Люстрований прокурор з Хмельниччини виграв суд. Держава має виплатити йому 1,5 млн грн

Люстрований прокурор з Хмельниччини виграв суд. Держава має виплатити йому 1,5 млн грн
Будівля Хмельницької обласної прокуратури

Суд зобов’язав негайно поновити позивача на посаді заступника прокурора Хмельницької області

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним та скасував наказ генерального прокурора від 23 жовтня 2014 року про звільнення Володимира Шевчука з посади заступника прокурора Хмельницької області на підставі закону про очищення влади.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 16 квітня.

Суддя окружного адмінсуду Руслан Арсірій з’ясував, що посада заступника прокурора області потрапила під критерії люстраційного закону (відповідно до частини другої статті 1 зазначеного Закону, очищення влади здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем).

Водночас столичний суд зауважив, що 24 лютого 2020 року Велика палата Європейського суду з прав людини відмовила Україні в апеляції у  справі «Полях та інші проти України». Таким чином, ЄСПЛ фактично підтвердив визнання закону України «Про очищення влади» в Україні таким, що порушує права людини. Це рішення Європейського суду з прав людини є остаточним.

Також суд згадав висновок Венеціанської комісії від 16 грудня 2014 року, де чітко сказано: «…ніхто не може бути предметом люстрації виключно через особисті думки і переконання; свідомі співробітники можуть бути люстровані тільки, якщо їх дії насправді завдали шкоди іншим і вони знали або повинні були знати про це».

«На думку суду, перш ніж застосувати до позивача передбачені у законі про очищення влади заходи відповідальності, відповідач зобов`язаний був встановити його особисту участь та довести вину у вчинені правопорушень, що сприяли узурпації влади Віктора Януковича, підриву основ національної безпеки і оборони, протиправному порушенню прав і свобод людини. Під час розгляду справи суду не було надано доказів вчинення конкретно позивачем зазначених вище правопорушень, проведення стосовно нього будь-яких службових розслідувань, не встановлено його особисту участь. Отже його вина у сприянні узурпації влади не встановлена», - зазначено у рішенні суду.

Таким чином, звільнення позивача з підстав зайняття ним у певний період посади заступника прокурора Хмельницької області і застосування до нього міри колективної відповідальності лише за формальними ознаками є порушення норм Конституції України.

Крім цього, суд зобов`язав Офіс генерального прокурора проінформувати Міністерство юстиції України про відкликання відомостей про застосування до Володимира Шевчука заборони протягом 10 років займати посади в органах влади.

Також у рішенні суду наголошено, що позивач негайно має бути поновлений на посаді заступника прокурора Хмельницької області і отримати 1,5 млн грн компенсації за час вимушеного прогулу, починаючи з 24 жовтня 2014 року.

«Якщо я виграю справу, то багато чого залежить від позиції діючого генерального прокурора. Звісно, можна було б обговорювати питання про відмову від позовних вимог щодо компенсації за час вимушеного прогулу. Думаю, що більшість з тих колишніх прокурорів, котрі судяться, погодилися б на такий компроміс. Проте, можливо, для більшості з них питання посад не стоїть на першому місці. Тут більше справа честі. Мені було б неприємно, щоб колись мої онуки говорили, що дідуся звільнили невідомо за що», - раніше зазначив експрокурор Шевчук у коментарі «Главкому».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: