В.о. міністра енергетики визнав, що «Нафтогаз» завищує ціну на газ

В.о. міністра енергетики визнав, що «Нафтогаз» завищує ціну на газ
В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко визнав, що «Нафтогаз» завищує ціну на газ

«Нафтогаз» продає за ціною на 22% вищу за «хаб мінус»

В.о. міністра енергетики Юрій Вітренко визнав, що «Нафтогаз» завищує ціну на газ.

Про це Вітренко написав на своїй сторінці в Facebook.

«За дорученням прем'єр-міністра ми провели моніторинг цін на газ у січні... Наскільки ціна «Нафтогазу» є «ринковою»? Ми розрахували ціну за умови «досконалої конкуренції» на оптовому ринку. Чому ми вважаємо, що зараз там конкуренція «недосконала»? Тому що на «релевантному» оптовому (не плутати з роздрібним!) ринку, а за тими ж стандартними тестами межами цього ринку є Центральна та Східна Європа, домінує Газпром. І він не продає газ на кордоні РФ-Україна, блокує експорт газу з РФ іншими компаніями, блокує експорт газу з Середньої Азії», – написав Вітренко.

Він зазначив, що якби «Газпром» цього не робив, то з економічної точки зору можна було б очікувати, що ціна на оптовому ринку була на рівні «хаб мінус траспорт» – тобто ціна на ліквідному європейському ринку, куди через Україну йде газ з території РФ, мінус вартість траспортування від кордону РФ-Україна до цього європейського ринку.

«Погодьтесь, продавцям цього газу було б тоді однаково – продати газ в Україні по ціні «хаб мінус транспорт» чи в Німеччині по ціні «хаб», але при цьому заплатити за транспортування до Німеччини. Яким є рівень ціни «хаб мінус»? На січень вона була би 5900 грн. Тобто Нафтогаз продає за ціною на 22% вищу за «хаб мінус». Чи має держава спокійно за цим спостерігати? І навіщо тоді тримати в державній власності Нафтогаз, якщо не для того, щоб він відстовював національні інтереси? Нафтогаз має можливості для того, щоб активно боротися проти зловживання Газпромом своїм домінуючим становищем. Нафтогаз може подавати скарги в Європейський антимонопольний орган, він може навіть ініціювати новий міжнародний арбітраж за угодою про організацію транзиту, підписаною наприкінці грудня 2019 року», – зазначив в.о. міністра енергетики. 

Нагадаємо, Кабінет міністрів напрацював два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Як повідомлялося, президент Зеленський дав доручення Кабміну вирішити питання тарифів на газ.

В Україні проходять акції протесту проти підвищення тарифів на газ. Активісти скликають всеукраїнську акцію протесту.

11 січня відразу в кількох областях України тривають мітинги проти підвищення комунальних тарифів. Зокрема 11 січня вийшли на протести жителі Івано-Франківська. А в Полтаві місцеві жителі готові до радикальних дій через підвищення тарифів за транспортування газу й самої вартості блакитного палива.

На Буковині перекрили дорогиА в місті Хуст масштабний затор зняли з повітря. Жителі Одеси також не задоволені тарифною політикою

Лідерка парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко зазначила, що українцям потрібно дати газ за цінами, за якими його закачали в підземні сховища влітку.

Фракція «Слуга Народу» готує план антикризових заходів для вирішення проблем, які можуть виникнути через підвищення тарифів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: