Володимир Парасюк: Ворога потрібно поборювати, а не проводити дурні «домовляння»

Володимир Парасюк: Ворога потрібно поборювати, а не проводити дурні «домовляння»

Легендарний сотник Майдану, обраний нардепом, про те, звідкіля в нього взялися 30 помічників і гроші на виборчу кампанію

Сотник Майдану, нині командир роти батальйону «Дніпро-1» Володимир Парасюк став відомим в Україні під час подій на Майдані. Вже після масового розстрілу людей, коли лідери опозиції почали вести перемовини з владою, нікому невідомий хлопець зі сцени закликав всіх іти до Межигір’я і скидати Віктора Януковича. Палку промову сотника підтримав багатотисячний натовп, лідери опозиції, що намагались домовитись з диктатором, були посоромлені.

З початком військової агресії Росії проти України Парасюк, почав займатися волонтерством, став членом батальйону «Дніпро – 1», очолив роту. Сьогодні громадський активіст, економіст за фахом, обраний народним депутатом України. Після трагедії під Іловайськом, де його поранили, Парасюк вирішив балотуватися до парламенту самовисуванцем, таким чином висловлюючи протест проти дій керівництва країни, яке допустило загибель сотень українських солдат.

У своєму рідному окрузі №122, який об’єднує Жовківський і Яворівський райони Львівщини Парасюк виграв з розгромною перевагою у свого найближчого конкурента Тараса Возняка, культуролога, який представляв Блок Петра Порошенка: 56% проти 10%.

Свою кампанію Володимир будував на критиці нової влади, засуджуючи незграбність керівництва військовою операцією на Донбасі. Тепер вже майже нардеп Парасюк пропонує дати ще один шанс і Порошенку, і Яценюку.

В інтерв’ю «Главкому» Володимир не виключив імовірності швидкого розпуску нового парламенту і чергового Майдану. Він закликав «знищувати» депутатів «Опозиційного блоку», та тих, хто за гречку скупив виборців.

На диво, зв’язатися з вчорашнім громадським активістом вже не так просто. Нині з ним працює кілька десятків помічників. Лише за посередництва одного з них вдалося домовитись про розмову.

Володимире, cкільки людей сьогодні працює з вами, на яких засадах?

У мене молода й перспективна команда. Зі мною працюють побратими, з якими я був на Сході. Зі мною сестра, люди, яким небайдужа доля України. Повірте, усі працюють тільки заради цієї цілі (України). Наша команда налічує близько 30 людей, всі працюють на волонтерських засадах. Ці люди не є мільйонерами. Це люди, які в житті мають активну позицію, вони самодостатні, ніколи не були в політиці. Вони працюють не тільки на окрузі, а по всій Україні. Хтось у Києві, хтось в Дніпропетровську, хтось в Одесі, в Тернополі.

Ще взимку ви говорили: якщо в державі все відбуватиметься правильно і політики усвідомлять свою відповідальність, то не будете іти в депутати. Отже, все відбувається неправильно?

Це було моє власне рішення балотуватися. Я розмовляв зі своїми побратимами, із якими ми разом на Сході воювали, з якими я був на Майдані. Знаєте, воїном у полі я завжди можу бути, а тут буде нагода щось змінити, взяти відповідальність у свої руки в парламенті. Мені побратими так і сказали: іди, ми тобі допоможемо. Я ухвалив рішення іти в Раду після Іловайська (трагедія під Іловайськом, коли через оточення загинули тільки за офіційною інформацією сотні українських військових – «Главком»).

У якому напрямку роботи плануєте зосередитись в Раді, які перші законопроекти вважаєте найнагальнішими?

Ми не виграємо війну на Сході не через те, що ворог сильний, а через те, що у нас в державі неправильне керівництво в Збройних силах. Узагалі, у нашої держави неправильне ставлення до цієї війни. Є величезна кількість халатності і зради у плануванні будь-яких операцій.

Напрямок роботи? Зовнішній захист країни і питання корупції. Ворога потрібно поборювати, а не робити дурні домовляння. Окрім того, зсередини наша країна потерпає від корупції. Один з тих законопроектів, які є нагальними, – це скасування депутатської недоторканості. Депутат має відповідати за свої слова, нести таку ж відповідальність, як і інші громадяни України. Оскільки є багато людей, які ідуть до парламенту тільки для того, щоб захищати свій бізнес. Це просто одне з тих питань, яке потрібно негайно вирішувати. Серед таких також реформа збройних сил України.

Де вас частіше можна буде побачити, в парламенті, чи на війні, що триває на Донбасі?

Думаю, побачите мене і там, і там. Ви мене побачите не тільки на фронті, і в парламенті, а ще на моєму рідному окрузі на Яворівщині і на Жовківщині. Тому, що за ці 2 райони я взяв відповідальність. Маю серйозні плани навести у цих районах порядок в плані виконавчої влади і місцевого самоврядування. Тому, що свавілля влади є не тільки в Києві, але і в простих маленьких селах і районах.

До якої фракції збираєтеся приєднуватися, з ким вели перемовини уже?

Я наразі ні з ким ні про що не перемовлявся. Я поки що не виграв: ще немає офіційних результатів. Як будуть, тоді будемо говорити. Ще до початку виборів я сказав, що піду в парламент, подивлюся, хто любить Україну, а хто ні, тоді і вирішу до якої фракції вступати.

Ви ухвалили рішення іти в парламент тому, що не задоволені діями влади. Натомість більшість українців висловили владі свою підтримку, найбільше голосів віддавши політичним силам прем’єр-міністра і президента. В чому ваша позиція не співпадає з тією, яку висловили більшість українців на виборах?

Якщо би я був задоволений діями влади, то я точно би нікуди не йшов. Послухайте, всі вони декларують проєвропейську позицію, проукраїнську позицію і жорстку політику проти Росії. Всі говорять про те, що їм не вистачає голосів, які потрібні для конституційної більшості. От є вже конституційна більшість, яка буде в парламенті, і ми побачимо, як вони співпрацюватимуть. Можливо, парламент буде ідеально співпрацювати і виконає усі свої місії, досягне усіх цілей. Можливо, він цього не робитиме. Це буде екзаменом на патріотизм. Тому я потім подивлюся, з ким мені по дорозі, а з ким – ні. Забігати наперед не можу. Що мені не подобається: це те, що призначають таких міністрів оборони, як Гелетей, і подібних. Розумієте, я говорю про ідеї. Не можна говорити, давайте об’єднаємося у старій системі, створимо якесь угрупування, коаліцію тощо. Є цілі, до яких потрібно іти. І неважливо, чи будеш ти членом якоїсь фракції, коаліції, чи не будеш. Є цілі, і до них потрібно іти.

Отже, ви приєднаєтеся до якоїсь фракції, чи групи, чи будете позафракційним?

Звичайно, не буду. Зараз просто не хочу робити якихось заяв, забігати наперед. Тому що поки що я розбираюся в ситуації, збираюся розмовляти з багатьма людьми, зрозуміти настрої: хто для чого пішов в парламент і які інтереси відстоюватиме.

Семен Семенченко, який теж обраний депутатом, днями у виборчому штабі «Самопомочі» припустив, що нова Верховна Рада не пропрацює і одного року. На вашу думку, як скоро буде новий Майдан?

Я теж думаю, що Рада довго не проіснує. Тому що в парламент зайшла велика кількість старих політиків. Назустріч їм на швидкості влітають нові люди, нові сили, які ніколи не були політично ангажованими, які стояли на Майдані, які воювали на Сході. Є цілі, яких ці нові люди будуть добиватися будь-якою ціною. Люди чомусь віддали свої голоси двом найбільшим силам: Блоку Петра Порошенка і Народному фронту. Ми побачимо, чи виправдають вони довіру, чи ні.

А стосовно третього Майдану – все можливе.

В якому випадку він може відбутися?

Якщо буде зрада. Якщо бездіяльність і далі продовжуватиметься. Я упевнений тоді люди знову піднімуться. От і все.

Лідер «Правого сектора» Дмитро Ярош порадив депутатам з «Опозиційного блоку» не приходити на роботу в Раду. Мовляв, їх біля парламенту можуть зустріти виборці. Ви поділяєте думку, що цих парламентарів не варто пускати на робочі місця?

Я поділяю жорстку позицію стосовно тих людей, які хочуть роз’єднати нашу Україну. Це стосується як «Опозиційного блоку», так і всіх старих політиків, які за гречку купили свої голоси. Проти них потрібно боротися і знищувати на всіх можливих рівнях. Ніхто з ними не збирається домовлятися тому, що ці люди прийшли в парламент тільки для того, щоб виконувати свої темні справи. От і все.

Як в законний спосіб їх «знищувати» збираєтеся?

Я ще раз кажу, що вони усі ховаються за мандатом депутата, тому що є депутатська недоторканість. Не думаю, що вони за цим зможуть сховатися і закон до них не дотягнеться. Дотягнеться.

На своїй сторінці у Facebook ви написали про те, що поставили собі за ціль максимально забезпечити 3-й батальйон 80-ї аеромобільної бригади. Яким чином йому допомагатимете, окрім того, що розмістили номер банківського рахунку у соцмережі?

Я їм уже допоміг. Можете подзвонити до них і запитати. Звичайні люди наповнювали мій виборчий фонд, давали готівку, допомагали. Більше половини цих грошей я віддав третьому батальйону 80-ї аеромобільної бригади. Тиждень тому я їм узагалі подарував один зі своїх автомобілів, який мені подарували тоді, коли я був у зоні АТО.

Який саме автомобіль ви подарували?

Volkswagen Рassat b5.

Скільки ще автомобілів маєте, які це автівки і що з ними робитимете?

Все, що мені дарують, віддаю солдатам на Схід.

Скільки становив ваш виборчий фонд і скільки ви витратили?

Виборчий фонд становив 152 тис. 500 грн. Це офіційно. А так, приносили люди дуже багато. Ми купили десь 200 комплектів форми, бензопили, перев’язочні пакети. Дехто клав гроші на рахунок, дехто приносив готівкою. Готівку ми завжди витрачали на хлопців. Максимальна сума, яку нам за раз принесли - 50 тис. грн.

Вдалося закупити все, що було потрібно. Забезпечити 500 чоловік до зими – це шалені гроші. Нині куди б не стукав, до кого би не звертався, всюди тільки чуєш популізм дурний, мовляв, усе добре…

Чи ви ведете підрахунок цих грошей, які жертвують під ваше ім’я?

Буде повністю звіт. Його підготую вже після виборів. Люди нам допомагають тому, що ми не раз показали, що у нас усе прозоро. Від березня місяця у цьому всі пересвідчилися… Повірте, ми в місяць розвозили по зоні АТО 50 тонн гуманітарки. Ми виконували не тільки функції, які покладені на батальйон «Дніпро-1», а ще робили волонтерську роботу.

Нова Верховна Рада обиралася під гаслами люстрації. Чи потрібно люструвати нинішніх силовиків, зокрема міністрів оборони, МВС, голову Генштабу?

В Україні потрібно звільнити усіх генералів і зробити серйозну кадрову чистку у вищому офіцерському складі. Вважаю, що на ключові посади потрібно поставити добровольців, дійсно професіоналів, які своїм досвідом і відданістю довели те, що вони можуть захищати Україну.

Керівник Генштабу Віктор Муженко потрапляє під люстрацію?

Вже і негайно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: