Посол ЄС в Україні дав чіткий прогноз щодо безвізового режиму

Посол ЄС в Україні дав чіткий прогноз щодо безвізового режиму

ЄС чекає, коли в Україні ефективно запрацює Агентство з питань протидії корупції

Представник Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський в інтерв’ю «Главкому» пояснив, чому Україна досі не отримаа безвізовий режим з ЄС. Хоч Київ і все зі свого боку зробила для ліберизації безвізу, є ще «маленький залишок».

«Треба, щоб ефективно запрацювало Агентство з питань протидії корупції. Рішення щодо НАЗК гальмувало цей процес майже рік. Важко обґрунтувати, чому це агентство, яке існує на папері майже рік, бо відповідні закони були ухвалені в червні минулого року, до сьогодні не може запрацювати. От скільки потрібно було часу для того, щоби визначитися зі складом цього агентства?! Розумієте, українці платять страшну ціну за гальмування з боку політиків необхідних рішень», - пояснив він.

Але з точки зору законодавства, розбудови інституцій, дійсно, усі ці умови були виконані. І зараз Європейський парламент і Європейська рада готуються ухвалити відповідне рішення.

«Європейська комісія зробила свій висновок із позитивними рекомендаціями щодо надання Україні безвізового режиму та передала до Європейської ради і Європарламенту. Зараз відбувається їхня робота. У мене складається враження, що за літо вдасться пройти всі ці процеси», - додав він.

«Я не можу спекулювати щодо того, з якого дня це запрацює. Але в Європі немає інструкцій, щоб це сповільнити. Ми говоримо про туристичні поїздки для людей, які на руках мають біометричний паспорт. Іде нормальний процес», - відпові він на запитання, коли це рішення може бути прийняте..

«Єдине. Ми, дійсно, були би набагато ближче, якби Україна все необхідне зробила минулого року, а не в березні цього року, - підкреслив дипломат. - А то виходить: от в Україні нарешті зробили, що обіцяли, і одразу потрібно, щоб наступного дня було рішення партнерів. Але всім іншим теж потрібен час. Україні потрібно розуміти, що європейські політики, які приймають це рішення, мають багато інших проблем, і їм всьому потрібно надати час».

Як відомо, на засіданні Ради ЄС з юстиції і внутрішніх справ, що відбулося у п'ятницю в Люксембурзі, міністри країн Євросоюзу не змогли домовитися про лібералізацію візового режиму для Грузії, України, Косова і Туреччини

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: