Шість пунктів. Швейцарська газета оприлюднила свою версію плану Путіна

Шість пунктів. Швейцарська газета оприлюднила свою версію плану Путіна
Володимир Путін
Фото Getty Images

Глава РФ має чіткий план з перетворення Росії на супердержаву, стверджує Neue Zuercher Zeitung

Російський президент Володимир Путін хоче знову зробити Росію супердержавою. Швейцарська газета Neue Zuercher Zeitung сформулювала шість основних пунктів його плану – від війни в Сирії і Україні до внутрішньої політики.

Перший пункт – завдяки Сирії Путін хоче зробити Росію «надійним союзником арабів». Також, за словами експерта з Росії з Університету Санкт-Галлена Ульріха Шміда, РФ дуже схвилювали позиції сирійського правителя Башара Асада після початку громадянської війни в 2011 році: «Володимир Путін узагалі боїться зміни режимів у авторитарних державах, оскільки це може створити загрозу для існуючого (в Росії. – Ред.) порядку».

Також «російська воєнна операція в Сирії показує, що Росія широко ігнорує порушення прав людини і не погрожує режимам (таким, що порушує права людини. – Ред.) пальцем». «А це, у свою чергу, подобається країнам на кшталт Єгипту, - --зазначає Шмід. – Тим більше що, оскільки сунітські держави Перської затоки традиційно є союзниками США, Росії доводиться ставати найважливішим союзником шиїтів, а це означає співпрацю з Іраном».

Другий пункт, якого дотримується Росія, – «якомога далі тримати своїх сусідів від Євросоюзу». «Росія вже зробила все, що тільки було в її силах, аби не допустити вступу України в ЄС і НАТО, і це їй вдалося», – наголошує Шмід, додаючи, що «Путін не хоче поступатися Україною Заходу, бо обрав для неї інший шлях – членство в Митному союзі».

«Путін не зацікавлений у розв'язанні воєнного конфлікту в Україні, і статус-кво найкраще відповідає його інтересам», – констатує Шмід, нагадуючи про аналогічну ситуацію в 2008 році в Грузії, коли країна втратила дві республіки, які досі залишаються під військовим протекторатом Москви.

Третє завдання – «ослаблення США». Росія, як наголошує газета, «протягом десяти років робить спроби кинути виклик США – єдиній наддержаві – і встановити багатополярний світовий порядок із кількома центрами влади». У цьому світоустрої, крім США і Росії, роль також повинні грати Японія, Китай, Південна Америка і Європа.

Під четвертим пунктом видання згадує «бажання Росії продавати нафту Євросоюзу і в майбутньому». «Так, попри те, що Росія відчуває на собі санкції, Москва намагається ігнорувати ЄС як цілісну структуру, і тому Путін зустрічається з представниками ЄС лише у виняткових випадках, – пояснює експерт. – Натомість Кремль дотримується іншої стратегії та веде переговори не з ЄС, а вихоплює держави на кшталт Словаччини, Угорщини, Греції та Австрії, які дружньо налаштовані по відношенню до Росії».

П'ятим пунктом мало стати створення «проекту – противаги ЄС». «Але плани щодо політичної інтеграції Євразійського економічного союзу дуже сповільнилися після анексії Криму, – коментує Шмід. – У Казахстану з'явилися побоювання, оскільки чверть його населення становлять етнічні росіяни». Путін показав, що «під приводом захисту російського населення він одним махом може захоплювати чужі території». В інших державах – учасницях Митного союзу також почали побоюватися панування Росії.

Що ж стосується внутрішньої політики, то тут Путін намагається «відволікати від проблем брязканням зброї» – це шостий пункт. Кремлю вдається спрямовувати увагу населення на інші проблеми, додає Neue Zuercher Zeitung. «Наприклад, минулого тижня в новинах приділялося багато уваги армії, а саме – відправленню російських військових кораблів у Середземне море, участі п'яти тисяч російських десантників у навчаннях у Єгипті, а також найбільших в історії країни навчань МНС», – йдеться у статті.

Раніше президент України Петро Порошенко в ефірі телеканала CNN заявив, що для президента Росії Володимира Путіна брехня є «козирною картою». За словами Порошенка, дії Росії в Сирії схожі з тими, що російська сторона робить на Донбасі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: