Голова СБУ пропонує продовжити заборону російських соцмереж ще на три роки

Голова СБУ пропонує продовжити заборону російських соцмереж ще на три роки
Глава СБУ Іван Баканов виступає за продовження санкцій щодо російських соцмереж
Фото: Главком

За три роки дії санкцій щодо російських соцмереж українських користувачів в них поменшало утричі

Служба безпеки України пропонує продовжити санкції щодо російських соціальних мереж «Одноклассники» та «ВКонтакте» ще на три роки. Очільник СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України відповідні пропозиції. Про це повідомляє пресслужба відомства. 

У повідомленні Служби йдеться, що за період дії санкцій українських користувачів у цих російських соцмережах поменшало утричі. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

«Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому», – заявив Баканов.

Загалом протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах. Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

Також кіберфахівці Служби відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і  ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції Covid-19, наближенням Великодня і травневих свят.

За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж.

Нагадаємо, іще у лютому в СБУ заявили, що заборона російських соцмереж виявилась ефективною.

Нагадаємо, п'ятий президент Петро Порошенко надав чинності рішенню Ради національної безпеки і оборони від 28 квітня 2017 року про застосування санкцій щодо низки фізичних і юридичних осіб. В ньому, зокрема, йдеться про блокування російських соцмереж та поштових служб. Також санкції передбачали блокування доступу до сервісів «Яндекс», 1С, «Софтлайн Груп», корпорації «Парус» і ще низки російських IT-компаній.

Також Порошенко запровадив тоді трирічні санкції проти путінських телеканалів.

 Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: