Перегляд «зелених» тарифів: посли восьми країн написали жорстокого листа Шмигалю

Перегляд «зелених» тарифів: посли восьми країн написали жорстокого листа Шмигалю
Інвестори в «зелену» енергетику будуть шукати законних можливостей для протидії рішенням уряду, - посли

Посли закликали уряд не вносити у закони та правила, які забезпечують іноземним інвесторам гарантовану основу для їхніх інвестицій в «зелену» енергетику

Посли країн, що інвестували у проекти з розвитку альтернативної енергетики в Україні, розчаровані можливим ретроспективним переглядом «зеленого» тарифу та закликають уряд цього не робити. Про це йдеться у зверненні послів Німеччини, Франції, Великобританії, Швеції, Бельгії, Канади, Норвегії, Південної Кореї до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, а також голови Офісу президента Андрія Єрмака.

«Ми розчаровані тим, що результати, досягнуті в секторі, і довіра інвесторів, викликана рішучістю країни виконувати свої зобов'язання згідно з українським законодавством, підриваються прийняттям рішень, які можуть мати короткострокову вигоду, але дуже негативні довгострокові наслідки для електроенергетичного сектора та в цілому для інвестиційного клімату України»,- зазначається в зверненні.

Посли закликали уряд не вносити зворотних змін у закони та правила, які забезпечують іноземним інвесторам гарантовану основу для їхніх інвестицій, зазначивши, що в іншому випадку інвестори будуть шукати законних можливостей для протидії таким рішенням.

«Низка українських проектів з відновлювальної енергетики була забезпечена гарантіями експортного кредиту, наданими закордонними урядами. Тому ми не можемо виключати можливості того, що будь-яке одностороннє скасування правових гарантій з боку України може призвести до того, що надання державних кредитних гарантій у майбутньому здійснюватимуться з більшим небажанням», - попередили посли.

Вони також висловили впевненість у можливості успішного завершення процедури медіації з цього питання за участі Секретаріату Енергетичного співтовариства.

«Ми з оптимізмом дивимося на процедуру медіації, яку ваш уряд зараз проводить із Секретаріатом Енергетичного співтовариства і яка найближчими тижнями має призвести до консенсусної угоди з іноземними інвесторами та відповідними зацікавленими сторонами. Ми розуміємо, що проект Меморандуму був підготовлений у процесі медіації. За умови необхідної доброї волі з обох сторін цей Меморандум може бути доопрацьований, забезпечуючи можливу основу для врегулювання, одночасно покладаючи кінець невизначеності у цьому секторі», - зазначається в зверненні.

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець нещодавно заявила, що Мінекоенерго відновить переговори з інвесторами щодо проектів з відновлювальної енергетики для зниження «зеленого» тарифу та вирішення проблеми небалансу енергосистеми.

Буславець заявила що Меморандум буде допрацьований до кінця поточного тижня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: