Екстрасенс, батюшка та народні депутати. Головні обличчя КиївПрайду-2018

ТЕМА ДНЯ
Екстрасенс, батюшка та народні депутати. Головні обличчя КиївПрайду-2018
Марш рівності в столиці України. 17 червня 2018 року

У столиці України пройшла хода за права людей. Противників Маршу поліція спочатку розігнала, а потім «заґратувала»

«Марш рівності» у Києві завершував тижневу програму ЛГБТ-фестивалю КиївПрайд. До початку акції організатори заявляли про намір вивести в центр столиці 5 тисяч людей. У підсумку організатори запевнили, що вийшло навіть більше. Про це за підсумками маршу заявила директор «Київпрайду-2018» Руслана Панухник. Поліція ж, за словами першого заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового нарахувала 3,5 тисячі учасників. Акція пройшла мирно, а її учасники у кінцевому пункті маршруту навіть скандували «дякуємо поліції!».

Але мирним ранок і день виявився не для всіх.

Якщо рік тому марш вирішив перехитрити противників і обійшов їх вулицею Терещенківська, то цього року акція пройшла без маневрів – по запланованому маршруту: вулицями Володимирська і Льва Толстого до однойменної стації метро.

Розбиті голови і затримання

Опоненти КиївПрайду теж подали заявку на проведення своєї акції саме біля театру. Якась частина з націоналістів ще з вечора зібралася біля пам’ятника Грушевському. Мова іде про представників, зокрема, маловідомої консервативної організації «Традиція і порядок».

Інші підходили вже зранку. Саме підходили, адже кілька станцій метро були закриті на вхід та вихід з учорашнього вечора, дістатися до місця акції можна було лише пішки.

Активісти намагалися протягнути на Марш рівності скульптуру з російським диктаторомАктивісти намагалися протягнути на Марш рівності скульптуру з російським диктатором

Як повідомляв «Главком», напередодні Маршу рівності (у суботу ввечері) поліція також перекрила низку центральних вулиць у Києві, чому дуже сильно обурювалися люди, які не могли дістатися додому.

Рано-вранці стало зрозуміло, що противники маршу планують атакувати з двох точок: біля червоного корпусу університету Шевченка (перетин вулиці Володимирської і бульвару Тараса Шевченка) і біля оперного театру (перетин вулиць Володимирської і Богдана Хмельницького).

Вже близько 6:15 біля червоного корпусу університету противники «Маршу рівності» взялися за руки, вишикувались, аби не пропустити колону ЛГБТ-спільноти. Їх оточила поліція, а потім почала відтісняти, застосовуючи в тому числі газові балончики. Така ж доля чекала і на націоналістів, що збиралися біля Оперного на 8:00 ранку. За словами речника партії «Правий сектор» Артема Скоропадського, поліція ніяк не пояснила свої дії: просто підійшли, спакували два автобуси людей і відвезли у відділок. «Наша акція була заявлена, вони не мали права чіпати. А тепер нічого не буде. Всіх найактивніших пов’язали», - пояснив він в коментарі «Главкому», уточнивши, що серед затриманих заступник голови «правосеків» Василь Лабайчук.

Керівник столичної поліції Андрій Крищенко пізніше відзвітував: уранці було затримано 57 людей. Причина –опір правоохоронцям і невідповідність акції заявці. Мовляв, заявка була на молебень на Майдані, а 200 протестувальників пішли до червоного корпусу університету Шевченка. Згодом усіх відпустили. Окрім того, п’ятеро правоохоронців отримали травми. Кількох протестувальників поранено, одному з ним розбили голову. Принаймні про це на своїй сторінці повідомив голова організації С14 Євген Карась. 

Фото: Євген КарасьФото: Facebook Євгена Карася

«Де рівноправ’я?»

Та на зміну радикалам підтягнулись прихильники «традиційних цінностей». Біля Національної опери зібралося близько 150 людей. Переважно вони – адепти Московської та інших церков. Поліція відгородила їх від учасників Маршу рівності залізними ґратами. За таких обставин «заґратованим» залишалось лише кричати. І вони від душі скористались цією можливістю. В хід йшли російськомовні заготовки: «Кличко и Киеврада, мы против гей-парада!», «Украина – не Содом!». Представників посольства США і інших західних країн, які доєднались до ходи, засвистували.

Протестувальники біля «Альфа Банку»  кричали російською мовою: «Кличко и Киеврада, мы против гей-парада!», «Украина – не Содом!» Фото: Михайло Глуховський

Прихильниця традиційних цінностей Галина переконувала «Главком», що «представники ЛГБТ мають сидіти дома, бо «їх ніхто не утискає, і ніколи не утискав!».

ГалинаПротестувальниця Галина закликала учасників параду сидіти вдома, бо їх ніхто не утискає. (Фото: Михайло Глуховський)

Отець Сергій з Донецької єпархії УПЦ КП також взяв участь в акції за традиційні цінності. Каже, що не вперше стає на захист традиційної сім’ї, тієї, яку утворив Господь, - союзу між чоловіком і жінкою. Церковник розповів, що брав участь у подібних акціях у Донецьку ще тоді, коли місто не було окуповано. Батюшка намагався дещо охолодити радикальні настрої протестувальників. «Люди вийшли не проти параду чи збочень, люди вийшли проти того, щоби цей спосіб життя (який нібито пропагують представники ЛГБТ спільноти) нав’язувався нашим дітям, нашим онукам», - пояснював він у розмові з «Главкомом».  

Отець Сергій каже, що прихильники традиційних цінностей вийшли протестувати не проти параду, чи збочень. (Фото: Михайло Глуховський)

«Чомусь коли батальйон «Азов» звільнив Маріуполь, вони хотіли зі смолоскипами пройтися парадом, відзначити цю подію, їм сказали, що це неправильно зрозуміють. І в батальйоні відмовилися від цієї ідеї, аби не нагнітати. То чому вони (ЛГБТ-спільнота) проводять, якщо це нагнітає обстановку. Де рівноправ’я?», - запитує отець Сергій.

На акції працювало дев’ять груп громадських спостерігачів «Озон», які стежили за дотриманням законів поліцією, розповіла «Главкому» активіст Любов Галан. За її словами, порушення серед правоохоронців були і вони типові для масових акцій. «Все дуже класично. Відсутність ідентифікації, ефективного діалогу з учасниками акції, але все ж поліцейські намагаються сприяти людям», - зазначила вона, залишивши без оцінки ранкове затримання націоналістів, оскільки спостерігачі почали працювати з 8 ранку. Були серед спостерігачів і ті, хто похвалив поліцію. Біля оперного театру, коли формувалася колона з учасників маршу, правоохоронці знайшли спосіб зменшити напруження. «Поліція створила живий кордон попід парканом, аби сторона, яка проводить акцію, не відчувала сьогодні якогось тиску з боку опонентів», - розповів «Главкому» монітор Андрій Кулібаба.

Дипломати, євродепутатка і грантові організації

На противагу рятівнику людських душ отцю Сергію, який засуджує проведення ЛГБТ-акції, Марш рівності прийшов учасник 17-го сезону популярного телешоу Битва екстрасенсів, перший гей-екстрасенс Любомир Богоявленський. Він називає себе пророком і каже, що служить людям, надає психологічну допомогу. «Пройде 100 років і моє пророцтво, як першого учасника за всі сезони, і російської, і української «Битви екстрасенсів», збудеться! Майбутнє України – це одностатеві шлюби, які легалізують», - переконував Любомир, який приїхав до столиці з Чернігівщини. Головною своєю задачею він вбачає відстояти цінності Майдану і увійти до Європейського Союзу, за що готовий покласти навіть життя.

Учасник Битви екстрасенсів Любомир Богоявленський пророчить Україні одностатеві шлюби. Фото: (Михайло Глуховський)

Вочевидь, допомагати екстравагантному екстрасенсу втілити побажання майбутнього України мають європейські дипломати і політики. На акцію завітали посол Норвегії в Україні Уле Тер'є Хорпестад, посол Канади Роман Ващук, посол США Марі Йованович, євродепутат Ребекка Хармс та інші дипломати.

Посол Америки в Україні Марі Йованович прийшла на Марш рівності зі своєю собакоюПосол Америки в Україні Марі Йованович прийшла на Марш рівності зі своєю собакою (фото: Станіслав Груздєв)

Вже за традицією дипломатів на цій акції супроводжували депутати Сергій Лещенко і Світлана Заліщук. Згодом вони похизувались світлинами у Facebook.

Сергій Лещенко відбивається від журналістаСергій Лещенко відбивається від журналіста (фото: Станіслав Груздєв)

На чолі кількатисячної ходи вже традиційно був автомобіль із гей-селебрітіс з музичним супрводом, який лунав з гучномовців. Далі йшли депутати, дипломати, представники міжнародних громадських організацій і вперше за весь час проведення Маршу рівності окремо йшла колона з тих, хто прийшов з власної ініціативи.

Співробітник організації Alliance Global на ім’я Денис каже про те, що він вперше на «Марші рівності», приходити не побоявся: «Я живу всього один раз. Чому мені боятися приходити?».

ДенисДенис (на фото праворуч) прийшов на марш разом з колегами з організації Alliance Global, у якій працює. (Фото: Михайло Глуховський)

Ірина і Катерина приїхали з Харківщини. Ірина працює викладачем англійської мови. Каже, що добиралась у столицю, аби підтримати багатьох друзів з ЛГБТ-спільноти. «Свого часу неподалік нашого містечка йшли військові дії, тому участь у марші – не страшніше за ті події. Ми не боялися їхати», - переконані дівчата.

Ірина і КатеринаІрина і Катерина приїхали з Харкова підтримати друзів, які належать до ЛГБТ спільноти. (Фото: Михайло Глуховський)

20-річна киянка, студентка Національної академії образотворчого мистецтва Анастасія вперше на акції. Вона не відносить себе до ЛГБТ-спільноти, хоча не приховує, що «мала і гомосексуальний досвід».


АнастасіяАнастасія (з плакатом) вважає, що орієнтація - не головне, аби людина була хорошою. (Фото: Михайло Глуховський)

Сьогодні вона тут, бо підтримує права меншин і жінок. «Неважливо, хто ти за орієнтацією. Головне – щоби ти був хорошою людиною», - вважає вона.

Віктор також вперше на Марші рівності. Розповідає, що нещодавно зробив камінг-аут, відкрив секрет своєї орієнтації у Facebook для друзів: «Я – ветеран АТО. Пішов на фронт добровольцем - батальйон «Донбас». Тут я для того, щоби показати своїм друзям, що ми, геї і лесбійки, представники ЛГБТ спільноти такі самі люди. Ми так само воюємо за нашу країну, за наші конституційні, спільні для всіх, права». Каже, що їхав на акцію з неспокійним серцем, особливо коли побачив людей, які скандують гасла проти проведення маршу.

 Віктор недавно здійснив камінг-аут Віктор (ліворуч на фото) недавно здійснив камінг-аут. (Фото: Михайло Глуховський)

Марш рівності –  не свято

Більшість учасників сьогоднішньої акції є гетеросексуальними людьми. Принаймні, більшість серед опитаних «Главкомом» стверджували це.

Катерина Майборода із Запоріжжя вперше приїхала на парад. Прийшла підтримати своїх друзів з організації «Гендер зед» (благодійний фонд, який займається поліпшенням якості життя ЛГБТ-людей).

Катерина МайбородаКатерина Майборода приїхала на марш із Запоріжжя. (Фото: Михайло Глуховський)

«Прийшла, аби показати дуже радикально налаштованим людям, що вони не мають право вказувати, кому і за що виходити в Україні», - говорить вона. Катерина розповідає, що для неї важливо відчути, як насправді почуваються ЛГБТ люди, яких меншість.

Здебільшого учасники маршу танцювали, сміялися, розмахували креативними плакатами.

Але були і ті, кому на акції було зовсім не весело. Наприклад, Інні Ірискіній з громадської організації «Інсайт», яка утретє бере участь в подібних акціях. Вона – трансгендер. Інна тримала у руках плакат з оригінальним гаслом «Цей плакат пропагує трансгендерність». Нарікає на те, що сьогоднішній «Марш рівності» більше походив на якийсь святковий фестиваль, аніж на правозахисну акцію. «Але святкувати нам трохи зарано», - вважає вона. Інна розповіла, що нині у неї досі документи на чоловіче ім’я, а змінити їх в Україні справа надскладна. «Процедура передбачає, що слід два роки простояти на обліку у психіатра, аби отримати діагноз. А вже після заміна паспорту буде можливою», - розповіла пані.

Тим часом колона підійшла до станції метро «Площа Льва Толстого» і по гучномовцях організатори маршу оголосили, що спеціально для учасників станція відкрила свої двері. Аж раптом несподівано для багатьох перед натовпом з’явилися двоє хлопців, один із них почав гучно кричати «Україна – не Содом!». Поліція лише чемно попросила його не заважати ході. Андрій, так звуть одного із хлопців, розповів «Главкому», що ходить до церкви п’ятидесятників. 

img_20180617_102432 Андрій (праворуч на фото) намагався донести до учасників «Маршу рівності», що їхня акція - це неправильний шлях для України. Фото: Михайло Глуховський

«Україна обрала неправильний шлях. Вони думають, що завдяки гомопараду ми станемо популярними в Європі і у нас буде розвиток. Але це не так. Я був о 6 ранку з хлопцями, яких побили. Ми просто стояли, нікого не чіпали. Але поліція просто всіх спакувала», - побідкався він, обіцяючи молитися за всіх після завершення акції.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: