Поліграфолог Володимир Ведмідь: Обдурити детектор брехні – це те ж саме, що обдурити холодильник

Поліграфолог Володимир Ведмідь: Обдурити детектор брехні – це те ж саме, що обдурити холодильник
Поліграфолог Володимир Ведмідь
Фото: УНІАН

«Якщо висновки поліграфолога є єдиним доказом у справі, слідчий має закривати її за недоведеністю злочину»

Будь-яка інформація про «детектор брехні», як таємничо називають поліграф, завжди інтригувала пересічних людей. Часто спекулюють на цій темі політики, пропонуючи комусь пройти експертизу або ж обіцяючи, що самі можуть довести правдивість своїх заяв на поліграфі.

В останні місяці «на чисту воду» за допомогою детектора правоохоронці виводять Надію Савченко. Депутат, яка вже три місяці у СІЗО, пройшла дві таких експертизи. В інтерв’ю «Главкому» сестра нардепа Віра Савченко поскаржилась, що результати першої експертизи через два місяці після тестування їм так і не надали. Генпрокурор Юрій Луценко виступив у відповідь із заявою про те, що під час першого тестування Надія могла обманути поліграф. А результати другого тестування з’явилися через день після експертизи: за даними СБУ, поліграф засвідчив, що нардеп готувалася здійснити теракт в урядовому кварталі та в будівлі парламенту. Віра Савченко так прокоментувала ці висновки: «У них (в СБУ, - «Главком») «пахне смаженим», і зараз вони діють на випередження». За словами сестри Савченко, адвокати нардепа готують звернення про повторну перевірку їхньої підзахисної на поліграфі в міжнародній інстанції. «Вони або намагаються обдурити нас, або самі заплуталися. Питання сторони захисту на минулому поліграфі не ставили. Жодного... У них там черговий колапс трапився. І зараз вони видають нам черговий фейк…», - переконує Віра.

Наскільки точно поліграфолог може визначити неправду? Чи справді необхідно переривати голодування перед проходженням експертизи? Як можна обманути детектор? На ці питання в інтерв’ю «Главкому» відповів виконавчий директор Всеукраїнської асоціації поліграфологів Володимир Ведмідь.

В останні місяці «на чисту воду» за допомогою детектора правоохоронці виводять Надію СавченкоВ останні місяці «на чисту воду» за допомогою детектора правоохоронці намагаються вивести Надію Савченко

У яких випадках суд призначає тестування на поліграфі?

Судові психологічні експертизи з використанням поліграфу є джерелом доказів для суду так само, як і всі інші судові експертизи, що виконуються відповідно до Закону України «Про судові експертизи». Обов’язкових підстав призначення немає – вона може бути призначена на розсуд судді, сторони захисту або обвинувачення.

Наскільки точними можуть бути висновки поліграфолога?

Середня достовірність результатів у досвідченого поліграфолога, який працює на поліграфі, що відповідає державним технічним стандартам України (ДСТУ 8692:2016), і має належну університетську освіту, складає 93-95%.

Є таке правило: поліграфологи можуть надавати результат виключно тоді, коли досягається мінімальна достовірність у 85%. Є випадки, коли достовірність сягає 97-98%. До речі, достовірність всіх інших експертиз – почеркознавча, трасологічна (досліджує сліди: рук, ніг, інших об’єктів), медична – складає 80-90%. В експертизах з використанням поліграфа рішення ухвалює експерт на підставі власного аналізу показань приладу, а також суб’єктивного переконання, яке у нього сформоване на підставі спостережень за людиною, обізнаності у справі, отриманих реакцій та досвіду.

Як визначають виконавця експертизи з використанням поліграфу?

Після того, як у грудні 2017 року набули чинності відповідні зміни до Кримінально-процесуального кодексу, всі експертизи у кримінальних провадженнях виконують виключно державні спеціалізовані установи. Наразі всі експертизи у кримінальних провадженнях надаються до виконання Інституту судових експертиз (ІСЕ). У Києві – це Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ).

Яке обладнання використовують державні структури?

І у приватних, і у державних структурах, звичайно, є різні поліграфи. Обладнання, що вироблене за останні 2-3 роки, має всі необхідні канали (реєстраційні канали, до яких під'єднуються датчики, що знімають показання з різних частин тіла, - «Главком») та має високу достовірність. Проте не все обладнання відповідає ДСТУ 86962:2016, до того ж більшість поліграфів іноземного виробництва ввозять в Україну контрабандним шляхом без сплати митних платежів. Такі поліграфи не можуть використовуватись під час проведення судових психологічних експертиз.

Надія Савченко перед тим, як проходити і перший, і другий тести на поліграфі, переривала голодування. Для чого це було необхідно?

Навколо голодування Савченко досить багато спекуляцій. Перед тестуванням поліграфолог вивчає особу, її емоційний та фізичний стан. Приміром, зараз я спілкуюсь з вами: ви сприймаєте мою направлену (адресовану до конкретної людини, - «Главком») мову, адекватно реагуєте, у вас не тремтять руки, зовнішніх пошкоджень немає. Якби я проводив тестування, далі під’єднав би до приладу, провів би бесіду. Мене б не цікавило, скільки днів перед тим ви не їли – мене б цікавив ваш нинішній стан та нинішні реакції. Немає чітких вимог щодо того, чи повинна людина не перебувати у стані голодування (а якщо перебуває, то якою може бути його тривалість для достовірності експертизи) на момент тестування. У когось може бути настільки стресовий стан, що людина навіть без голодування не може йти на дослідження. Є люди, які голодують, і залишаються абсолютно придатними до дослідження. Суб’єктивне рішення ухвалює поліграфолог на підставі вивчення людини, проведення з нею бесіди та перших тестів під час дослідження.

Є різні методики проведення дослідження. Фото: УНІАНЄ різні методики проведення дослідження. Фото: УНІАН

Віра Савченко повідомила «Главкому», що після проведення першого тестування, а це було понад місяць тому, слідчі досі не надали висновки. Як швидко після тестування поліграфолог повинен надати висновки?

Законодавчо строк для надання висновків не встановлений. Інколи висновок надається і через місяць, і через два. Приміром, у поліграфолога можуть впродовж двох тижнів проходити виключно тестування. І після того впродовж наступних двох тижнів експерт не призначає тестів, а відкриває поліграми і формує висновки. Зазвичай так це і відбувається.

Говорячи про Надію Савченко, я припускаю, що в КНДІСЕ є внутрішній розпорядок та терміни проведення експертиз. Але із власного досвіду знаю, що термін проведення дослідження залежить від завантаженості поліграфолога і складності тестування. Досить часто експертизи затягуються через необхідність, яка є в експерта, в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження.

Чи практикується повторне тестування однієї і тієї самої людини?

Можливо. Навіть у лікарів так: можна повторно здати аналізи, провести огляд, дослідити функціональний стан організму. Людина не є комп’ютером, і вона не реагує постійно однаково на одні і ті самі питання за одним і тих самих умов. А тому поліграфологу головне відслідкувати систему реакцій: може, людина відволіклась, може, протидіяла, а може, просто згадала про щось і відреагувала на інший подразник, а не на запитання. Тому під час тестів ставиться близько двохсот питань, він триває дві і більше годин.

Генпрокурор Юрій Луценко сказав, що під час першого тестування Надія могла обманути поліграф. Це можливо?

По-перше, ввести в оману можна поліграфолога, оскільки сам прилад лише реєструє реакції - це те саме, що обдурити холодильник.

По-друге, доречніше говорити не про введення в оману, а про протидію. Протидія буває трьох видів. Фізична – коли людина завдає собі болю чи дискомфорту самими примітивними методами: кнопка у взуття, зжимання м’язів сфінктера, прикусування язика. Така протидія виявляється досить легко – через канал виявлення протидії, таку собі подушечку, яка під’єднується до поліграфа і реєструє додаткові рухи. Найбільш розповсюджений вид протидії – фармацевтичний, коли людина приймає заспокійливі чи збуджуючі засоби, щоб пригасити свої реакції або зробити їх нечитабельними на поліграфі. Інколи трапляються випадки, коли людина перебирає з дозою та просто засинає на тестуванні. Є ще третій вид протидії: психологічний. Коли людина абстрагується від запитань, переносить фокус уваги на іншу тему, намагається не слухати поліграфолога, уявляє собі інші питання. Звісно, є способи протидії. Я думаю, що слова Юрія Луценка спираються на матеріали експертизи, він же не міг цього вигадати. До речі, якщо таким є висновок експерта, він обов’язково повинен бути мотивованим, ознаки протидії мають бути вказані.

Чинити психологічну протидію навчають чи людина може так робити без попередньої підготовки?

Зараз я не говорю про Надію Савченко, я не володію інформацією щодо неї, але у спецслужбах і в Україні, і в Сполучених Штатах, і в інших країнах розвідників навчають протидіяти. Перш за все – саме психологічній протидії, спираючись на методологію роботи поліграфологів.

Є прості способи виявлення психологічної протидії, їх зовні видно, коли людина починає медитувати, і ми бачимо, що вона, так би мовити, не з нами. У такому випадку ставляться нестандартні запитання. Наприклад: «Ви були обізнані…?», «Ви брали зброю…?», а потім: «Скажіть, ви згідні з тим, що морозиво - це алкогольний напій?» - нестандартне і неочікуване запитання, яке повертає людину у реальність і примушує думати над змістом та семантикою.

Наскільки переконливим для судді доказом є висновок поліграфолога?

Згідно КПК, жоден з доказів не має переважного значення перед іншими, тому і цей доказ не може бути основним для обвинувачення. Через те результати  експертизи беруться до відома тією ж мірою, що і покази свідків. Я впевнений, що і у випадку Савченко результати поліграфічної експертизи не можуть бути покладені в основу справи.

У справі Савченко, думаю, є суттєва доказова база, ми з вами чули розмови, впевнений, це тільки мала частина. Поліграф - наступний, проте не основний спосіб збирання доказів. Якщо ж висновки поліграфолога є єдиним доказом у справі, слідчий має закривати її за недоведеністю злочину.

Чи є можливість у Савченко пройти аналогічне тестування за кордоном, якщо вона переконана в упередженості вітчизняних експертів?

Я таких випадків не знаю. Якби вона була на волі, вона б могла пройти тестування у приватного поліграфолога у будь-якій країні світу. Як я вже казав, всі експертизи у кримінальних провадженнях виконують виключно державні спеціалізовані установи, тобто ті, які працюють під юрисдикцією України. Водночас можна заявити про недовіру конкретному експерту і змінити його.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: