Зураб Аласанія: З 776 млн, виділених Суспільному з бюджету 90% підуть на зарплати. Про який розвиток мова?

Зураб Аласанія: З 776 млн, виділених Суспільному з бюджету 90% підуть на зарплати. Про який розвиток мова?
Гендиректор Суспільного Зураб Аласанія

«Зимову Олімпіаду показуватимемо так само хріново, як і попередню літню»

Уряд та Верховна Рада всупереч закону суттєво скоротили фінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України. Закон «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» передбачає, що держава виділяє мовнику 0,2% від видатків загального фонду бюджету, у нинішніх обставинах це мало б становити півтора мільярда на наступний рік. Але Кабмін запропонував, а законодавець погодився виділити лише половину цієї суми - 776 млн. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook зробив висновок, що на ці гроші «вижити ніяк».

«Главком» з’ясував у очільника Суспільного, чим загрожує брак фінансування та чому сподіватися на якісну трансляцію прийдешньої зимової Олімпіади не слід.

Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ, UA:Перший) – телерадіоорганізація, утворена внаслідок реформи на базі Національної телекомпанії України. Свій лік почала 17 квітня 2014-го року разом із ухваленим Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».
До НСТУ входять: Національна радіокомпанія України; Державна телерадіокомпанія «Культура»; обласні державні телерадіокомпанії; Державна телерадіомовна компанія «Крим»; Київська державна регіональна телерадіокомпанія; Севастопольська регіональна державна телерадіокомпанія; Новгород-Сіверська регіональна державна телерадіокомпанія «Сіверська»; Криворізька регіональна державна телерадіокомпанія «Криворіжжя». У подальшому до НСТУ планується приєднати Українську студію телевізійних фільмів «Укртелефільм»
Внаслідок проведеного конкурсу Головою правління НСТУ 10 квітня 2017-го року був обраний Зураб Аласанія.

Поточного року на діяльність ПАТ «НСТУ» було виділено – 970,79 млн. На наступний рік передбачено 776 млн, це удвічі менше від того, що гарантовано законом. Як тепер збираєтесь викручуватись?

776 мільйонів - це трохи більше, ніж зарплата. Саме функціонування НСТУ і будь-які інші видатки вже неможливі.

Скорочуватимете зарплати, штат?

Так не виходить. Ми не маємо права. Які зарплати є, такі і є. Зарплату не можливо зняти чи не платити. Зарплата - це приблизно 664 млн. При тому вона не велика, ми ще не встигли її підняти.

Решта видатків - це трансляція коштом 140 млн, які просто не передбачені, їх нема. Є і міжнародна трансляція, за яку ми маємо платити членські внески, тощо. За розвиток компанії, придбання нового обладнання я взагалі мовчу. Вони всі (влада) в один голос включно з прем’єр-міністром кажуть: «Ну, може, наступного року, десь в середині чи навесні передивимось видатки. Якщо в державному бюджеті будуть зекономлені кошти, то з них вам додамо». Але ж вони кожного року співають ту саму пісню. Тобто мова насправді така: давайте подивимося, як ви поводитиметеся з програмами-розслідуваннями (на каналі UA:Перший виходять програми журналістських розслідувано, зокрема «Схеми», - «Главком») або там з Щуром (мова про гостро сатиричний тижневик, що виходить на каналі UA:Перший), наприклад. А тоді подивимось, чи давати вам взагалі хоч щось. От так приблизно їхньою політичною мовою це звучить, так вони думають.  

Яка доля у зв’язку із новими обставинами у тих проектів, які зараз виходять?

Проекти, які існують зараз, здебільшого нові, живуть на грантовий кошт. Щодо старих, то вони працюють без змін. Так, ми хотіли потроху прибирати старі програми і оновлювати все, включно і з регіональними програмами. Та на все це, бачите самі, кошти не передбачили.

Щодо скорочень, ми будемо і далі оптимізувати штат. Але ж кожен рух, на будь-якому підприємстві, спочатку потребує вкладання грошей. А потім ці кошти вивільняються і економляться. Це звичайна економіка, так працює будь-яку підприємство. У нас немає коштів, щоб звільнити людину. Адже звільняючи, ти маєш виплатити їй усі відпускні, весь соцпакет і тільки тоді відпускати. Якщо ж йдеться про серйозну економію на наступний рік, то нам доведеться звільняти людей, але це серйозні гроші. Тисяча людей – 340 млн грн. Можемо? Так немає цих грошей!

Гендиректор Суспільного Зураб АласаніяГолова правління Суспільного Зураб Аласанія: Якщо ж йдеться про серйозну економію на наступний рік, то нам доведеться звільняти людей.

У попередньому інтерв’ю «Главкому» ви говорили про запуск спортивного телеканалу у 2018-му році, були плани і щодо музичного. Яка тепер їх доля?

Максимум – версії цих каналів вийдуть в інтернеті, це те, що ми зможемо. Ось-ось на виході радійний канал «Казки», який теж буде в інтернеті. Запустимо зовсім скоро його – наприкінці грудня. Все робиться на колінах, завдяки ентузіазму людей. Так само з музичним каналом. На каналі «Казки» цілодобово можна буде послухати казки українською мовою. Чому б не зробити такий канал, який потрібен багатьом батькам?

Щодо мовлення на FM: якщо ми хочемо виборювати частоту, то це вже зовсім інші гроші, зовсім інші умови. Вже набрали майже півсотні казок, готуємо до запуску. Почнемо заманювати туди зірок на начитку.

В яку копійку обійдеться канал «Казки» в інтернеті?

Кілька тисяч доларів, і тоді ми наб’ємо (контенту) на півроку наперед. Робили ми це все за зарплатню. Наші диктори читали.

Щодо футбольного і музичного телеканалів, про них треба забути?

Так.

Які найрейтинговіші проекти «UA:Першого» були у році, що минає?

От саме зараз біатлон (трансляції Кубку світу з біатлону – «Главком»). До нього «Фольк-music» вів уперед. Вже маємо оновлений десяток програм. Добре пішли у нас зараз новини. Вони, як не дивно, з «Фольк-music» плече в плече.

Щодо нового проекту Майкла Щура (нове шоу «ЧереЩур»), хто його глядач, наскільки успішним є цей проект?

Це абсолютно нова аудиторія, її треба набувати півроку допоки поки воно злетить. Це – грантовий проект.

Попередній проект Романа Вінтоніва (телеперсонаж Майкл Щур) був рейтинговішим?

Попередній продовжується і досі. Він  і є рейтинговим. Програма «ґрати, песик, дужка, гривня, знак питання, долар, нуль» :) дуже злить владу, просто страшенно, приблизно на рівні із «Схемами».

Вам погрожували через ці проекти?

Та які погрози? Ті погрози я зараз бачу прямо в парламенті, в тому, що вони ухвалили. А що в них в проекті (бюджету) було? Ви це знаєте? На якомусь етапі зникло 990 млн грн і стало 776 млн, от просто спитайте їх. Як в нашій країні відбувається таке? Це абсолютно незаконно. А в який момент це відбувається, ніхто не знає. Або всі роблять вигляд, що не знають, в який момент і хто прийшов і викреслив. Але ж усі знають, але ніхто вам не скаже.

Зурабе, в десятку найпопулярніших за переглядами музичних відео на YouTube у 2017 році в Україні увійшов лише один україномовний кліп. Багато хто хвалить закони про мовні квоти на радіо і ТБ. Але де ефект?  

Ви живете у віртуальній країні. Виїдьте за межі Києва, проїдьте за межі будь якого великого міста і ви побачите, що люди дивляться і що вони слухають. Ви ніколи в житті навіть таких пісень не чули. Повірте, я знаю про що кажу, бо я часто їжджу з Харкова до Києва. Як на мене, це дика попса, дика і нижче плінтуса. Пропонуєте нав’язувати цим людям те, що вам подобається?

Лише місяць тому стало відомо, що уряд таки виділить кошти на показ зимової Олімпіади, яка відбудеться наступного року, і Олімпійських ігор -2020. Якість трансляції минулої Олімпіади на «Першому» дуже сильно критикували: до обраного пакету часто-густо не потрапляли виступи українських спортсменів. Наскільки повною буде показ прийдешньої змагань?

Зимова Олімпіада (мова про трансляцію на UA:Першому, «Главком») буде така ж хрінова, як і минула літня. До речі, грошей досі немає. Це треба було робити рік тому (виділяти гроші на показ Олімпійських ігор, - «Главком»). За рік щонайменше починається підготовка: бронювання готелів, акредитації... Так от, на зимову вже пізно. Хоча Україна так постійно робить. З показом літньої буде краще. Бо наша умова була така: ні про які Олімпіади мова більше не йтиме, НСТУ взагалі не буде працювати з Олімпіадами, якщо не будуть передбачені гроші на всі технологічні видатки. От просто розмовляти навіть не будемо. І вони (влада) зрозуміли. Зараз нам виділили гроші не тільки, щоби їх віддати за права. Тепер передбачені кошти і на решту потреб. Але уже пізно, дуже пізно.

Знімальні групи відправлятимете до Пхьончхану?

Може одну групу і відправимо, але і це під сумнівом. Вони вже нічого не продають, все давно розкуплено: готелі, квитки і навіть лінії зв’язку. Все це розкуплено.

Яка доля показу Чемпіонату світу з футболу, який також відбудеться  наступного року?

А хто знає? Ось зараз член правління НСТУ Інна Гребенюк там (на засіданні Генасамблеї Європейської мовної спілки) веде перемовини саме з цього питання. За пару днів буде результат. Україна завжди має проблеми, або вони (організатори змагань) з Україною мають завжди якісь проблеми. Так само через гроші: несплату, нестачу… Постійно таке. Зараз це стосується можливої заборони трансляції. Законопроект поданий Комітетом з питань свободи слова про те, що НСТУ не має транслювати події, які відбуваються на території Росії, країни-агресора.

Влітку минулого року ви говорили, що окрім Європейської мовної спілки позов до НТКУ щодо не допуску Юлії Самойлової до «Євробачення» збирається подати і Росія. То був цей позов?

Ні, нічого вони не подали. І зараз дуже висока вірогідність того, що за кілька днів після закінченню сесії Генеральної Асамблеї (Європейської мовної спілки) ми повернемось з добрими новинами.

Європейська мовна спілка таки оштрафувала Україну на 200 тис. євро за Самойлову? З яких коштів було сплачено штраф?

Поки нічого. Озвучена була цифра комісії 198 тис. євро штрафу. Але та сама комісія, яка працювала над кейсом (щодо штрафу) ще не розглядала це питання. Саме зараз розглядається. Ще раз кажу, чекайте на хороші новини.

Завершився конкурс на заміщення посад менеджерів та продюсерів регіональних філій Суспільного. Одна з кандидаток на посаду менеджера філії Суспільного на Сумщині Ольга Бражник закидає вам порушення умов конкурсу в частині освітніх вимог до кандидатів. Мовляв, спочатку у вимогах містилися норми про наявність вищої економічної або юридичної освіти, а за кілька днів до завершення прийому документів умови було змінено. Кандидатів просили просто вказати на наявність вищої освіти без уточнення профілю. Це є проблемою?

Увага! Ми спростили умови конкурсу, а не ускладнили. Громада ж почала кричати: «Що ви робите, чому ви так обмежуєте вибір? Дайте людям взяти участь». Так ми і дали змогу взяти участь, зняли обмеження і спростили умови конкурсу. То в чому може бути претензія? Знаєте, це єдина людина в усій країні поставила питання і сказала «що це за фігня!». І тепер я маю відповідати на закиди якоїсь дівчини?

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: