Кличко та зелень. Блиск і злидні київських парків

столиця
Кличко та зелень. Блиск і злидні київських парків
Благоустрій парку «Совки» у Києві
Фото: Главком

Одні парки київська влада реконструює щороку, а іншими не займається десятиліттями

У столиці налічується 127 парків, 500 скверів та 78 бульварів. За даними начальника управління екології та природних ресурсів Київської міської державної адміністрації Андрія Мальованого, наразі лише у семи парках ведуться роботи з благоустрою. «У більшості на фінальній стадії», - рапортує чиновник. Здавалося б, кияни мають радіти від таких новин. Та якщо детальніше розібратись у ситуації, з’ясується один промовистий факт: благоустроєм одних парків команда Кличка займається безперестанку, інші ж стоять захаращеними і жодних надій на їхнє оновлення немає.

Паркові досягнення

За словами Мальованого, у парку «Відрадний», що у Солом’янському районі, цього року оновили стежкову мережу, освітлення, розмістили тренажерний комплекс, у планах - роботи з очищення озера, річки Либідь.

Тривають також роботи і в парку «Наталка», що на Оболоні. Там на південному боці  з’явилися спортивні майданчики, стежки та берегоукріплення, на північному боці масштабні роботи теж йдуть повним ходом.

Крім того, Мальований обіцяє, що протягом місяця буде завершено роботи із благоустрою у парках «Совки» та «Сирецький».

Розказуючи про благоустрій парків на лівому березі, представник КМДА особливо розхвалював Парк партизанської слави: мовляв, масштабні роботи з благоустрою наразі завершені (хоча попередньо столична влада обіцяла справитися до початку травня, - «Главком»). У парку з’явилися лавочки, нові стежки, урни, а ще - оглядовий майданчик біля озера. «Парк партизанської слави має статус регіонального ландшафтного парку, це одна з перлин, зона відпочинку мешканців усього лівобережжя», - підкреслив Мальований.

Ще один парк на лівому березі, яким вирішили зайнятися у Кличка, - «Перемога» в Дніпровському районі. «Перша черга робіт з капремонту скоро завершиться, незабаром буде відкриття об’єкту», - відзвітував Мальований та пообіцяв, що мешканців району порадують багато нових доріжок, спортивний майданчик та очищене озеро.

Тема парків – одна з улюблених у столичної влади. Та якщо проаналізувати повідомлення від КМДА за останні роки, то з’ясується цікава тенденція. Київська влада піариться на благоустрої та відкритті одних і тих самих зелених зон. Приміром, згадану вище «Наталку» оновлюють та «відкривають» кілька років поспіль: і після ремонту 2016-го, і після реконструкції у 2017, і от тепер – знову.

Така ж ситуація і з Сирецьким парком. Його відкривали і в 2015, і в 2016, і в 2017. І ось знову запланували.

Вже цього тижня мер Кличко відкрив «Відрадний», навіть не дочекавшись завершення ремонту – не встигли очистити місцевий ставок. Та на церемонії про це не йшлося.  Мер акцентував увагу на урнах і майданчиках.

Якщо ж Кличко не відкриває черговий парк, то він перевіряє перебіг робіт з благоустрою – так було з парком «Перемога», де, власне, жодних революційних зрушень не відбулося: пара оновлених стежок, дитячий майданчик.

Чому ж виходить так, що одні парки стають «перлинами», а інші залишаються у занедбаному стані?  Голова фракції ВО «Батьківщина» у Київраді Володимир Бондаренко у коментарі «Главкому» пояснює цю ситуацію так: «Розподіл коштів залежить від того, до якого депутатського округу ближче розташований той чи інший парк або сквер». Тобто якщо депутат впливовий та провладний, то місто посприяє і виділить кошти на зелену зону.

За словами Бондаренка, київські політики беруть під своє крило парки з чотирьох причин: для піару, щоб потихеньку віддати ласі ділянки паркової землі під забудови, заради підняття попиту та вартості житла у будинках, що зводяться поруч із доглянутими зеленими зонами, але головна причина -  відмивання грошей.

Зелені зони кидають тінь

«Те, що на так званих оновленнях київських парків відмиваються гроші, - це факт», - переконує «Главком» і народний депутат Юрій Левченко.  Він нагадує, що нещодавно до Дня Києва відкривали Володимирську гірку. І ось там, за інформацію нардепа, обраного від столиці, ціни закупівель матеріалів були завищені в рази. «Відмили десятки мільйонів гривень: були завищені і ціни на роботи, і ціни на матеріали», - стверджує Левченко.

Полігоном відмивання коштів став і згаданий вище Сирецький парк. У травні КП «Київзеленбуд» став фігурантом кримінальної справи. Правоохоронці вважають, що комунальне підприємство за 5,5 млн грн замовило підряднику роботи з ремонту Сирецького парку, які у підсумку так і не були проведені.

За інформацією ж місцевих жителів, у парку цієї весни перерили доріжки, які були прокладені лише рік тому! Там також були знесені спортивні та дитячі майданчики, які ще не вимагали заміни. Тепер тут встановлюють зовсім нове обладнання. За словами чиновників КМДА, «роботи тривають». Усі задоволені. Чиновники намагались впоратись до Дня Києва, але не встигли. Нова мета – урочисто відкрити парк до Дня незалежності?

Тим часом сусідній до Сирецького парк «Нивки» занепадає. Більше двох років тому Кличко під час чергової виборчої кампанії у Києві обіцяв перетворити його на сучасний екопарк. Однак усі ці обіцянки виявилися мильною бульбашкою. Вона лопнула… наступного ж дня після закінчення передвиборної кампанії.

Проект Кличка у парку «Нивки» передбачав дитячі та водні зони, велогенератори енергії для заряджання ноутбуків, смартфонів та планшетів. Крім того, Кличко анонсував розміщення у парку накопичувачів дощової води, якою поливатимуть газони, системи утилізації батарейок, а також «розумний дім», що функціонуватиме виключно завдяки альтернативним джерелам енергії.

Запевнення Андрія Мальованого у тому, що чиновники перейнялись реконструкцією і  «Нивок» (там тепер йде очищення трьох паркових озер), розвіяло одне уточнююче запитання журналіста «Главкома»: «А як рятуватимуть сам парк, зруйнований зсувами грунту?». «На сьогодні більшість муніципальних парків і скверів знаходяться на балансі утриманні районних комунальних підприємств з утримання зелених насаджень, а ремонтні роботи, реконструкція проводяться на замовлення об’єднання «Київзеленбуд». Але є ряд парків, щодо яких функція замовника щодо реконструкції передана іншим КП, у випадку «Нивок» - це «Київський центр розвитку міського середовища». Наразі це КП веде роботу з проектування капітальної реконструкції цього парку. За моєю інформацією, більша частина робіт з проектування завершена», - запевнив Мальований. Тобто йдеться лише про проектування. Крім того, представник КМДА дав зрозуміти: оновлення «Нивок» киянам доведеться чекати довго, оскільки «потрібно отримати цілий ряд погоджень», а «роботи плануються масштабні». Чиновник визнав, що у парку «є проблеми з освітленням, потрібно провести протизсувні роботи, а також встановити відеоспостереження».

У нардепа Левченка є своя думка щодо такого благоустрою «Нивок». Він каже, що чиновники, взявшись за очищення тамтешніх озер, зробили аж дві «справи»: і гроші відмили, і екосистему знищили. «Міська влада просто знищила одне з озер «Нивок». В цю чистку вбабахали купу грошей, відповідно, відмили чимало. Так звані «чистки» - це нищення екосистеми. Парк тривали час був занедбаний, але за цей час природа, так би мовити, взяла своє. І замість того, щоб усе це впорядкувати, там все повирубували, повикорчовували… До мене екологи зверталися із цією проблемою», - зазначив він.

Левченко також назвав винного у цій ситуації. «Всі питання насамперед до «Київзеленбуду». Ним донедавна керував Михайло Наконечний (нині обов’язки керівника виконує Наталія Бєлоусова, - «Главком»). Наконечний - близький соратник Віктора Пилипишина (колишній глава Шевченківського району столиці, - «Главком»). Проти цього керівника є кілька кримінальних справ, зокрема – щодо розтрати коштів під час ремонту вулиці Тарасівської», - розповів нардеп.

Наконечний, за даними сайту «Посіпаки», був помічником народного депутата Віктора Пилипишина. У жовтні минулого року НАЗК винесло припис Наконечному щодо конфлікту інтересів. Йдеться про те, що Наконечний не передав корпоративні права «Київської свічкової фабрики» в управління іншій особі, в той час коли вже перебував на посаді очільника «Київзеленбуду». Наконечний був співвласником і керівником підприємства з жовтня 2011 року до липня 2016-го.

Цікава ще одна деталь: після ремонтів та гучних церемоній відкриття підтримувати у належному стані парки місцева влада не поспішає.  1 червня, до дня захисту дітей, на сцені парку Партизанської слави відбувся концерт, під час якого організатори влаштували феєрверк із блискіток. Сліди цього свята досі розкидані у радіусі тридцяти метрів (разом із металевими кришками з-під пивних пляшок та іншим сміттям).

У відповідь на запитання «Главкома» про те, чому у зелених зонах, які спочатку облаштовують, вкладаючи мільйони гривень, потім не прибирають, Мальований сказав: «Першочергово – очищуються урни та підмітаються доріжки. Цей парк немаленький – 92 га території. Можливо, не все і не одразу встигли прибрати».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також матеріали «Главкома»


    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: