Інвестиції Кремля у Twitter и Facebook. Подробиці від The New York Times

Інвестиції Кремля у Twitter и Facebook. Подробиці від The New York Times

Видання: Ніхто не припускав, що Мільнер або його компанії якось пов'язані з пропагандою

Документи, які просочилися у ЗМІ, свідчать про те, що контрольований Росією московський банк сприяв швидкому зльоту позицій інвестора Юрія Мільнера в Кремнієвій долині, де в рамках розслідування втручання Росії у вибори науково-технологічні компанії піддаються ретельній перевірці, пише The New York Times.

«Під прикриттям заплутаної системи офшорних фіктивних компаній інвестиції в Twitter підтримав ВТБ, контрольований державою російський банк, який часто використовується для здійснення політичних стратегічних угод. А один вкладник, який бере участь в угоді Мільнера з Facebook, згідно з цими документами, отримав фінансування від компанії «Газпром інвестхолдинг», ще однією контрольованої державою фінансової організації. Документи включають внутрішні записи бермудської юридичної фірми Appleby», - зазначає видання.

ЗМІ пише, що в кінцевому підсумку компаніям Мільнера вдалося заволодіти більш ніж 8% Facebook і 5% Twitter, що дозволило йому зайняти місце в різних списках найвпливовіших ділових людей світу. Його компанії продали ці акції кілька років тому. Але він, як і раніше, володіє часткою в низці інших великих науково-технологічних компаній і продовжує укладати нові угоди. На даний момент гроші Мільнера вкладені в підприємство з торгівлі нерухомістю, що частково належить Джареду Кушнеру, зятю президента Трампа і раднику в Білому домі.

На Facebook, Twitter та інших соціальних мережах сконцентрувало основну увагу федеральне розслідування у справі про втручання Кремля у вибори 2016 року. Ніхто не припускав, що Мільнер або його компанії якось пов'язані з пропагандою. У свою чергу, Мільнер згадував в парі недавніх інтерв'ю, що гроші російського уряду «нічим не відрізняються від фінансування, яке він отримав від багатьох інших своїх вкладників по всьому світу».

Проте, те, як Мільнера використовує державний апарат РФ, демонструє, що Кремль простягнув свою довгу фінансову руку за межі власного оточення, діставшись до деяких американських технологічних гігантів. «Організації, пов'язані з Кремлем, роблять інвестиції з урахуванням стратегічних інтересів, тобто, беручи до уваги не тільки комерційну, а й державну вигоду, - сказав Майкл Карпентер, директор у справах Росії в Раді національної безпеки при адміністрації Обами, а зараз старший директор Центру дипломатії і глобальної взаємодії Байдена. - Вони йдуть рука об руку ».

ВТБ і «Газпром» сказали, що ці ділові операції були просто вигідним вкладенням коштів, а не політично мотивованими угодами. Згідно з тим, як це бачить пан Мільнер, вся історія банальна і невибаглива. «Це просто бізнес і нічого більше», - зазначив він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: