Підвищення тарифу на передачу електроенергії – частина економічного хаосу в країні, – експерт

Підвищення тарифу на передачу електроенергії – частина економічного хаосу в країні, – експерт
НЕК «Укренерго» виступило з пропозицією підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт*год

«Витрати на постачання струму населенню будуть вищими, ніж ціна, за якою населення буде за нього платити», – Кушнірук

Підвищення тарифу на передачу струму на 56% призведе до економічного хаосу і спровокує соціальний вибух в країні. Про це заявив економіст Борис Кушнірук.

«Це складова частина хаосу. Вони хочуть частину коштів, які потім будуть отримувати від цих платежів, які ідуть ЛЕПами, перенаправляти на компенсацію збитків в постачанні електроенергії населенню за зниженими цінами. Бо там є діра. При цьому на даний момент ніхто не може відповісти, чим вони її збираються закривати», – сказав Кушнірук.

Він пояснив, що витрати на постачання струму населенню будуть значно вищими, ніж ціна, за якою населення буде за нього сплачувати, зокрема через значне подорожчання вугілля, тож владі треба знайти кошти, щоб перекрити цю різницю. І їх вирішили знайти за рахунок збільшення тарифу на передачу струму для бізнесу. На думку економіста, такий крок влади може призвести до зупинки промисловості та матиме наслідком соціальний вибух.

«Боюся, що вони зіштовхнуться з тим, що значна частина промислових підприємств просто може зупинити виробництво і споживання електроенергії взагалі на певний період. Окрім того у влади не вистачатиме коштів для забезпечення електроенергією потреб житлово-комунального сектора. А це для них значно небезпечніше, бо вибух буде соціальний», – спрогнозував Кушнірук.

Раніше президент ОП «Укрметалургпром» Олександр Каленков підкреслив, що підвищення тарифу на передачу електроенергії призведе до втрати конкурентоспроможності вітчизняною промисловістю і тотальної інфляції.

Нагадаємо, НЕК «Укренерго» виступило з пропозицією підвищити тариф на передачу електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт*год. При цьому в 2020 році тариф на передачу підвищувався тричі, і він виріс в результаті більш ніж удвічі - з 113 грн МВт-год до 293,93 грн за МВт-год.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: