Очільник МЗС розкритикував звіт Ірану щодо збиття українського літака

Очільник МЗС розкритикував звіт Ірану щодо збиття українського літака
Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що розслідування, яке проводив Іран, було упередженим, представлені докази вибірковими, а висновки – оманливими
Фото: МЗС

Кулеба звинуватив Іран у приховуванні справжніх причин збиття пасажирського літака біля Тегерана

У МЗС України розкритикували остаточний звіт Ірану щодо катастрофи літака МАУ в січні 2020 року. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звинуватив Іран у приховуванні справжніх причин збиття українського літака. Про це йдеться на сторінці МЗС у Facebook.

Як розповів міністр, Україна направляла Ірану понад 90 сторінок зауважень і пропозицій до проєкту цього звіту і наполягала, щоб Тегеран долучив їх до фінального документа.

«Але те, що ми сьогодні бачимо в опублікованому звіті, не що інше, як цинічна спроба приховати справжні причини знищення нашого літака. Аналіз документа показує, що Іран провів розслідування з численними порушеннями міжнародних стандартів», – підкреслив він.

Кулеба констатував, що розслідування, яке проводив Іран, було упередженим, представлені докази вибірковими, а висновки – оманливими.

«Документ не відкриває всіх обставин, не розкриває першопричини трагедії і ланцюжок дій, які до неї призвели. Це не звіт – це збірник маніпуляцій, мета якої не з'ясувати істину, а виправдати Іран. Іран не знайшов сил, аби визнати свою відповідальність», – заявив міністр.

Голова МЗС пообіцяв, що Україна разом із міжнародними партнерами буде домагатися покарання Ірану за цей злочин усіма можливими способами.

Нагадаємо, іранська влада визнала винним у збитті пасажирського літака під Тегераном військового, котрий випустив ракети.

Як відомо, наприкінці лютого Тегеран оголосив про завершення розслідування загибелі українського літака.

Іранське слідство звинувачує 10 осіб у причетності до катастрофи МАУ, серед них – вищі військові командири. Під вартою перебуває одна особа.

8 січня 2020 року після зльоту з аеропорту Тегерана ракетою був збитий літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. На борту перебували 176 осіб: 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Всі вони загинули. Серед них 11 українців – двоє пасажирів і дев’ять членів екіпажу. Також серед загиблих – громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Великої Британії.

Раніше повідомлялось про те, що Україна розраховує впродовж п’яти років добитися від Ірану виплати компенсацій за знищення пасажирського літака.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: