Міністр Гриневич: Передавати фінансування ПТУ на міста обласного значення було помилкою

Міністр Гриневич: Передавати фінансування ПТУ на міста обласного значення було помилкою

Уряду доводиться підтримувати систему профтехосвіти з центрального бюджету, адже не всі області справляються із фінансування ПТУ

Лілія Гриневич, міністр освіти і науки вважає, що не треба було передавати органам самоврядування фінансування професійно-технічної освіти. Про це вона заявила в інтерв’ю «Главкому».
«Не може бути так, що фінансовий ресурс з державного бюджету забирається на місця, а повноваження, які потребують фінансування з державного бюджету залишились. Що сталося з професійно-технічною освітою? Її передали на міста обласного значення, які далеко не завжди здатні її забезпечити. Вважаю, що це була помилка. Бо міста обласного значення у нас є різними. Дохідна частина великих міст обласного значення збільшилася дуже сильно, малих міст обласного значення – не значно. І вийшла неспівмірна ситуація, коли, наприклад, є мале місто обласного значення, і в нього дуже значну частину ресурсів забирає система профтехосвіти, в той час як у великих міст обласного значення це далеко не така помітна частина витрат», - пояснила Гриневич.
Міністр уточнила, що за трохи більше ніж півроку додатково пішли на місцеві адміністрації 23 мільярди гривень. Для порівняння – весь бюджет професійно-технічної освіти в Україні на рік складає 5,6 мільярдів гривень.
«Це означає, що при добрій волі вони могли б профінансувати професійну технічну освіту повністю. Натомість уряду довелося підтримувати систему профтехосвіти з центрального бюджету. Ми один раз зробили транш 500 мільйонів гривень, які розподілили між областями, щоб дофінансувати професійно-технічні навчальні заклади в першому півріччі. А нещодавно розподілили 98 мільйонів гривень, які мають піти саме тим містам обласного значення, в яких витрати на професійно-технічну освіту становлять понад 20% видаткової частини їхнього бюджету. Це все тому, що їм дійсно дуже складно профінансувати ці видатки», - вважає керівник Міносвіти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: