Університетський скандал на Донбасі. «Замість того, аби працювати, вони носили труни...»

Університетський скандал на Донбасі. «Замість того, аби працювати, вони носили труни...»

Чи приєднають Донбаський технічний університет до Університету Даля?

У травні Кабмін схвалив рішення про те, що переміщений до Лисичанська Донбаський державний технічний університет (ДонДТУ) повинен бути приєднаний до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

З 2014 року після початку бойових дій ДонДТУ орендував три аудиторії у Лисичанського гірничо-індустріального коледжу. Торік у жовтні виш відзначив своє 60-річчя.

За словами викладачів, з часів передислокації університету, навчальний заклад весь час стикався з проблемами – відсутністю приміщень та відтоком студентів. Крім того, через юридичну необізнаність ректорат ДонДТУ допустив неточності під час виборів голови вченої ради, а також проведення трудової конференції колективу. Все це дало підстави деяким співробітникам писати скарги на керівництво університету, зокрема на ректора Миколу Антощенка, подавати на нього у суд. Коли скарги дійшли до Міносвіти, за словами голови профспілки вишу  Олександра Лук'янюка, конфлікт в колективі вийшов назовні, проте це не допомогло ДонДТУ у вирішенні внутрішніх проблем, а навпаки спровокувало реорганізацію університету.

Ректор Донбаського державного технічного університету Микола АнтощенкоРектор Донбаського державного технічного університету Микола Антощенко

І вже тепер співробітники вишу заявляють, що його приєднання до Східноукраїнського університету імені Даля означатиме кінець існування університету. В рамках реорганізації передбачена передача усього майна ДонДТУ до Університету Даля. «Чиновники Міносвіти та науки заявляють про недостатню якість  освітніх послуг, що їх ми надаємо. Такі висновки зроблені з рішення моніторингової комісії, яку провели в упередженій та некоректній формі.  Нас не поставили до відома про мету тієї моніторингової комісії. Вона зазначалася як комісія з виявлення проблемних питань та допомоги вишам-переселенцям. Проте за її результатами ми отримали не допомогу,  а наказ Міністерства освіти та науки про реорганізацію ДонДТУ, а фактично про його знищення», - розповів на прес-конференції завідувач кафедри Автоматизованого управління технологічними процесами Микола Фесенко.

Завідувач кафедри Автоматизованого управління технологічними процесами ДонДТУ Микола ФесенкоЗавідувач кафедри Автоматизованого управління технологічними процесами ДонДТУ Микола Фесенко

 

За словами Фесенка реорганізаційна комісія працює в ДонДТУ з порушенням початкових домовленостей про паритетні відносини сторін, комісію нібито склали  переважно з працівників Університету Даля. «Це дає змогу ігнорувати всі звернення та протести керівництва ДонДТУ та ухвалювати рішення, вигідні СНУ ім. Даля. Всі дії керівництва СНУ ім. Даля направлені на якомога швидше приєднання матеріально-технічної бази і переведення студентів в Сєвєродонецьк на базу Університету Даля», - пояснює Фесенко. За його словами, з 1 червня виш було вилучено з переліку тимчасово переміщених закладів вищої освіти.

Натомість, за словами голови профспілки вишу  Олександра Лук'янюка, вимоги трудового колективу, профспілки ДонДТУ пояснити, що відбуватиметься зі співробітниками  вишу, поки що залишаються без відповіді.  На ім'я голови профспілки надійшов лист від реорганізаційної комісії, де повідомлялося, що працівники вишу отримають пропозиції іншої роботи. Втім, наголосив Лук'янюк, згідно із законом, про всі зміни умов праці профспілку мали б попередити завчасно, а в колективному договорі ДонДТУ прописано обов'язкові консультації з профспілкою до ухвалення подібних рішень.

За словами співробітників ДонДТУ, виходом із ситуації та збереженням прав трудового колективу було б створення окремого підрозділу зі збереженням назви ДонДТУ. Аби в  майбутньому в процесі реінтеграції територій Донбасу виш було можливо відновити. Адже на тимчасово окупованій території залишилася вся матеріально-технічна база цього навчального закладу.  

«Наш вищий навчальний заклад є профільним в гірництві та металургійній галузі.  Випускники навчального закладу є основою всіх трудових колективів Луганської і Донецької областей, шахт, заводів, фабрик тощо. Тому ми просимо допомоги, щоб ДонДТУ залишився автономним університетом, або якщо це не є можливим, хоча б як складова Університету  ім. Даля, проте зі своєю назвою, зі збереженням структури колективу і викладачів», - наголосив Фесенко.

Зараз в Донбаському державному технічному університеті працює 160 осіб, з яких 100 - викладачі.

«Це дуже велика розкіш - утримувати такий навчальний заклад»

«Главком» звернувся до виконувача обов’язків директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти Світлани Кретович з проханням прокоментувати конфлікт.

Світлана Кретович, виконувач обов’язків директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти та наукиСвітлана Кретович, виконувач обов’язків директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки

Поясніть позицію Міністерства освіти та науки щодо Донбаського державного технічного університету? Чому його було вирішено ось так реорганізувати? Співробітники навчального закладу говорять, що їх не проінформували про це, вони переймаються питаннями скорочення кадрів та збереженням назви університету у складі Східноукраїнського університету імені Даля.

У ДонДТУ насправді маніпулюють громадською думкою. Ще рік тому цей навчальний заклад вперше відвідав тодішній директор департаменту вищої освіти (Міністерства освіти та науки – «Главком») Олег Ігорович Шаров. У Міністерство надходили скарги від колективу, осіб, які там працювали і вирішили звільнитись. Було багато нарікань щодо навчального процесу, відсутності студентів та розкладу. Шаров поїхав, аби розібратись з цим на місці. Олег Ігорович зустрівся з ректором, пояснив йому, що це не є нормально і взагалі атмосфера у колективі ненормальна, наголосив на тому, що треба навести лад і поїхав. Ректор ДонДТУ Микола Антощенко пообіцяв, що все буде добре. Це була перша ластівка.

Після цього, вже восени, до нас звернулись міжнародні організації, які хотіли допомогти переміщеним навчальним закладам. Тому у минулому жовтні ми вирішили провести моніторинг переміщених вишів, щоб визначитись із допомогою. Справа  в тому, що пройшло вже три роки з часу переміщення, і кожен виш по-різному розвивається. Взагалі у переміщених вишів більше можливостей розвитку, ніж у інших – їх можуть фінансувати донори, місцеві органи влади.

Хто входив до складу комісії, яка проводила моніторинг?

Комісію з моніторингу очолював перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець. Крім того туди ввійшли також представники Міністерств оборони, культури, охорони здоров’я, громадські організації. Комісія перевіряла заклади за такими критеріями: зміст освіти, медичне забезпечення, організація освітнього процесу, кадровий склад…

Особисто я була в Донбаському державному технічному університеті, а також в інших переміщених вишах і мала можливість порівнювати. Була в Донецькому державному університеті управління (знаходиться у Маріуполі – «Главком»), в Донецькому національному університеті ім. Стуса (знаходиться у Вінниці – «Главком»), була у Покровську в Донецькому національному технічному університеті, бачила приватний Донецький університет економіки і права (місто Павлоград – «Главком»), Східноукраїнському національному університеті ім. Даля (місто Сєвєродонецьк – «Главком»), бачила Луганський медичний (місто Рубіжне – «Главком»)… Я веду до того, що рішення про реорганізацію Донбаського державного технічного університету абсолютно об’єктивне.

Яким чином відбувалась перевірка? На що звертали увагу?

У нас були різні підходи: частина наших співробітників дивилась особові справи студентів та викладачів, частина – чи є студенти на парах, перевіряли розклад занять. В аудиторіях ДонДТУ, наприклад, сиділи абсолютно інші групи, яких за розкладом там не мало бути. Крім того, це був єдиний виш, у якому висів розклад на один тиждень вперед. Це говорить про те, що викладачі не у Лисичанську. Питання: де? На парах не було журналів відвідування занять, на наших очах їх почали швиденько заповнювати. В особистих справах викладачів та студентів були виявлені порушення ведення, не містилося необхідної кількості передбачених документів… Повний хаос насправді. Ми зустрічались з колективом, я казала, що це неприпустимо. Наприклад, у них могли стояти пари для різних факультетів в одній і тій же аудиторії. Я питаю їх: «Як це»? Вони відповідають: «Хто перший прийде, того і буде».

Щодо кадрового складу, у них один професор – це ректор, увесь інший професорський склад звільнився. Це дуже велика розкіш - утримувати навчальний заклад від якого залишилась лише третина викладачів та студентів.

За рішенням цієї моніторингової комісії ми розподілили навчальні заклади, які відвідали, на три групи: перша - заклади, які активно розвиваються, друга - заклади, які стабільно функціонують та третя - заклади, які не розвиваються та потребують реорганізаційних змін. До третьої групи потрапили три навчальних заклади: Донбаський державний технічний університет, Макіївський економіко-гуманітарний інститут, Луганський національний аграрний університет, який потрапив до списку, тому що став у Харкові четвертим аграрним вишем. На сьогодні Макіївському економіко-гуманітарному анульовано ліцензію, Донбаський державний технічний приєднується до Східноукраїнського національного, щодо Луганського аграрного університету зараз готують документи, у них є будівлі у місті Старобільськ Луганської області, швидше за все, його буде переміщено у Луганську область.

Вже у лютому Міносвіти проводило засідання ради ректорів переміщених вишів, туди були запрошені абсолютно всі ректори. Презентував цю доповідну замміністра освіти Володимир Ковтунець, на засіданні була міністр Лілія Гриневич. Ректори мали можливість запитати, розповісти, з чим були незгодні, виправдатись, знайти компроміс і так далі. Єдиний ректор, який був відсутній на цьому засіданні, – ректор ДонДТУ Микола Антощенко. Від ДонДТУ  був проректор, він виказав якісь претензії. Доповідні за результатами моніторингу були роздані абсолютно кожному ректору. Присутні ректори мали можливість апелювати, якщо не погоджувались. Так відбувалось, наприклад, з Луганським аграрним університетом, була дискусія.

Співробітники ДонДТУ говорили, що їх не попередили про реорганізацію, Міносвіти буцімто порушило закон «Про вищу освіту» у частині реорганізації переміщених вишів і не мало право приєднувати до Східноукраїнського університету імені Даля…

Закон України «Про вищу освіту» у частині про переміщені навчальні заклади говорить, що державному замовнику, тобто міністерству освіти, дається можливість реорганізовувати  переміщені вищі навчальні заклади. Східноукраїнський національний університет імені Даля – потужний навчальний заклад, ми приєднуємо до нього ДонДТУ з певним компромісом, аби університет зберіг свою назву. Марка «Донбаський державний технічний університет», про що говорилось Миколі Антощенку, буде збережена. Ми домовились з ректором Східноукраїнського університету Ольгою Поркуян про те, що вони створюють у себе філію під назвою Донбаський державний технічний університет. Коли вийшло розпорядження про реорганізацію, я особисто приїздила до ДонДТУ і говорила з Миколою Антощенком про це, тому він має бути у курсі.

Нині працює реорганізаційна комісія. Здобувачі освіти у ДонДТУ продовжать навчання у Східноукраїнському університеті імені Даля. Всі викладачі переводяться у цю філію зі збереженням заробітної плати. Таким чином, ми вирішили проблему ДонДТУ в межах законодавства, приєднавши його до потужного вишу.

Чим, на вашу думку, спричинена ця ситуація? До переміщення ДонДТУ був у кращому стані, ніж в описаній вами ситуації.

Раніше там був інший ректор, потім вони вибрали Миколу Антощенка. Ви собі не уявляєте, до десятка звернень від колективу надходило до нас з проханням навести лад. Втрутитися в роботу ректорського складу ми не мали ніякої юридичної можливості. Існує автономія навчального закладу, є моменти, пов’язані з організацією і вся відповідальність лежить абсолютно на ректорові. Завжди відповідальний керівник. На мою думку, ректор не впорався зі своїми обов’язками і довів навчальний заклад до такого стану, який ми побачили. Насправді зараз ДонДТУ - це не вищий навчальний заклад. Я вкотре наголошую на тому, що мала можливість порівнювати. Так, наприклад, є Луганський медичний університет. Я була там рік тому, а потім через півроку під час моніторингової комісії. Це небо і земля порівняно з ДонДТУ. У Луганського медичного є гуртожиток у Рубіжному, організовані клініки,  є два навчальних корпуси, діти навчаються в гарних умовах. У ДонДТУ нормальних умов взагалі немає. Навіть у СБУ, які були з нами під час перевірки, є також питання до цього навчального закладу. Тому що в принципі є думка, що викладачі цього вишу взагалі в Алчевську і не відвідують заняття. Не всі, а деякі.

У грудні минулого року деякі ЗМІ писали про антиукраїнську кампанію у ДонДТУ, яку проводить ректор Антощенко у виші. Чи Міносвіти проводило перевірку навчального закладу щодо цього питання?

Я таких запитів, чесно кажучи, не пам’ятаю. В будь-якому випадку, якщо такі запити до нас надходять з інших навчальних закладів, то, як правило, ми відправляємо їх до СБУ. Бо це не наша компетенція.

Днями була прес-конференція представників ДонДТУ. Вони кажуть, що не знають, яка доля чекає на їхній навчальний заклад і чи буде створено філію…

Це спекуляція чистої води. Коли я востаннє була в Лисичанську у травні вже після ухвалення розпорядження щодо реорганізації вишу, ми презентували  викладачам ДонДТУ розпорядження Кабміну. Сидів Антощенко, сиділи деякі викладачі, їм всім було надане роз’яснення. Інформація про те, що вони нічого не знають, – чиста  спекуляція Антощенка, який не хоче втрачати своє місце.

Крім того члени реорганізаційної комісії говорять, що Донбаський технічний створює перепони для приєднання до Східноукраїнського університету: вони не дають документи, які від них вимагають. Тоді як я пояснювала, що реорганізація має пройти дуже швидко, бо червень – це видача дипломів. Все одно вони блокували, тягнули, гроби носили між Лисичанськом і Сєвєродонецьком (деякі викладачі і студенти проводили акцію протесту після новини про реорганізацію – «Главком»).

Акція протесту ДонДТУ проти реорганізації вишуАкція протесту ДонДТУ проти реорганізації вишу

Краще б таку ініціативу і активність ректор проявив, коли треба було поновити нормальну діяльність університету. Зараз він робить такі кроки, які, чесно кажучи, не те що дратують, а просто дивують нас.

Після реорганізації ректор втратить свою посаду? Він буде влаштований у Східноукраїнський університет імені Даля?

Йому запропонують посаду у філії, але, звичайно, не посаду ректора.

Міністерство не ставить за мету ліквідувати навчальний заклад. Навпаки, коли навчальний заклад робить щось не те – це меседж для тих, хто у так званих ДНР/ЛНР, щоб дорікати нам. Типу: «От бачите, що там діється». Проте ми маємо мету – надання якісних послуг. І будемо робити все для того, щоб покращити ситуацію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: