Інна Богословська: Сім`ю не можна заганяти в глухий кут. Їм треба залишити вихід

Інна Богословська: Сім`ю не можна заганяти в глухий кут. Їм треба залишити вихід

Регіоналка, яка вчора зреклась партії упевнена: в парламенті завтра сформується нова більшість

Розгін акції протесту на Майдані незалежності засудили українські опозиціонери, іноземні дипломати, а також деякі депутати провладної Партії регіонів. П’ятеро з них уже заявили про намір вийти зі своєї фракції у відповідь на зрив курсу до євроінтеграції. Одним із таких політиків є Інна Богословська. В інтерв’ю «Главкому» вона розповіла про плани вже завтра створити нову парламентську більшість, про хитке становище президента, а також про загрозу повторення параду суверенітетів, який ми спостерігали під час виборів у 2004 році.

Джерела в ПР повідомляють, що близько 20 депутатів готові в понеділок покласти на стіл спікеру Рибаку заяви про вихід із фракції ПР. Скільки таких депутатів за вашою інформацію, чи можете когось назвати?

Я не можу називати їх, бо це неправильно. Кожен з цих людей зараз повинен зробити свій власний вчинок. Та, я впевнена, що уже в понеділок у нас буде можливість створити нову більшість в парламенті.

Але 20 тих, хто вийде з фракції ПР – це коректна цифра?

Так, вона реальна.

Чи створюватимете з ними нову фракцію?

Зараз це абсолютно не має значення, і жодного сенсу. Я закликаю зараз усіх забути українську традицію гетьманства. Кожному потрібно забути про своє прізвище, про своє ім’я, про свої власні амбіції. Це буде перевірка на зрілість українського суспільства і політикуму. Скільки можна вже: всі граються, як в пісочниці. Сьогодні головне – це вловити тренд, який визрів в суспільстві. До речі, смішно виглядає, руками Януковича зроблена ситуація, яка його ж фактично і валить . Якщо ми втратимо можливість згуртуватися навколо євро ідеї, і отримати за рахунок цього підтримку в Україні, ми допустимо у нас путінську Росію. Треба це розуміти. Ми втратимо те, що є головною цінністю – незалежну, суверенну, вільну Україну.

Щодо нової більшості у Раді. Її основу складатимуть три опозиційних фракцій плюс депутати, які вийдуть з фракції ПР?

Ніякої основи. Якщо буде така основа, багато хто буде «шугатися» такої форми. Проєвропейська більшість – ось це основа. Це ситуативна більшість, але це порятунок країни в цілому. Це єдиний запобіжник проти громадянської війни, це треба розуміти.

Українські закони кажуть, що парламентську більшість формують фракції. То які з них долучатимуться до цього процесу?

Її становитимуть депутати, які мають проєвропейську позицію, незалежно від фракцій, в яких вони перебувають. Я не думаю, що ми знайдемо таких депутатів у фракції комуністів, але те, що є такі депутати і в «Регіонах», і серед позафракційних, і, безумовно, серед депутатів опозиційних фракцій – це так. Але не дай Боже, що цей проєвропейський рух очолюватимуть як зараз, три богатиря. Це також буде поразкою. На цьому зіграють усі антиукраїнські сили. Це повинен бути не рух імені когось, це повинен бути проєвропейський рух. Тоді ми отримаємо підтримку і Харкова, і Запоріжжя, і Донецька. До речі, сьогодні зранку мій чоловік розмовляв з нашими приятелями в Донецьку. Вони кажуть, що більше половини жителів Донецької області за євроінтеграцію. Вони підтримують, і підуть (на акції протесту – ред.), і страх навіть вже забувають . Українська більшість проєвропейська. Все. Далі розберемося. Але сьогодні тільки це може стати запобіжником проти розвалу України на декілька територій.

Напередодні ви заявили, що парламент має стати головним політичним центром України. Це означає зміну Конституції і створення парламентської республіки?

Ні, поки що ми не маємо для цього голосів і не маємо навіть розуміння, як до цього підійти. Зараз в Україні склалася ситуація, коли пройшла делегітимізація виконавчої влади. Бо після розгону (акції протесту на Майдані – ред.) уряд взагалі нічого не вартує. Дуже серйозна і хитка ситуація зараз у президента. Якщо він не поїде в Європу (не продовжуватиме переговори задля підписання Асоціації з ЄС – ред.), і не змістить з посад тих, хто винен в розгоні акцій – він також буде делегітимізованим. Зараз усе в його руках. Подивимося, як він поводитиметься. За таких умов, при дуже активній вулиці ми повинні розуміти, що нам потрібно мати в Україні центр прийняття політичних рішень. Якщо цього не буде – Україну розірве. Ми повинні розуміти, що путінська Росія зараз стоїть на низькому старті. Тільки-но ми станемо некерованою зсередини країною, тобто якщо в нас буде делегітимізація уряду, президента і парламенту, це означатиме, що Путін порве Україну. Він почне з Криму і з Луганської області, бо в Донецьку він отримає спротив. У Криму і на Луганщині у нього стільки агентів впливу, що це абсолютно можливо. Ми повинні всі розуміти, що туди потрібно зараз направляти і людей, і всі сили, щоб не почалося як в Грузії з Південною Осетією.

Тобто Ви думаєте, що організація Сєвєродонецьку - 3 цілком можлива?

Зараз поки що ні, але якщо ми втратимо можливість переформатувати більшість в парламенті, то цілком можливо. Якщо в Україні зараз буде центр прийняття політичних рішень, до якого можна апелювати, який має компетенцію, ми втримаємо ситуацію. Якщо цього не буде, територіальний розрив стає дуже можливим.

Ви хочете запропонувати президенту Януковичу варіант вирішення конфлікту, який убезпечить його і його родину від репресій. Що саме маєте на увазі?

Це саме те, про що я вже сказала. Будь-яка людина, політик, тим більше важковаговик в політиці ніколи не має заганятися у глухий кут. Якщо ми хочемо політичного рішення вирішення конфлікту, то ми повинні залишати для будь-якого політика можливість приймати рішення, яке буде компромісним. Завдяки цьому під час Помаранчевої революції знайшли політичне рішення, не заганяючи в глухий кут, а залишаючи можливість для перемовин. Це майстерність політиків. Зараз в жодному разі не можна заганяти Януковича з Сім’єю в глухий кут. Вони повинні розуміти, що є вихід, який їх збереже. Для України єдиний вихід – це покарання винних у розгоні акції протесту. Це по-перше. По-друге – це зміна уряду. Це термінова поїздка Януковича в Європу і продовження переговорів з Євросоюзом і підписання угоди (про Асоціацію з ЄС – ред.). Це єдиний шлях убезпечити Україну від путінської агресії.

Ви думаєте, цей Майдан нині підтримає озвучений Вами компроміс, тим паче опозиційні лідери уже оголосили головні вимоги – відставка уряду, перевибори парламенту і імпічмент президенту?

Я так і кажу. Президент має підписати зараз євроугоду (угоду про Асоціацію з ЄС – ред.) і піти у відставку. За таких умов він збереже себе, я впевнена. І для нас це важливо, розумієте? Румунія і досі не може оговтатися від розстрілу Чаушеску. Це ненормальна ситуація в сучасному суспільстві.

Янукович перетворюється на Чаушеску?

Він, безумовно, не претендує, бо він такого як Чаушеску не робив. Але такі настрої (повторити для президента долю румунського лідера – ред.) вже лунають в суспільстві. Якщо не буде змінюватися поведінка, то ці настрої ще дужче загострюватимуться, стануть дуже небезпечними. Це невірно, такі рани не заживають століттями. Якщо неправильно поведе себе влада, ситуація може стати саме такою.

Багато хто не розуміє логіки розгону протесту. Можливо, це показник загострення конфлікту між групами впливу Фірташа і Арбузова?

Розгін – це провокація тих, хто зорієнтований на Путіна у владі. А Фірташ і Арбузов зовсім не ті люди, хто зорієнтований на російського президента у нашій владі.

Колись ви уже брали участь у створенні політичного проекту «Команда озимого покоління». Чи готуватимете новий?

Поки що думок про новий проект немає. Потрібно подивитися, наскільки готове суспільство до будь-яких політичних проектів. Я завжди створювала проекти, які випереджали час. Зараз для мене дуже важливо, щоб будь який новий політичний, чи суспільний проект виростав знизу. Я ніколи не підпишусь під якийсь політичний, чи громадянський проект, який хтось створюватиме зверху. Чи дозріло суспільство до того, щоб з’являлися нормальні, реальні рухи, як це було напередодні незалежності України, коли ці рухи з’явилися знизу? Якщо це так, то я усіма силами підтримаю цей рух. Але зараз дуже зарано про це говорити. Ми тільки-тільки знайшли ідею, яка може згуртувати Захід і Схід – це про-європейська орієнтація України. Я не є прихильником членства України в ЄС у найближчі 10-15 років, але я впевнена, що нам треба мати угоду про Асоціацію, стандарти, і інституційну допомогу Євросоюзу, щоб перегорнути сторінку пострадянської України. Бо ніяк не можемо вистрибнути з пострадянського минулого.

Чи будете сьогодні на акціях протесту, чи виступатимете з трибуни?

Так, я буду там. Але не виступатиму. Не хочу, щоб хтось подумав, що я медалі чіплятиму. Я іду на акцію за покликом серця. Поки що не готуюся до виступу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: