Рефат Чубаров: У нас дуже великі дискусії з Порошенком щодо відключення електроенергії Криму

Рефат Чубаров: У нас дуже великі дискусії з Порошенком щодо відключення електроенергії Криму

«Люди в Криму висловлюють незадоволення не стільки цінами, скільки несмачними російськими продуктами»

Минуло півтора місяця товарної блокади окупованого Криму. Акція була ініційована кримськими татарами і підтримана активістами «Правого сектора», які тепер цілодобово чергують на блокпостах. Якщо на початках акцію скептично сприйняли як в Україні, так і в окупованому Криму, то зараз ефективність блокади доведена на ділі. У Меджлісі кримськотатарського народу наголошують: за товарною необхідно влаштувати і блокаду енергетичну. Петиція про припинення подачі струму в Крим розміщена на сайті президента і вже набрала більше 25 тисяч голосів, але за словами глави Меджліса Рефата Чубарова, підтримки від президента Порошенко щодо цього питання поки нема.

Чубаров пропонує тимчасово припинити постачання електроенергії на півострів, а згодом – взагалі оголосити продовольче ембарго країні-окупанту. Експерти-енергетики побоюються такого розвитку подій, застерігаючи від радикальних дій. Вони зазначають, що відключення електроенергії негативно позначиться не тільки на Криму, але і на Україні. Та й росіяни, які окупували Крим, можуть у відповідь, наприклад, заблокувати постачання вугілля чи газу в Україну.

Тим часом після вдалого першого етапу організаторами блокади зацікавились правоохоронні органи країни-окупанта. Так, слідчий відділ ФСБ порушив кримінальну справу стосовно власника кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова, а 2 листопада в Криму в будинках колишнього редактора телеканалу Лілії Буджурової, її батьків та на підприємствах самого Іслямова в Москві були влаштовані обшуки.

В інтерв’ю «Главкому» глава Меджлісу кримськотатарського народу та народний депутат України Рефат Чубаров розказав про нову хвилю політичних переслідувань кримськотатарських активістів на окупованому півострові, та про реакцію на ці події, яку він чекає від української влади.

Пане Рефате, розкажіть про мотиви обшуків у Ленура Іслямова і Лілії Буджурової.

Ви знаєте, що триває 45-й день акції «Громадська блокада Криму», і результати ми в цій чи іншій формі вже відчуваємо як з боку окупованої території Криму, так і тут, на материковій Україні. Ви пам’ятаєте, що реакція на оголошення акції була дуже легковажною з боку окупаційної влади, вони сміялися, мовляв, це нічого не дасть, а навпаки зашкодить українським виробникам. Пройшло два-три тижні, тональність стала зовсім іншою. Зараз вони вдалися до прямих репресій проти всіх людей, які пов’язані з організацією акції. 6 жовтня в Сімферополі було проведено судове засідання, про яке мене ніхто не інформував, на якому було прийнята ухвала суду щодо мого заочного арешту та екстрадиції на територію Російської Федерації. Потім були відкриті кримінальні справи проти інших організаторів, зокрема Ленура Іслямова. Вчора в Криму в п’яти місцях і в Москві в двох місцях були одночасно проведені обшуки і допити.

Де саме?

В Криму обшуки були на підприємстві «СімСітіТранс» (пасажирські перевезення в Сімферополі), яке належить батькові Ленура - Едему. Одночасно обшукали дім рідної сестри Ленура, дім відомої журналістки Лілії Буджурової, яка працювала на ATR. В Москві пройшли обшуки в житлі, яке належить Іслямову, в банку і деяких підприємствах. Мотиви цих обшуків – знайти особливий інструмент тиску на одного з організатора акції блокади – Ленура Іслямова. Відкрито також кримінальне провадження взагалі щодо акції. Воно надає їм можливість допитувати будь-кого, хто на їх думку, має відношення до акції. Це може бути звичайний громадянин України, який перетинає адміністративний кордон, і переходить через блокпости, на якому стоять учасники акції, це можуть бути рідні учасників.

Тобто російська влада відчула загрозу? Це означає, що блокада - ефективна?

Громадська акція досягла цілей, зокрема, кримська тематика була повернута до порядку денного. Але, зрозуміло, що деякі завдання, які ми ставили перед початком, не можуть бути виконані через те, що з української сторони здійснюється лише половина того, що можна зробити.

-- «У мене питання до Демчишина, який назвав кримську територію майже суб’єктом Росії»

Як відомо, в Криму в приміщенні, де колись був розташований ATR, зараз залишилась тільки продакшн-студія, яка не працює. Тож, які претензії до колишньої співробітниці каналу Лілії Буджурової?

Продакшн працює. На Лілію тиснуть як на журналістку, в першу чергу. Обшук проводили у зв’язку зі справою, яку відкрито проти Ленура, а вона була його заступником на ATR. Я думаю, що вони взагалі хочуть, щоб Лілія звідти поїхала. Але я просто собі не уявляю, якщо завтра Лілія виїде з Криму. Це означатиме, що вже нікого не залишиться з тих, хто може надавати натхнення молодим журналістам. Лілія - старша жінка, але дуже виважена, мудра і мужня. І до неї тягнулися всі. А вони це знають, тому і б’ють по цьому. Тому в мене питання до того Демчишина (Володимир Демчишин – міністр енергетики та вугільної промисловості України, - «Главком»), який назвав кримську територію майже суб’єктом Росії. Хто заважає Демчишину завтра-післязавтра зробити дію, яка б захистила тисячі людей. Я його закликаю це зробити. Показати Аксьонову, показати Кремлю, що ми можемо, вміємо і будемо захищати своїх людей в Криму.

Що зараз відбувається з батьком Ленура Іслямова? Вам відомо, де він?

У них вилучили багато чого, зокрема електронну техніку. І через певний час їх будуть запрошувати на допити. Як мінімум, будуть запитувати, що це за інформація, звідки вона з’явилася, хто ці люди, чиї телефони. З цими людьми будуть проводитися слідчі дії. Це проводиться для того, щоб укорінити страх в кримському суспільстві. Бо це дуже відомі люди. У нас така маленька нація, що всі один одного знають.

В чому конкретно обвинувачують Іслямова?

Зараз на нього вже починають вішати інші справи. Мовляв, він в Росії має великі борги. Я вчора читав, що він заборгував нібито півтора мільярда рублів. Як і кожний підприємець, який мав великі підприємства і власний банк, думаю, що в нього є певні економічні проблеми. Але вони тепер хочуть оголосити, що він - економічний правопорушник, в першу чергу, а потім вже все інше. Хоча обмеження його діяльності і тиск були вже давно: його безкінечно довго викликали в ФСБ.

Для чого?

Вони хотіли, що він спочатку продав канал, а потім взагалі перестав цим займатися. Тобто сталося те, про що його попереджували ще рік тому.

Чи є подібний тиск і вилучення майна у інших активістів?

Є ультиматуми. Коли приходили до кримськотатарських підприємців, їх попереджували, щоб вони не допомагали членам Меджлісу. Якщо хтось не прислуховувався з першого разу, приходили з перевірками, були погрози, мовляв, дограєтесь – все заберемо.

Що зараз відбувається в пунктах пропуску на кордоні?

Учасники блокади укріплюються, ми вже готові до зими. Зрозуміло, що час від часу ми звертаємося до суспільства, до волонтерів за допомогою, але у нас вистачить і сил, і розуміння тієї ролі, яку ми виконуємо.

-- «Будь-яка торгівля з Кримом припинена. Залишилась лише електроенергія»

Чи справді з початку блокади жодна фура не перетнула кордон?

Будь-яка торгівля з Кримом, постачання будь-яких товарів припинене. Це стало можливим завдяки учасникам акції. Фур немає. Залізнична гілка, яка поєднувала Кримський титановий завод з Україною, через яку постачалася сировина, а в зворотному напряму вивозилася готова продукція, теж не працює. Залишилась лише електроенергія. Всі дискусії про скасування закону про вільну економічну зону точаться навколо цього єдиного товару, який Україна продовжує постачати на окуповану територію. Нам не дають можливості вийти на Верховну Раду з узгодженим законопроектом, який міг бути проголосований всіма політичними силами.

В чому тут проблема?

Нещодавно у мене відбулася відверта розмова з президентом. Ми обговорювали це питання. Пан Порошенко ще раз підтвердив, що закон про вільну економічну зону має бути скасовано. Ми працюємо з фахівцями, але у нас дуже великі з ним дискусії щодо постачання електроенергії. А без вирішення цього питання ми не реалізуємо головні завдання щодо захисту людей в Криму.

Чи правильно ми розуміємо, що ви незадоволені реакцією української влади на обшуки та переслідування українських громадян на окупованій території?

Я хочу подякувати всім, хто зреагував на масові обшуки. Але я хочу, щоб ви зрозуміли, що ми відчуваємо, коли до нас вриваються незнайомі в масках, з автоматами. В кожній кримськотатарській родині живуть старші люди, які це вже пережили. Ми вважаємо, що держава не спромоглася зробити те, що могла зробити. Мала бути заява одного з керівників держави, про те, що в якості попередження проти брутальних, жорстких і цинічних порушень прав громадян України, які живуть в Криму, ми на три-п’ять днів припиняємо постачання електроенергії до Криму. Оце було би попередження. Якщо б це було зроблено, буквально на другий день ми вже мали б реальні результати щодо захисту прав людини.

-- «1 січня 2016 року Росія оголосить нам продовольче ембарго»

Що ще потрібно зробити для захисту наших громадян, яких зараз переслідує російська окупаційна адміністрація в Криму?

Ми не просимо, а вимагаємо від уряду України в якості попередження, в якості єдиного і реального інструменту протягом тижня вимкнути постачання енергії і поставити цю проблему на обговорення в контексті захисту прав людини в Криму.

Що ще може українська влада зробити у зв’язку з останніми подіями у Криму?

Ми можемо безкінечно висловлювати стурбованість, занепокоєння, засуджувати. Це потрібно робити, це все фіксується і в один прекрасний день ляже на стіл в міжнародному трибуналі. Але якщо у нас є конкретні важелі, ми маємо їх використовувати. Я стверджую про те, що з 1 січня 2016 року з імовірністю в 99% Росія оголосить нам продовольче ембарго! Росія це зробить. Вона перестане купувати наші сільськогосподарські продовольчі товари. Це вона робить через те, що з 1 січня вступає в дію економічна частина Асоціації з ЄС. І про це прем’єр-міністр Росії Медведєв відкрито сказав на засіданні свого уряду. Чому ми не можемо раніше, ніж вони показати, що буває тоді, коли оголошують ембарго?

-- «Блокада не буде знята за будь-якої умови»

Як обшуки у кримськотатарських активістів вплинуть на блокаду?

В Україні є певна група політиків, яка щиро думає, що кримське питання вже закрито, і Україна має шанси на благополучний розвиток без Криму. Ніхто вам це не скаже публічно, відверто, але дії деяких політиків свідчать про те, що повернення Криму ними розглядається дуже умовно. Отже, блокада вирішує головне завдання – повертає кримську проблему до усвідомлення українським суспільством, що без повернення Криму Україна просто не може відбутися як держава. Ми хочемо попередити, що жодна держава, яка під тиском зовнішньої сили відмовляється від своєї території, не матиме гарного майбутнього. Блокада не буде завершуватися за будь-якої умови. Вона може змінювати форми, але обов’язково продовжуватися.

Розкажіть про економічні наслідки блокади? Чи справді кримчани постраждали від цієї акції?

Я не можу сказати, що в Криму відчувають нестачу тих чи інших продуктів харчування. Ні, такого немає. Просто підвищилися ціни, оскільки змінилася логістика і якість товарів. Я не знаю, чому так сталося, але українські продукти дійсно мають високу якість і добрий смак. Люди в Криму до цього звикли, а тепер вони обмежені через брак українських товарів. Вони висловлюють незадоволення не стільки цінами, скільки тим, що їм доводиться купляти російські, менш смачні продукти.

Але перевізники знаходять шляхи, як оминути блокпости. Чи є у вас інформація, як завозять продукцію?

Так, деякі товари, які приносять високий дохід при реалізації, і не об'ємні за розмірами, як правило, завозять через російську територію. Через Харків вони перетинають в законний спосіб кордон з РФ, а потім переправою доставляють на півострів.

Це продукти?

Ні, в основному це одяг чи обладнання. Але ціни – не головне. Найголовніше, що ми зруйнували одну з основних ліній збагачення місцевих представників «влади», ФСБ і прокуратури. Переважна більшість українських товарів – овочів, фруктів – завозили через Крим до материкової Росії. Є в Джанкої спеціальні склади, де ці товари перемарковувалися. Це була контрабанда для Росії, і високоприбутковий бізнес для Аксьонова та його поплічників. Вони на цьому жили, і давали жити іншим представникам ФСБ. Ми це зруйнували. В один день все припинилося. Для них це був шок, бо в іншому місці «пилить бабло» дуже небезпечно, оскільки до Криму привернута увага Кремля. І хоча всі про це знали, писали кримські ЗМІ, але ніхто не втручався. Кожний день сотні фур перекидували з материкової України продукти окупантам.

-- «Кримський Титан практично бездиханний»

Чи відомо вам, як без української сировини працює Кримський титановий завод?

27 березня 2014 року Генасамблея ООН прийняла Резолюцію щодо територіальної цілісності України, де говориться про те, що держави не повинні здійснювати дії, які б ставили під сумнів статус цієї території. Ми вважаємо, що спираючись на цю резолюцію, українська держава має підвищити рівень вимог до своїх партнерів. Щоб не легітимізувати в Криму окупаційну владу, нам треба з рівня заклику виходити з пропозиціями і вимогами введення ембарго щодо Криму, щодо неможливості ввезення всіма транспортними засобами будь-яких товарів на півострів. Ембарго ефективне тоді, коли воно вводиться по відношенню до якоїсь конкретної країни рішенням ООН. Ми вимагаємо від уряду в найближчий тиждень спеціального інструменту для захисту прав людини в Криму та закликаємо наш уряд вийти з пропозицією щодо введення ембарго.

Але якщо говорити конкретно про завод, власники офіційно ще не заявили про зупинення роботи. То як вони викручуються?

Так, не заявили, але я знаю, що завод вже практично бездиханний. Я чув, що вони намагаються ільменіт, який доставляли з материка, завезти з інших країн. Але я не можу це підтвердити.

Експерти в енергетичній галузі зазначають, що відключення електроенергії технічно неможливе через те, що наші з Росією енергетичні системи дуже пов’язані.

Я не є фахівцем в цій сфері, але нам доводиться враховувати всі ці тонкощі. За 23 роки наші міністерства, уряди, президенти практично нічого не зробили, щоб унеможливити ризики в енергетичній сфері. Дійсно, енергетичні системи України і Росії настільки взаємопов’язані, що наші дії знайдуть відповідні рішення з боку Росії. Але наш інструмент набагато гостріший. Ми можемо потерпіти деякі обмеження, наприклад, нам доведеться використовувати віялові відімкнення електроенергії.

-- «Чому ми не можемо потерпіти два три дні з віяловими відключеннями?»

То чи готова до цього сьогодні влада?

Це треба вирішувати на рівні уряду. Ми маємо обирати між тим, чи будемо уникати незручностей для себе, або ми будемо все-таки максимально мобілізувати свої зусилля для того, щоб захистити свою територіальну цілісність і повернути окуповані території. Для мене моральний аспект є дуже важливим. Але Лілія Буджурова і багато інших людей, які там залишилися, – це люди високопатріотичні і високопрофесійні. Вони не покинули землю, як покинули її військові, генерали міліції, не зрадили, як зрадили десятки тисяч військових, які мали її захищати. І в той час, коли ми маємо їх захистити, ми не тільки не можемо застосувати ці важелі, ми посилюємо окупанта. Електропостачання - це не тільки квартира Лілії Буджурової чи якогось Іванова, який бігав з триколорами. Постачання електроенергії - це кабінети урядовців, військові штаби, зенітно-ракетні комплекси, які спрямовані проти нас.

Якщо ми не можемо домовитись про повне відімкнення, ми маємо зробити хоча б тимчасове для того, щоб продемонструвати свою якщо не силу, то державну позицію. Люди, до яких приходять з обшуками, до останнього захищали українську державу. Подивіться прямі репортажі, вони всі є в архівах ATR. До кінця березня там вже була встановлена російська окупаційна влада. Цей канал під гаслом: «Два народи - єдина держава» вдень і вночі робив передачі. Чому ми сьогодні не можемо потерпіти два-три дні з віяловими відключеннями? Щоб захистити не тільки Буджурову та її колег, а десятки тисяч кримських татар, українців і тих росіян, які не хотіли приходу окупантів? Ми маємо переходити до рішучих дій, інакше це будуть робити люди. Наше суспільство є достатньо нетерплячим, і у нас є люди, які будуть прибігати до незавжди законних дій. Який суддя їх буде судити? Одна справа відімкнути енергію в Житомирській чи Вінницькій області. Це буде теракт. Але якщо хтось не буде постачати енергію армії, яка завтра може перейти кордон і почати наступ на Україну, хто це засудить? Я особисто ні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: