Юрій Кармазін: Такий список від Яценюка буде повною несподіванкою для Тимошенко

Юрій Кармазін: Такий список від Яценюка буде повною несподіванкою для Тимошенко

Депутат не приховує свого роздратування поведінкою Яценюка і щиро впевнений, що той взяв курс на те, щоб здати ці вибори владі

Юрій Кармазін – один з тих опозиціонерів, для яких вчорашній день став суцільним розчаруванням. Його прізвища не виявилось у виборчому списку Об’єднаної опозиції.

Кармазін за декілька днів до з’їзду опозиції в коментарі «Главкому» висловлював упевненість, що його партія і він як депутат мають повне право отримати прохідне місце. Та сталось зовсім по-іншому.

Депутат не приховує свого роздратування поведінкою Яценюка і щиро впевнений, що той взяв курс на те, щоб здати ці вибори владі.

Ображений Кармазін щиро вірить, що Юлія Тимошенко не була в курсі того, як формується перелік кандидатів. Поза тим тепер депутат вимушений розмірковувати, який округ обрати, щоб іти в парламент самостійно.

Як ви оцінюєте список кандидатів Об’єднаної опозиції?

І я, і Партія захисників Вітчизни, яку я представляю, до створення цього списку не маю відношення, тому не можу і не буду нести за нього політичної відповідальності. Ми запропонували своїх осіб в мажоритарну складову, вона виглядає дещо краще. Але що стосується списку, то я бажаю їм всім успіху. Я не хочу нести за них відповідальність через те, що цей список набагато поступається попередньому списку, який був у «Батьківщини».

Критерії, за якими обирали людей, для мене абсолютно незрозумілі, вони непрозорі. Думаю, руками невидимого режисера була здійснена зачистка від усіх, хто пов'язаний з Майданом. Пропоную замислитися. Тимошенко сидить в тюрмі, і опозиція не ставить питанням №1 її визволення, Луценко як польовий командир сидить в тюрмі, і опозиція не ставить першочергове завдання, щоб його визволити.

Викинутий зі списку польовий командир Тарас Стецьків, якому навіть не запропонували округ у Львові, його «обійшла» людина, яка поставляла снігуроньок, працюючи в «Нафтогазі». Філенко як польовий командир також викинутий. Викинуті захисники Майдану - Микола Катеринчук, як і вся Європейська партія. Викинутий як адвокат Майдану Ключковський, викинутий ще один адвокат Майдану – Юрій Кармазін, як і Партія захисників Вітчизни. Ця партія 14 років була в опозиції, була пліч-о-пліч з «Батьківщиною», підтримувала на президентський виборах Юлію Тимошенко.

То хто ж у підсумку потрапив у список?

Ознайомлення зі списком показує, що там дуже багато тих, хто фактично привів до влади Януковича. Там багато людей з позицією «проти всіх». Ці люди сьогодні в найвищій частині списку. Вивчаючи список, я побачив дуже багато цікавого. Там є люди з відвертими поглядами регіоналів.

Невже там не залишилось нікого порядного?

Там є і порядні люди. На превеликий жаль, більшість порядних людей знаходиться за 80-тим місцем, тобто поза прохідною зоною. Думаю, такий список буде повною несподіванкою для Юлії Тимошенко. Я не думаю, що він з нею узгоджений. Не вірю я в це. Принаймні я тепер чітко бачу, що наміру вигравати немає. З цим списком вигравати буде дуже і дуже важко.

Ви назвали людей, в тому числі і себе, кого «викинули зі списку». Це означає, що вам не пропонували взагалі чи пропонували непрохідне місце в списку?

Якщо вже конкретизували по мені… Три місяці КОД не працював, тобто не збирався. Натомість ми почули повідомлення великого кормчого Арсенія Яценюка про те, що, виявляється, КОД себе віджив. На це я хочу чітко зауважити: ні, КОД себе не віджив. Тому що Комітет опору диктатури створювався проти диктатури. Від міг віджити тільки в двох випадках: перше – якби закінчилася диктатура, друге – якби закінчився опір. Диктатура не закінчилася, тому очевидно, що у декого закінчився опір. Якщо закінчився опір, це якраз вкладається в ту поведінку, яка відбувалася, коли не просто людей вивели з залу після мовного провокаційного законопроекту, а дали можливість прийняти біля 80 законопроектів. 48 з них я заблокував постановами, заради розблокування яких сьогодні збиралася сесія. Це нехороші речі – покидати поле бою і залишати його, бо функція опозиції – виводити владу на чисту воду, показувати суспільству. Ця функція не виконується. Хоча я задоволений, що сьогодні хоча б один закон заблокували по моїй постанові. Це 24,3 мільярдів кредиту на закупівлю китайського зерна, продукції сільського господарства, добрив і т.д. Знищення українського села зупинено через цей законопроект.

Отож чи пропонували вам хоч якесь місце в списку?

Актив Партії захисників Вітчизни не зустрівся з Арсенієм Яценюком. Він настільки зайнятий і уже великий, що ця велич не дозволяє йому спускатись до народу. Вустами третіх осіб мені пропонувалося взяти округ в Києві і балотуватися в ньому, на що я сказав, що я готовий розмовляти в тому числі і про це. Мені сказали, що передзвонять. І, звісно, ніхто не передзвонив.

Приблизно те саме відбулося й з Катеринчуком, йому сказали: а ти не хочеш піти знову на той округ, по якому ти йшов? Що стосується Стецьківа, то йому відмовили в наданні округу, по якому він раніше балотувався.

Вас не влаштовує «мажоритарка»?

Я не боюся мажоритарки. Я двічі по ній обирався. А великі фюрери жодного разу не обиралися по мажоритарці. І ставити питання, що там когось зробили керівником штабу якоїсь обласної організації, і той керівник заробив зразу місце в списку, прізвище якого ще ніхто не знає… Це теж ненормально. Очевидно перше попадання в парламент має бути через довіру.

То чим керувались керівники опозиції, формуючи список?

Я не можу зрозуміли, які були критерії відбору. Я побачив в списку кількох учасників «синього майдану» - це мені зрозуміло. Я побачив там кількох людей з відверто фінансовими ухилами – це теж зрозуміло. І побачив зачистку Майдану.

Я коли подивився, яких людей кинули після 80-ти… Мені відверто шкода. Боєць Шкіль опинився на якомусь далекому місці. Михайло Волинець… Схід більше нікому тягнути, і Луганську, і Донецьку область, і профспілки, і будь-яку шахту. Як без Волинця може бути? Як може бути Харківщина без Філенка?

Назвіть прізвища, як ви кажете, відверто «прорегіональних» людей в списку опозиції?

Хто закликав не голосувати за Юлю – вони там дуже близько і дуже високо стоять в списку. Вони явно прохідні, і хай вони собі проходять.

І все ж уточніть їх прізвища.

Не хочу. Ви просто подивіться, хто був довіреною особою Ющенка на останніх виборах і кричав, що за Юлю голосувати не треба. (Мова йде про Андрія Парубія, - «Главком») Чи про представників Єдиного центру, які теж руйнували більшість в парламенті і підігрували «регіоналам» (натяк на Лесю Оробець, - «Главком»).

Депутат Сергій Міщенко, який опинився на 142 місці, зразу ж вийшов із фракції. Чи наслідують його прикладу інші незадоволені депутати?

Скоріше, це у нього був такий емоційний стан. Після з’їзду я бачив, як він стояв в коридорі. Коли я привітався, він так гірко посміхнувся... Я кажу: «Щось не те?». А він каже: «У мене 142 місце».

На вашу думку, за ким було останнє слово у формуванні списку?

Очевидно, за Яценюком. У зв’язку з таким формування списку можу констатувати: місія по об’єднанню провалена, тому що «Свобода» іде собі окремо, «УДАР» - окремо.

На вашу думку, чи бачила Юлія Тимошенко останній варіант списку?

Я думаю, що ні. Бо Юлія Тимошенко кожну людину знає персонально. Такий підхід неплідний і, на превеликий жаль, не принесе такої швидкої і великої перемоги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: