапсу - «провал» антрацитових блоків через проблеми з паливом і низький тариф, небажання Слов'янської ТЕС працювати через низький тариф і ненадійність атомної генерації.

«У всіх суб'єктів ринку зіграла свою роль «стара» проблема - дефіцит вугілля, залежність від імпортного і російського антрациту. Додалася також і нова проблема - це тариф для ТЕС на IV квартал. На даний момент прогнозний тариф ТЕС на IV квартал 2018 становить 166 коп / кВт-год. Такий тариф дозволяє компаніям закуповувати вугілля за ціною 2,1 тис. гривень за тонну. Але не більше. І тут з'являється проблема необхідності імпорту вугілля. Адже імпортне вугілля тариф в 2,1 тис. гривень просто не покриває. Ціна імпортного вугілля на світових біржах на початку IV кварталу вже досягла ціни в 98 доларів (2,8 тис. Грн, з ПАР), 100 доларів (2,8 тис. Грн., Вугільні біржі Європи), 90 доларів (2,5 тис. грн., США)», - пише Корольчук.

«Через низькі тарифи Слов'янська ТЕС не хотіла включатися в роботу. Станом на листопад п'ять з шести ТЕС, що працюють на антрациті, не здатні включитися в повноцінну роботу на енергоринку, оскільки або мають незначні запаси вугілля, або не мають можливості постачати антрацит», - інформує він.

У листопаді режим ненадійності також продемонстрували атомні станції.

«Вийшов з ладу і зупинився на незапланований ремонт блок №2 Хмельницької АЕС, що тільки-но включився після проведеного Енергоатомом планового ремонту. Результатом цієї аварії стало включення в роботу блоків на антрациті, що традиційно виступали в ролі рятувальників ситуації. Але їх потужностей не вистачило для нормального функціонування енергосистеми. Але і це не дивно, оскільки в ремонті переважно завжди «стоять» 3-4 блоки АЕС», - пише Корольчук.

Все це, на думку Корольчука, призводить до того, що головною проблемою енергоринку стає розбалансування енергосистеми, коли кожна генерація намагається вирішити поточні завдання (імпорт, ремонт, тарифи). Регулятор утримує тарифи, що відповідають нинішній соціально-політичній ситуації.

Як зазначає автор, для того, щоб уникнути аварійних відключень, потрібно підвищувати оптово-роздрібні ціни (ОРЦ) на 2019 рік і закріплювати пріоритет марки Г на законодавчому рівні.

«Підвищення тарифу генерацій на 2019 дозволить пройти без подібних аварійних ситуацій наступний опалювальний сезон 2018-2019 рр. Адже без підвищення тарифу буде неможливим імпорт вугілля для антрацитових ТЕС. З боку уряду потрібно вирішити питання забезпечення вугіллям ТЕС, що використовують газову групу вугілля. Нинішній дефіцит потужностей в енергосистемі підтвердив необхідність гарантії збільшення видобутку власного вугілля газової групи. А це можна реалізувати в умовах закріплення пріоритету вугілля марки Г на законодавчому рівні. Тільки це прискорить остаточний процес переведення блоків ТЕС на вугілля, що видобувається в Україні. І приведе в майбутньому до нульового рівня імпорту вугілля», - резюмує Корольчук.

Раніше повідомлялося, що Україна в січні-жовтні 2018 року збільшила імпорт кам'яного вугілля і антрациту на 15,5% - на 2 млн 343 тисяч тонн - до 17 млн 426 тисяч тонн в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: