Вітренко розповів, як Росія може залишити Україну без транзиту газу

Вітренко розповів, як Росія може залишити Україну без транзиту газу
Юрій Вітренко: Кремль поглиблює дефіцит газу в Європі, наприклад, скоротивши транзит через Україну в 1,5 рази
фото: glavcom.ua

Після запуску «Північного потоку – 2» транзиту газу через Україну може не бути, вважає Вітренко

Росія штучно поглиблює дефіцит газу на європейському ринку і веде шантаж заради запуску газопроводу «Північний потік – 2». Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко

«Кремль прямо шантажує Європу. Вони поглиблюють дефіцит газу в Європі, наприклад, скоротивши транзит через Україну в 1,5 рази. Як наслідок – ціни на газ у Європі б'ють рекорди. У такій ситуації Кремль каже: хочете більше газу, дайте нам запустити «Північний потік – 2», – зазначив він.

Вітренко додав, що «Газпром» зараз може наростити поставки газу в ЄС через Україну.

«Кремль каже, що для цього європейські компанії повинні більше купувати газу, тобто, мовляв, проблема в тому, що це європейські компанії відмовляються купувати газ. Це неправда», – сказав голова правління «Нафтогазу».

Він вважає, що не варто вірити міфам про надходження на ринок додаткового газу з РФ після запуску «Північного потоку – 2».

«Газпром» після запуску «Північного потоку – 2» може обсяги, які зараз йдуть через Україну, перевести на цей новий газопровід. І тому газу більше не стане, просто зміниться маршрут. Так, за поточним контрактом «Газпром» має платити за 40 млрд кубометрів транзиту через Україну. Путін каже, що вони будуть виконувати вимоги контракту. Але ці вимоги – «качай або плати». Тобто можна платити, і не качати. Тому фізичних обсягів транзиту із запуском «Північного потоку – 2» може і не бути», – підсумував Вітренко.

До слова, долю «Північного потоку – 2» вирішуватимуть також поляки.

Раніше в Європі попередили про «цінові цунамі» через «Північний потік – 2».

Нагадаємо, німецьке видання Frankfurter Allgemeine Zeitung написало, що російському «Газпрому» доведеться продати газопровід «Північний потік – 2», аби він відповідав Газовій директиві Євросоюзу. Тобто, щоб використовувати потужності газопроводу на 100%, «Газпрому» доведеться його продати незалежному операторові.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: