Екс-глава МЗС України: Трамп представляв не республіканців, а третю силу

Екс-глава МЗС України: Трамп представляв не республіканців, а третю силу
Міністр закордонних справ уряду Януковича-Азарова Леонід Кожара
Автор фото: Станіслав Груздєв

Українським політикам не варто розраховувати на підтримку Вашингтона

Політика Америки не зазнає істотних змін після перемоги на президентських виборах Дональда Трампа, так само, як і не зазнала б вона змін, якби перемогу здобула Гілларі Клінтон. Таку думку в коментарі «Главкому» висловив екс-міністр закордонних справ Леонід Кожара.

«Хоча результат є трохи неочікуваним. Оскільки весь світ сподівався, що президентом стане Гілларі Клінтон. І, власне, внутрішня американська пропаганда працювала на це. Але в даному випадку спрацювала американська демократія, і переміг той, хто мав найбільшу підтримку американських виборців», – висловив свою думку колишній глава МЗС.

Такий вибір американців він пояснив втомою.

«Американці також втомилися від економічних проблем, – сказав Кожара. – Обамі не вдалося швидко подолати наслідки фінансової кризи 2008 року. Американська економіка, хоча і розвивається, але не тими темпами, на які можна було сподіватися. Понад те, курс Обами на те, що Америка має витрачати багато коштів назовні, не підтримуючи при цьому належним чином американського виробника, також не мав підтримки. А прості ідеї, які запропонував Трамп, передусім, звернутися до внутрішніх проблем Америки, знайшли свого виборця і підтримку у США».

Унікальність ситуації Кожара вбачає в тому, що, по суті, переможцем цієї виборчої кампанії в Штатах став представник… третьої сили.

«Ми говоримо, що мало місце традиційне протистояння між республіканцями і демократами. Але Трампа, який був офіційним кандидатом від республіканців, підтримували не всі республіканці. Це говорить про те, що Трамп насправді є представником третьої сили. Трамп – це нове явище для Америки. Його програму повністю не підтримали навіть у його партії. І в цьому є певна криза американської виборчої системи, коли люди з новими поглядами все одно мусили заручитися підтримкою якоїсь з двох великих партій».

Від перемоги Трампа, на думку Кожари, українським політикам слід очікувати зменшення підтримки з боку Вашингтона.

«Обіцянки, які кандидати в президенти дають у Штатах, вони після обрання зазвичай намагаються виконувати, – зазначив екс-міністр. – Тож, думаю, там відбудуться помітні зсуви в питаннях міжнародної політики та безпеки. Передусім вони стосуватимуться ситуації навколо НАТО. Думаю, Трамп буде вести політику більш ширшого залучення Росії до Трансатлантичної системи безпеки і Європейської безпеки. На цьому фоні, запевняє Кожара, підтримка нинішнього курсу України з боку Вашингтона буде менш відчутною. І виглядає так, що у нинішньої влади України можуть виникнути певні проблеми на тлі цих глобальних зрушень».

Нагадаємо, Україна вже висловила готовність співпрацювати з Дональдом Трампом у разі підтвердження його перемоги на виборах президента США.

Як раніше повідомляв «Главком», у США завершилося голосування на президентських виборах. Станом на 9-ту годину за київським часом Трамп набрав понад 270 голосів, необхідних для перемоги. Гілларі Клінтон уже привітала республіканця з перемогою, визнавши свою поразку.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: