«Нафтогаз України» може почати кампанію по дискредитації реформ і суб'єктів ринку газу - Землянський

«Нафтогаз України» може почати кампанію по дискредитації реформ і суб'єктів ринку газу - Землянський
Валентин Землянський

Зокрема, експерт звернув увагу на спроби «Нафтогазу » повністю монополізувати ринок газу

Керівництво НАК «Нафтогаз України» спробує відволікти увагу суспільства від посилення монопольного становища компанії, фінансових і управлінських провалів шляхом дискредитації процесу реформ газової галузі в Україні та його основних учасників: парламенту, Кабміну і НКРЕКП.

Про це заявив в ефірі каналу NewsOne експерт у сфері енергетики Валентин Землянський.

«Думаю, «Нафтогаз» зараз піде по шляху звинувачення всіх і вся. Спроб дискредитації Кабінету міністрів, який не дає можливості спокійно рухатися, нового складу НКРЕ, який зібрали, і він ще не встиг зітхнути, народу, який не розуміє... Я боюся, до тих сценаріїв, які ми обговорювали, може додатися ще сценарій тотального звинувачення в неуспіх провалів реформ в газовій галузі», - сказав Землянський.

Зокрема, експерт звернув увагу на спроби «Нафтогазу України» повністю монополізувати ринок газу. Паралельно, під будь-яким приводом відкладається анбандлінг компанії. Ростуть борги теплокомуненерго, а міста відмовляються від центрального теплопостачання. Ростуть борги «Укртрансгазу» і сам «Нафтогаз України» не повністю розраховується з «Укргазвидобуванням». І керівництву «Нафтогазу України» необхідно перекласти відповідальність на інші органи.

«За гучними заявами ховається спроба зміцнити своє становище на ринку і не проводити ніяких реформ. Ми бачимо масу скандалів, які відбуваються з теплокомуненерго і облгазами. З подачі «Нафтогазу України» йде штучне нарощування боргів. Через це у галузі виникають великі фінансові проблеми. А в «Нафтогазі» вже відкрито говорять, що хочуть зайнятися розподілом газу через своїх агентів», - каже Землянський.

На його думку, у «Нафтогазі» в якості одного з сценаріїв можуть розглядати можливість дискредитації дій Кабміну, нового складу НКРЕКП і навіть Єврокомісії.

Як зазначає експерт, тільки за минулий тиждень відбулося кілька знакових подій.

Перше, глава представництва Євросоюзу в Україні заявив, що рішення Стокгольму не є причиною для відстрочки анбандлінгу, на чому постійно наполягало керівництво «Нафтогазу». Хюг Мінгареллі закликав Володимира Гройсмана, вже в червні внести до Верховної Ради відповідний законопроект. Проведення анбандлінгу і виділення «Укртрансгазу» в окрему компанію позбавить «Нафтогаз України» 2-3 млрд дол. валютної виручки оператора ГТС.

Друге, провалилася спроба «Нафтогазу» отримати доступ до споживачів газу в Україні шляхом створення бази всіх фізичних осіб – за створення бази, в якій би містилася конфіденційна інформація про споживачів газу, їх сімей, адрес проживання та матеріальному становищі, депутати голосувати не стали. Якби парламент підтримав законодавчу норму «Нафтогазу», то державний монополіст зміг би всім споживачам у разі найменшої затримки в оплаті за газ нараховувати пені і штрафи, як він це вже робить у Києві та інших містах по теплій та гарячій воді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: