Генпрокурорка підписала підозру Медведчуку

Генпрокурорка підписала підозру Медведчуку
Народний депутат Віктор Медведчук підозрюється у держзраді
Фото: Комерсант

Сьогодні СБУ проводить обшуки у Медведчука

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова підписала підозру в держзраді народному депутату і куму Путіна Віктору Медведчуку. Про це Венедіктова повідомила у Facebook.

Венедіктова також підписала підозру Тарасу Козаку. Вона повідомила, що «поставила свій підпис на повідомленнях про підозру двом народним депутатам українського парламенту – М і К».

Венедіктова не оприлюднила повні прізвища парламентарів, однак вказала склад злочинів – державна зрада та замах на розграбування національних ресурсів в українському Криму. Також вона повідомила, що місцезнаходження депутата М. наразі невідоме, а СБУ проводить у нього обшуки. Менше години тому Служба безпеки повідомила, що проводить слідчі дії в помешканні Медведчука.

«За результатами обшуків, місцезнаходження нардепа М не встановлено, а тому СБУ вживаються відповідні заходи до його встановлення та вручення йому клопотання про тримання під вартою», – написала генпрокурорка.

Вона також зазначила, що слідство і прокурори на сьогодні отримали достатньо підстав для зміни статусу депутатів із свідків на підозрюваних.

Венедіктова опублікувала список із назвою «висновки», на основі яких можна зрозуміти, що саме інкримінують нардепам.

«1. Вважати Крим частиною іншої держави – не можна.

2. Сприяти і безпосередньо брати участь в передачі цінних документів, що стосуються українських надр, грошовий еквівалент ресурсів яких становить 38 млрд грн - не можна.

3. Ставати правонаступником української власності, що по праву належить громадянам України – не можна.

4. Розкривати відомості, що містять держтаємницю – не можна.

5. Створювати армію інформаційних клоунів і ляльководити ними у власних антиукраїнських інтересах – не можна», – написала вона.

11 травня стало відомо, що Служба безпеки проводить обшуки в будинку голови політради партії Опозиційної платформи - За життя Віктора Медведчука по вулиці Монтажників в Києві.

Нагадаємо, що у лютому Рада національної безпеки та оборони включила Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список за фінансування тероризму. Туди ж потрапили Козак з його жінкою. Рішенням РНБО президент також фактично заблокував діяльність трьох телеканалів – 112, Newsone та ZIK, які пов’язують із Медведчуком. Окрім того, арештували частину трубопроводу «Самара - Західний напрямок», в народі відому як «трубу Медведчука». Сам політик причетність до неї спростовував.

Після цього, у березні, СБУ викликала на допит Медведчука у справі про державну зраду. Слідчі провели допит Медведчука щодо фактів, які фігурують в «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ.

У березні працівники Служби безпеки України за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора (Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту) та прокуратури АРК провели понад 20 обшуків в офісах руху «Український вибір – Право народу» та у приватних помешканнях членів цієї організації.

Трьом членам організації повідомлено про підозру у держзраді. Досудове розслідування показало, що представники цього руху сприяли окупації Кримського півострову, співпрацюючи з незаконно створеними органами окупаційної влади.

У квітні Херсонський міський суд наклав арешт на судно «Романс 1», яке належить Медведчуку.




Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: