«Лінгвістичний дискомфорт». Викладач з Одеси потрапив у мовний скандал

«Лінгвістичний дискомфорт». Викладач з Одеси потрапив у мовний скандал
«Лінгвістичний дискомфорт» Херсонського спричинив хвилю обурень у соцмережі
Фото з відкритих джерел

Херсонський вважає рішення Конституційного Суду щодо української мови політичним

Нещодавно Конституційний суд України оприлюднив своє рішення, яким визнав конституційним закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Це рішення викликало справжню хвилю в соцмережах, адже чимало російськомовних в Україні були розчаровані. Під удар критики потрапив психолог, поет та викладач Борис Херсонський, який завжди вважав, що «мова сама обирає нас». Нещодавно на сторінці у Facebook він висловив свою думку щодо зміцнення української мови в Україні на державному рівні.

«Зараз я вважаю рішення Конституційного Суду ні, не помилковим, а гірше – політичним й дискримінаційним. Так воно є. Я вважаю, що ніякі адмінистративні заходи неспроможні посилити любов до державної мови. Я досить часто писав про це. Час – повторити», – написав він.

«Лінгвістичний дискомфорт» Херсонського спричинив хвилю обурень у соцмережі.

Згодом він пообіцяв, що робитиме все можливе для того, аби поліпшити й удосконалити володіння українською.

Херсонський наголосив, що вважає свої успіхи обмеженими. «Моєю рідною мовою залишається російська, а українська – вивченою. І, хоч я й читаю лекції з психології не лише російською, а й державною, незважаючи на те, що спеціальна література українською й досі обмежена, а недосконалість деяких перекладів психологічної літератури українською абсолютно зрозуміла навіть мені. Все ж таки, я усвідомлюю, що рівень моїх лекцій і моїх поетичних текстів недосконалий. Русизми, помилкові наголоси залишаються симптомами моєї «мовної хвороби», – підкреслив викладач.

Він додав, що готовий відмовитися від викладання, незважаючи на великий досвід викладацької і чесної наукової праці. «Я не буду святкувати цю велику перемогу над людським розумом. Ця війна з розумом триває в нас багато років. Вважаю, що руйнування в сфері гуманітарних наук буде тривати», – акцентував увагу Херсонський.

Додамо, що 16 липня чергові норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» набули чинності в повному обсязі попри шалений опір антиукраїнських сил у парламенті та поза ним.

19 липня розпочалася перша сесія іспиту на рівень володіння державною мовою.

Раніше «Главкому» стало відомо, скільки чиновників записалися на «мовний» іспит в перший день.

Про те, як зареєструватися на іспит для визначення рівня володіння державною мовою та ознайомитися з покроковою інструкцією можна на сторінці Національної комісії зі стандартів державної мови.

Як відомо, у ніч на п'ятницю, 16 липня відкрилася можливість для реєстрації на іспит з української мови щодо визначення рівня володіння українською. Рівень володіння державною мовою – вимога «мовного» закону для чиновників і політиків, відповідна норма якого щойно вступила в силу. Іншими словами, представники влади, які обираються, або призначаються перш ніж обійняти посаду муситимуть скласти іспит. Тим чиновникам, які уже працюють, він не обов’язковий.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: