Росія хоче перевести транзит газу з України, щоб розчистити шлях для військових дій – Коболєв

Росія хоче перевести транзит газу з України, щоб розчистити шлях для військових дій – Коболєв
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв

За словами Коболєва, проект спорудження газопроводу «суперечить інтересам Європи»

Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв назвав «троянським конем» для Євросоюзу проект російського газопроводу «Північний потік-2», вказавши також, що переводячи транзит з України, Путін розчищає шлях до повномасштабної військової операції. Про це він заявив в інтерв'ю програмі Deutsche Welle. 

За словами Коболєва, проект спорудження газопроводу «суперечить інтересам Європи». І саме це «Нафтогаз» наполегливо намагається пояснити своїм європейським партнерам. Якщо цей газопровід таки збудуть та введуть у експлуатацію, «європейцям згодом доведеться серйозно розплачуватися» за це, застеріг Коболєв. Ціною за запуск «Північного потоку-2» стане «розкол в Євросоюзі», вважає він.

На думку керівника «Нафтогазу», для досягнення цієї мети Москва застосує тактику «розділяй і володарюй».

«Пан Путін подзвонить у Польщу і скаже: «Хочете отримувати дешевий газ, як отримує Німеччина? Якщо ви хочете отримати таку ж конкурентну перевагу, давайте заодно обговоримо й інші питання». Потім він подзвонить у Словаччину, в Угорщину та інші країни Центральної та Східної Європи. Так він і доб'ється розколу», - пояснив Коболєв.

Голова правління «Нафтогазу» також озвучив «гіпотезу» про те, чому Росія за допомогою «Північного потоку-2» і «Турецького потоку» хоче звести до мінімуму транзит газу Україною.

«Ми думаємо, що переводячи транзит з України куди-інде, Путін по суті розчищає шлях до повномасштабної військової операції, яка в підсумку призведе до того, що російські танки опиняться на східних кордонах таких країн, як Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія», - заявив він.

На думку Коболєва, ймовірність такого розвитку подій «перевищує 50 відсотків у разі припинення транзиту».

Існування газового транзиту Україною робить таку повномасштабну агресію дуже витратною для РФ, зазначив він.

«Є й інший, м'якший сценарій. Припинення транзиту Україною може допомогти Путіну виграти війну в економічному плані», - додав глава «Нафтогазу».

За його оцінкою, такі дії Москви виллються Києву в три з гаком мільярди доларів та «десь між двома і трьома відсотками ВВП».

Нагадаємо, Німеччина дала дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». Фінляндія також видала дозвіл на будівництво «Північного потоку-2». У російському «Газпромі» заявили, що їм потрібен ще один дозвіл від Фінляндії, а процедури отримання дозволів в Швеції, Росії та Данії «йдуть за графіком».

Як відомо, Єврокомісія не буде підтримувати будівництво «Північного потоку-2».

Раніше Верховна Рада закликала уряди світу бойкотувати будівництво «Північного потоку-2».

Нагадаємо, 27 березня повідомлялося, що компанія «Північний потік-2» (Nord Stream-2 AG) отримала дозвіл на будівництво та експлуатацію газопроводу в німецькій ВЕЗ (виняткова економічна зона).

Нові енергетичні потоки Росії в обхід України є загрозою для вітчизняної ГТС.

Крім того експерт розповів, що Москва використовує будівництво газопроводів для виведення грошей за кордон.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон під час візиту до Польщі заявляв, що проект «Північний потік-2» підриває енергетичну безпеку Європи. Влітку 2017 року Конгрес США ухвалив закон, який передбачає, зокрема, покарання європейських компаній, задіяних у проекті «Північний потік-2». Закон викликав різку критику в Берліні.

У свою чергу, прем’єр -міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що «Північний потік-2» створює нову непотрібну напругу та може призвести до великої війни

Глава НАК «Нафтогаз України» попередив про «руйнівні наслідки» для української економіки в разі запуску російського газопроводу, оцінивши втрати у $3 млрд на рік.

Читайте також: Газпроводи РФ в обхід України. Які загрози для нас?

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: