Санкції проти Медведчука набрали чинності

Санкції проти Медведчука набрали чинності
Санкції проти Медведчука та його дружини розраховані на три роки
Фото з відкритих джерел

На президентському сайті зʼявився текст указу про введення в дію «антимедведчуківських» рішень РНБО

Текст указу президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 19 лютого 2021 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» зʼявився на офіційному сайті глави держави. Указом вводяться в дію ряд обмежень щодо лідера політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» та його оточення.

Санкції введені проти 19 юридичних осіб та 8 фізичних осіб. Серед них Віктор Медведчук та його дружина Оксана Марченко, а також кілька громадян Росії.

До санкційного списку потрапили:

  • Костянтин Вацьковський - громадянин Росії

  • Валерій Донченко - громадянин Росії

  • Наталя Лавренюк - громадянка України

  • Сергій Лісогор - громадянин Росії

  • Оксана Марченко - громадянка України

  • Олександр Маслюк - громадянин Росії

  • Віктор Медведчук - громадянин України

  • Михайло Попов - громадянин Росії

Дія санкцій розрахована на три роки. Конкретно санкції проти Медведчука передбачають блокування активів, обмеження торгових операцій, припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, анулювання ліцензій на користування надрами. Також заборонений транзит ресурсів по території України, виведення капіталів за кордон.

Крім того, він не зможе брати участь в приватизації, інвестувати за кордон, а також розміщувати валютні цінності на рахунках за кордоном.

19 лютого секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу повідомив про введення санкцій проти Медведчука, Марченко, а також ще шістьох фізичних осіб, серед яких громадяни Росії.

Крім того, в списку Наталя Лавренюк, яку вважають цивільною дружиною нардепа і соратника Медведчука Тараса Козака – проти нього ввели санкції на початку лютого. Також введено обмеження і проти 19 юридичних осіб, пов'язаних з Медведчуком і Марченко.

Сьогодні, 20 лютого на сайті президента України було опубліковано укази про санкції. Зокрема, на майно Медведчука і Марченко накладено арешт, в тому числі, на 25%-у частку в телеканалах «1+1» і «2+2». Ці санкції не вплинуть на роботу каналів.

Причиною введення санкцій стало розслідування СБУ щодо фінансування тероризму.

Серед рішень РНБО також було доручення повернути в державну власність так звану «трубу Медведчука». Мова йде нафтопродуктопровід «Самара - Західний напрямок».

По території України проходить 1433 км трубопроводу, яким володіють білоруський бізнесмен Микола Воробей і громадянин Німеччини Анатолій Шефер через компанію «ПрикарпатЗахідтранс».

Останнього пов'язують з оточенням Медведчука. «ПрикарпатЗахідтранс» експлуатує близько 800 км нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», за яким дизельне паливо з Росії та Білорусі качають для України і транзиту в Європу.

Сьогодні дружина Віктора Медведчука Оксана Марченко повідомила про вступ до партії свого чоловіка «Опозиційна платформа – За життя». Також Марченко заявляє, що виключно завдяки її зусиллям Володимиру Зеленському у 2003 році вдалося потрапити на канал «1+1». Оскільки Оксана Марченко на той час не володіла акціями каналу, це може свідчити про те, що Віктор Медведчук як глава адміністрації президента використовував свою владу для тиску на приватні телеканали.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: