Штайнмаєр звинуватив сторони на Донбасі у відсутності політичної волі

Штайнмаєр звинуватив сторони на Донбасі у відсутності політичної волі
Франк-Вальтер Штайнмаєр

Глава МЗС Німеччини назва незадовільною ситуацію з виконанням Мінських угод

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр звинуватив сторони конфлікту на сході України у відсутності волі до досягнення прогресу в мирному процесі. «Жодна велика організація не зможе досягти перемир'я, якщо відсутня політична воля», – заявив він у четвер, 8 грудня, в Гамбургу, відкриваючи засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

За словами Штайнмаєра, хоча Мінські угоди відкрили шлях до мирного вирішення конфлікту на Донбасі, «цей шлях має бути пройдено всіма». Але це відбувається занадто повільно, а «мирні угоди розглядаються скоріше як рекомендації, а не як положення, обов'язкове до виконання». Таку ситуацію глава МЗС ФРН назвав незадовільною.

Він зажадав у першу чергу нового потужного імпульсу для відведення важких озброєнь і визначення лінії розмежування.

Водночас Штайнмаєр наголосив, що при всіх зусиллях досягти миру на сході України, не буде забуто і Крим: «Його було анексовано, досі установи ОБСЄ не можуть туди потрапити».

У свою чергу глава російського дипломатичного відомства Сергій Лавров закликав до діалогу на рівних з питань безпеки і до припинення взаємних звинувачень. Зажадавши від Заходу припинити «войовничу риторику», він назвав російську загрозу «міфом». Лавров зауважив, що для вирішення конфлікту на Донбасі мають вестися прямі переговори уряду в Києві і проросійських сепаратистів.

Український міністр закордонних справ Павло Клімкін звинуватив Росію в зриві мирних домовленостей. У першу чергу він зажадав виведення всіх російських солдатів зі Східної України та Криму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: