Критичну онкохвору з Сovid-19 возили лікарнями столиці, а потім відправили помирати… в Кагарлик

Критичну онкохвору з Сovid-19 возили лікарнями столиці, а потім відправили помирати… в Кагарлик
Людмила Гячас з рідними і в онкодиспансері

Перекидали з лікарню на лікарню. Історія онкохворої з Сovid-19 може завершитися інфікуванням десятків медиків

У лікарні в місті Кагарлик, що на Київщині,  минулого тижня сталась трагедія - померла Людмила Гячас — онкохвора, яка захворіла на Covid-19, і яку медики встигли «викинути» за цей час з трьох лікарень. Про це повідомила громадська організація «Пацієнти України».

Представники організації переконані, що це сталося через бездіяльність МОЗ.

За даними організації, діагноз коронавірус Людмилі поставили пізно — через 10 днів, відтоді як вона відчула перші симптоми. За цей час жінка відвідала три лікарні: Київський обласний онкодиспансер, Київську обласну лікарню і районну лікарню Кагарлика, визначену як опорну для лікування коронавірусу. До Кагарлика її перевозили уже без свідомості.

У Людмили була холангіокарцинома, у лютому їй видалили 80% печінки. Жінка перебувала на хіміотерапії, почувалася задовільно.

22 квітня її стан погіршився, вона звернулась до свого лікаря у Київському обласному онкологічному диспансері. Той порадив при погіршенні стану викликати «швидку».

25-го та 26 квітня Людмила викликала карету швидкої допомоги, та відвезла Гячас в обласну лікарню, де жінку стабілізували та відправили додому. Однак уже 27 квітня чоловік привіз Людмилу в Київську обласну онкологічну лікарню без свідомості. У жінки була внутрішня кровотеча. Їй надали всю необхідну допомогу, стан стабілізували, зробили рентген, ПЛР-тест.

Лише 1 травня з’ясувалося, що в Людмили – Covid-19. Жінку вирішили перевозити в опорну лікарню з лікування коронавірусної хвороби.

«Але чомусь її повезли не в Київську, найближчу лікарню, а в районну лікарню міста Кагарлик – за 81 км від онкодиспансера, в якому вона лікувалася. Пацієнтку, яка мала внутрішню кровотечу, яку взагалі не можна було рухати — повезли в машині в Кагарлик. Чому?» – запитують «Пацієнти України». 

Перша проблема, чому виникла така ситуація, - це відсутність тестування онкопацієнтів та лікарів онкологічних лікарень на коронавірус.

Як вже наголошувалося, діагноз коронавірус Людмилі був поставлений пізно. Минуло 10 днів від моменту, як вона відчула перші симптоми. За цей час жінка відвідала три лікарні:

  • Київський обласний онкодиспансер, де Гячас контактувала з лікарями. Лікарів там протестували на коронавірус, три вже інфіковані. Будуть проводити повторні тести. Ціле онкологічне відділення закрили на карантин. Всі пацієнти, які перебували там, переведені до інших лікарень. Їх не тестували.
  • Обласна лікарня, куди швидка відвезла пацієнтку — там є ризик спалаху коронавірусу. Потрібно протестувати всіх лікарів, які мали контакт.
  • Районна лікарня Кагарлика, де лікарі не мали захисту. Ще один потенційний спалах.

«Складно уявити, скільки контактів за час хвороби на Covid-19 мала Людмила з лікарями, а ті у свою чергу – з пацієнтами. Всі ці контакти мають бути встановлені і протестовані на коронавірус. Адже пацієнтів, що лікувалися поряд з Людмилою, перевели в інші онкодиспансери! Це загрожує повним колапсом у системі лікування онкології!» – попереджає фонд.

У Фонді також наголошують, що поточна медична система України не керується принципом «врятувати людину». Досі відсутні маршрути госпіталізації для тяжкохворих, інфікованих Covid-19.

Після того, як у Людмили виявили коронавірусну хворобу, її відправили за 81 км від місця її лікування у райлікарню, яка раніше не приймала таких складних пацієнтів. У Кагарлицькій лікарні не було ні обладнання, ні спеціалістів, що могли врятувати таку складну пацієнтку.

Це пояснили тим, що у Людмили немає київської реєстрації і її не можуть покласти у столичну лікарню. Це — абсолютна маніпуляція і брехня. З 1 квітня медична реформа скасувала прописний принцип.

«Той, хто прийняв рішення перевести Людмилу у лікарню за 81 км, де її просто не змогли б врятувати, підписав їй смертний вирок і порушив закон. Ми досі не можемо виявити хто це був», – зазначають у фонді.

Також «Пацієнти України» стверджують, що це далеко не поодинокий випадок. Мовляв, іще одна пацієнтка з онкологією має підозру на Covid-19 і чекає результатів тесту вже восьмий день.

У фонді вказують на те, що онкопацієнти з коронавірусом перебувають у Національному інституті раку, Київському обласному онкодиспансері.

«У країні відсутнє навіть мінімально-необхідне тестування на коронавірус для тяжкохворих пацієнтів. Гадаємо, що і для інших людей», – йдеться в повідомленні. 

У фонді також наголосили, що онкопацієнти — це вразлива група, вони не можуть самоізолюватися, їм потрібне постійне лікування від раку. А їх шанс вижити дуже низький.

Крім того, онкологічні лікарні повинні мати найвищий ступінь захисту, а пацієнти і лікарі проходити постійне тестування.

«Терміново потрібно розробити маршрути госпіталізації для тяжкохворих, інфікованих Covid-19. Лікарі повинні точно знати, куди везти і як працювати з тяжкохворими пацієнтами, що інфіковані коронавірусом», - повідомили у фонді.

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: