Моніторингова місія ООН розкритикувала хід розслідування трагедії 2 травня в Одесі

Моніторингова місія ООН розкритикувала хід розслідування трагедії 2 травня в Одесі

2 травня в Одесі відзначають п’яті роковини трагедії на Куликовому полі

Фото: Думская

В ООН зазначають, що розслідування сутичок у центрі Одеси видається вибірковим

У Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні заявили, що українські правоохоронні органи не зробили все необхідне для забезпечення невідкладного, незалежного та неупередженого розслідування вбивств і насильницьких смертей 2 травня 2014 року в Одесі.

Про це йдеться в аналітичній записці Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, представленій у четвер в Одесі.

«ММПЛУ із занепокоєнням зазначає, що влада не зробила все необхідне для забезпечення невідкладного, незалежного та неупередженого розслідування вбивств і насильницьких смертей, що мали місце під час насильства 2 травня 2014 року, і відповідного кримінального переслідування за ці дії», - говориться у документі.

В ООН заявили, що через п'ять років після трагедії в Одесі нікого не притягнуто до відповідальності.

«Деякі кримінальні провадження, зареєстровані після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, інші - на етапі судового розгляду, з чого можна припустити про відсутність з боку влади реальної зацікавленості в забезпеченні справедливості для жертв та притягнення винних до відповідальності», - йдеться в записці.

У Моніторинговій місії висловили занепокоєння тим, що розслідування поліцією сутичок у центрі міста і пожежі в Будинку профспілок в Одесі, «може не відповідати критеріям незалежності і неупередженості, враховуючи твердження про можливу причетність правоохоронних органів до цієї справи».

Крім того, в ООН зазначають, що розслідування сутичок у центрі Одеси видається вибірковим.

«З 29 осіб, яким пред'явлено обвинувачення у зв'язку з вищезазначеними сутичками, 28 є прихильниками федералізації. Водночас п'ять років потому поліція не встановила конкретних осіб, відповідальних за пожежу в Будинку профспілок», - заявили у Моніторинговій місії ООН.

Нагадаємо, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий повідомив, що до суду скеровано три обвинувальні акти щодо трагедії 2 травня в Одесі, ще одній особі винесено вирок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: