Держава дискримінує у виплатах сім’ї померлих учасників АТО

Держава дискримінує у виплатах сім’ї померлих учасників АТО
Учасник АТО

Профільний комітет парламенту не розглядає законопроекти щодо допомоги сім’ям учасників АТО, які померли вже не в статусі військовослужбовця

Сьогодні немає закону, який надавав би допомогу сім’ям військовослужбовців, які померли вже не в статусі військовослужбовця, але отримали травми або хвороби внаслідок виконання свого військового обов’язку в зоні АТО. Депутати та правозахисники розробили законопроекти, які можуть врегулювати це питання, але комітет ВРУ не розглядає жоден із поданих законопроектів. Про це йшлося на прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

«Такі випадки є непоодинокі. Щоб покращити стан сім’ї та допомогти сім’ям загиблим, було подано законопроект 6268, який пропонує вирішити це питання. Згодом були подані ще два законопроекти 6268-1 та 6268-2. Різниця проектів в тому, що кожен з них передбачає різний термін, протягом якого може бути надана ця виплата. Це може бути протягом 3-х місяців протягом 12 або 18 місяців», - говорить Вікторія Лавренюк, юрист ГО «ВПО «Юридична Сотня», співавтор законопроекту №6268.

Народний депутат Альона Шкрум зазначає, що законопроекти знаходяться у «підвішеному» стані, оскільки не розглядаються на комітеті. Причина незрозуміла.

«Мені прикро, що на четвертому році війни наша держава так ставиться до своїх захисників Вітчизни. Процедура розгляду така: комітет розглядає всі три подані законопроекти і рекомендує або один із них, або об’єднати всі три в один. Але з часу подання першого законопроекту, а це був квітень 2017 року, нічого не робиться», - обурюється Шкрум.

Її колега по парламенту народний депутат Ігор Луценко аргументує свій законопроект як такий, що дає можливість протягом більшого терміну отримати допомогу сім’ям померлого військовослужбовця. «Я подав свій законопроект щодо цього питання, який передбачає 18-місячний термін, протягом якого можна здійснити виплату родині померлого військовослужбовця. Хоча світовий досвід свідчить, що є навіть і більші терміни», - пояснює депутат.

Тамара Коваленко, дружина померлого учасника бойових дій на Донбасі, розказала історію загибелі свого чоловіка. «Мій чоловік був призваний виконувати військовий обов’язок в АТО у лютому 2015 року. За висновком медичної комісії був визнаним здоровим і придатним для несення служби. Наприкінці листопада 2015 року у нього погіршився стан здоров’я. Уваги ніхто не приділяв, хоча була висока температура. Потім йому стало погано, то звернулися в госпіталь в Дніпропетровськ, потім його привезли в Київ. Йому поставили важкий діагноз. П’ять місяців ми боролися за його життя, 5 травня 2016 року його звільнили за станом здоров’я. Мій чоловік був у важкому стані. Нас із реанімації виписали додому. Через два тижні вдома у нього знову погіршився стан, його знову привезли в госпіталь і через два місяці він помер. В мене залишилося четверо дітей. Нам відмовили в усіх компенсаціях, так як він уже на момент смерті не був військовослужбовцем. Хоча захворів він під час несення служби. Ми залишилися без батька, взагалі без нічого, я сама з чотирма дітьми. Я за свій рахунок його лікувала, допомагали тоді волонтери. А зараз ми зосталися самі і нікому не потрібні», - у розпачі розповіла Коваленко.

Учасники прес-конференції закликали голову комітету розглянути законопроекти і винести в залу на голосування.

Дивіться запис прес-конференції: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: