«Скіфське золото». Обурені чиновники Мінкульту Росії згадали про міжнародне право

«Скіфське золото». Обурені чиновники Мінкульту Росії згадали про міжнародне право

Рішення суду є вкрай негативним прецедентом, яке прийнято всупереч нормам міжнародного права, - Мінкульт РФ

Рішення Окружного суду Амстердама про передачу колекції скіфського золота Україні порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну. Про це повідомили в прес-службі Міністерства культури РФ, пише ТАСС.

«На жаль, дане рішення є прикладом порушення прав установ культури і руйнування єдності музейних колекцій. Воно суперечить не тільки положенням контрактів, а й грубо порушує принципи міжнародного міжмузейного обміну і право народу Криму на доступ до власної культурної спадщини», - зазначили у відомстві.

У Мінкультури РФ зазначили, що «суд проігнорував принцип збереження археологічних знахідок у нерозривному зв'язку з історією і культурою тієї місцевості, звідки вони походять». У відомстві вважають, що музейні предмети повинні повернутися до окупованого Криму, «де були виявлені і де десятиліттями зберігалися і вивчалися вченими-археологами». У відомстві додали, що «дане рішення є вкрай негативним прецедентом, яке прийнято всупереч нормам міжнародного права про захист культурних цінностей».

Раніше в середу суд виніс рішення про те, що скіфське золото належить Україні і має бути повернуто до Києва. На апеляцію відводиться три місяці. «Міністр культури» анексованого Криму Аріна Новосельська заявила, що кримські музеї оскаржать це рішення.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: