Колишній віце-прем'єр вимагає, щоб країни ЄС заплатили за українських заробітчан

Колишній віце-прем'єр вимагає, щоб країни ЄС заплатили за українських заробітчан
Роман Безсмертний

«Ми знаємо, що таке підготувати людину певної спеціальності і скільки грошей на це потрібно», - зауважив Безсмертний

Після виходу на світовий ринок праці Україна повинна вимагати відшкодування за підготовку фахівців, які працюють в інших країнах. Про це під час прес-конференції у Львові заявив український політик та дипломат Роман Безсмертний.

«Ми знаємо, що таке підготувати людину певної спеціальності і скільки грошей на це потрібно. Тому Україна обов’язково має ставити перед Європейським cоюзом та іншими країнами, куди виїжджають українці, вимогу щодо відшкодування затрат за підготовку таких фахівців. Водночас  суми мають відраховуватися вишам, які готували ці кадри. Це загальносвітова практика. Якщо ми вже ввійшли у світову систему ринку праці, то маємо це зробити», - зазначив він.

Водночас політик зауважив, що українська освіта дуже консервативна, вона не реагує на замовлення світового ринку праці. «Що робити у вищій освіті? Навчати дітей на основі позавчорашніх знань - це трата грошей, зусиль і вимотування їхніх сил. Готувати треба фахівців завтрашнього дня», - вважає Безсмертний.

Він переконаний, що варто звернути увагу на якість та структуру освіти. «В європейських країнах заклади освіти на 70% готують людей прикладних спеціальностей. У нас 72% - це теоретичні спеціальності. Тут необхідні кардинальні зміни», - сказав політик.

На його думку, в системі освіти та науки треба робити «продумані та обережні кроки», щоб надалі «не втрачати людей».

Як відомо, Безсмертний у 2005 році займав посаду віце-прем'єр-міністра України.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що на постійній основі за кордоном працевлаштовано понад 3,2 млн громадян України. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: