Олександр Омельченко: Попов має подати у відставку

Олександр Омельченко: Попов має подати у відставку

Екс-мер Києва про боротьбу нинішньої столичної влади зі снігом і транспортним колапсом

В останні п’ять днів Київ фактично був паралізований. Снігопад, що розпочався в п’ятницю і тривав всю суботу, призвів до транспортного колапсу, перебоїв з продуктами харчування й оголошення в столиці надзвичайної ситуації.

Влада виправдовується тим, що начебто це був найпотужніший снігопад за останні сто років, і за добу випала місячна норма снігу. Проте більшість киян незадоволені роботою міських служб, адже ні в п’ятницю, ні в суботу зранку комунальними майже нічого не робили зі сніговими заметами. Заблоковані в автомобілях люди самотужки допомагали один одному, втративши надію на спеціальні служби.

Більше того, за твердженням очевидців, вся можлива техніка в перший день снігопаду була кинута тільки на розчистку дороги до Межигір’я та дач в Конча-Заспі. За деякими даними, керівник Києва за відсутності законно обраного мера – глава КМДА Олександр Попов – напередодні стихії покинув місто й повернувся з-за кордону лише в суботу.

Тільки в суботу зібрався й штаб з боротьби з надзвичайною ситуацією, а проводив його перший зам Попова Олександр Мазурчак. Саме він у підсумку і поплатився своєю посадою – вчора керівник міста відправив заступника у відставку, як і низку інших чиновників, що несуть відповідальність за стан доріг та ліквідацію наслідків стихії. Не варто також забувати, що багато керівників столичних районів звільнені ще два місяці тому, а тому боротися зі стихією там не було кому.

«Главком» звернувся до колишнього мера столиці Олександра Омельченка, аби він поділився своїми оцінками ситуації, що склалась в Києві, та реагування на неї чиновників з нинішньої владної команди.

Олександре Олександровичу, наскільки ефективно, на вашу думку, київська влада боролася зі сніговою стихією в Києві?

Київська влада боролася зі снігом своїм повним незнанням, невмінням, неорганізованістю і абсолютною безвідповідальністю. Як ще можна оцінити той, бардак, що ми бачили и бачимо.

Олександр Попов і уряд намагаються виправдатись тим, що снігопади були безпрецедентними за останні сто років. Влада навіть порахувала вагу снігу, що звалився на столицю – 40 млн. тонн.

Бачите, виправдання завжди можна шукати і знаходити. Але ж ситуацію треба оцінювати об’єктивно і давати собі чесну і порядну оцінку. Попов мав вибачитися за невміння, неорганізованість і недисциплінованість. А не займатися обманом «вдогонку», так як це робиться через інтерв’ю керівників Києва.

Микола Іванович Кульбіда ще в четвер 21 березня надіслав на ім’я керівників Київської міської державної адміністрації офіційний лист, в мене є копія цього документу. В цьому документі Гідрометцентр жорстко попередив, що в ніч з 22 березня будуть дуже потужні снігопади, налипання, вітер й до цього треба терміново готуватися. Ніхто й пальцем не поворухнув, щоб зреагувати на це серйозне попередження.

А хіба без останнього китайського попередження Кульбіди ми ще з понеділка не знали, що до нас рухається циклон з Британії й накриє майже всю Україну? А після України ще й частину Європи, Білорусь, Москву й так далі. Це все було відомо ще з понеділка.

Як можна зрозуміти, що керівництво Києва особисто не створило комісію з боротьби зі стихією та надзвичайною ситуацією заздалегідь – в четвер? А тільки в п’ятницю після обіду, перший заступник Попова Мазурчак почав збирати керівництво. Коли вже Київ був засипаний снігом.

Штаб зібрався тільки в суботу. Чому так пізно й що мали зробити в п’ятницю?

Чому в суботу – не знаю, а в п’ятницю ніякого штабу не було. Станом на п’ятницю машини не були заправлені, бо не було закуплено пальне через великі борги бюджету Києва. Тільки в суботу вранці снігоочисні машини були повністю заправлені. А в цей час вже місто майже добу як було паралізоване! Не було запасу солі, мінімум 100-200 тонн, яка має йти в суміш з піском і засипатися на всі площі. Це мало бути зроблено ще в п’ятницю 22 березня. Аби це зробили, була б зовсім інша ситуація на дорогах.

Ніхто не додумався перекрити в’їзд фур в столицю за 30-50 кілометрів від Києва. Тобто, ми побачили повну безпорадність і безвідповідальність київської влади в управлінні крупним мегаполісом. Час на підготовку був.

Влада добу чекала, поки Київ засипало снігом. Нічого фактично не робилося і в суботу в першій половині дня. Ніхто нічого не робив, я ж був у Києві, бачив, що ніхто нічого не робить. Але влада ж не розповідає, що вони в четвер навіть пальцем не поворухнули. Вони ж не кажуть, що в п’ятницю половина водіїв покинули Київ і роз’їхалися по регіонах на вихідні. Вони не кажуть, що машини були не заправлені через брак коштів. Вони ж не розповідають, що навіть сьогодні немає солі, до вчорашнього дня вагон десь був у дорозі.

Глава КМДА Олександр Попов заявився в місті тільки в суботу. Чи мав він право покидати Київ, знаючи про майбутню негоду?

Це треба питати у керівництва держави – президента та прем’єр-міністра й в самого Попова. Я знаю причину, чому Попова не було в Києві до суботи, але не буду це коментувати. Я вам дав відповідь на це питання.

Ви задоволені кадровими рішеннями за наслідками стихії – відставка першого зама Мазурчака, глави Київавтодору Глінського, та начальника управління з надзвичайник ситуацій КМДА Пшенийчного? Погоджуєтесь, що знайшли стрілочників?

Це не перший випадок, коли Попов бездумно розкидається кадрами. Два місяці тому він відправив у відставку голів районів, ви з не забувайте, що вже понад два місяці в Києві немає голів районів. Їх ніхто не призначає. То це ж вина Олександра Попова, його ініціатива! Зараз маємо чергову спробу списати всю вину на стрілочників за недолуге керівництво.

Особливо мене обурює спроба звалити вину на начальника управління надзвичайних ситуацій Віталія Никифоровича Пшеничного – трудягу, порядного й чесного чоловіка. В якого не було ні ресурсів, ні фінансів, ні техніки. Його техніка не була заправлена дизпаливом. Попри це він цілими добами підряд, хворий з температурою робив що міг, навіть додому не міг зайти на годину. Ця людина в останню чергу винна в тому, що сталося, а його роблять стрілочником. Не можна так ставитись до людей! Це вже аморально для керівника, який на таких трудяг звалює свої прорахунки.

Коли Мазурчак подав Попову рапорт про відставку, то вчинив порядно. Правильно зробив, «честь имею». Але це все стрілочники. Олександр Попов одразу мав подати рапорт про відставку на ім’я Азарова, він має це зробити зараз. Це було б розумно, справедливо, чесно і об’єктивно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: