СБУ попередила викрадення приладів з плутонієм та ізотопом нікелю зі стратегічного підприємства

СБУ попередила викрадення приладів з плутонієм та ізотопом нікелю зі стратегічного підприємства
Організував оборудку інженер телекомунікаційних систем та мереж одного з держпідприємств Львова
Фото: пресцентр СБУ

Під час слідчих дій правоохоронці виявили та вилучили 17 джерел іонізуючого випромінювання

Контррозвідники Служби безпеки України попередили розкрадання зі стратегічного львівського підприємства обладнання з вмістом радіоактивних речовин плутонія та одного із ізотопів нікеля. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що організував оборудку інженер телекомунікаційних систем та мереж одного з держпідприємств Львова. Він мав доступ до складських приміщень, де зберігається обладнання, та викрав радіоізотопне устаткування.   

Зловмисника та його спільника було затримано поблизу підприємства у лісосмузі під час спроби збуту радіоізотопного обладнання.

Під час слідчих дій правоохоронці виявили та вилучили 17 джерел іонізуючого випромінювання.

Спеціалісти ДП «Радон» на місці обстежили викрадені прилади та виявили, що радіоактивне випромінювання у шість разів перевищувало встановлену норму.   

Продаж обладнання міг завдати суттєвої шкоди навколишньому середовищу та життю людей. Завдяки оперативній роботі співробітників СБУ жодного ризику для громадян немає. Прилади повернуто у місце безпечного зберігання.

У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) та ч. 2 ст. 191 (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Операція проводилась Управлінням СБ України у Львівській області у взаємодії з Департаментом контррозвідки СБУ спільно зі слідчими ГУ Нацполіції під процесуальним керівництвом військової прокуратури.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: