Сьогодні українці святкують Івана Купала

Сьогодні українці святкують Івана Купала
inlviv.in.ua

Свято Івана Купала в українській традиції пов’язано з днем літнього сонцестояння

В ніч з шостого на сьоме липня в нашій країні святкують Івана Купала. Святкування починалося зранку, коли дівчата йшли до лісу збирати зелень і плели собі вінки, які згодом пускали на воду. А ввечері молоді пари стрибали через вогнище  Про це розповіла фольклористка, кандидат філологічних наук, асистент кафедри фольклористики Інституту філології КНУ імені Тараса Шевченка Наталя Хоменко на прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

За словами Хоменко, Свято Івана Купала в українській традиції пов’язано з днем літнього сонцестояння. Його святкують 20 червня або 21 червня, якщо це високосний рік. Купала є дзеркальним святом до свята Різдва. «Різдво – це смерть старого Сонця і народження нового. А Купала – це знаходження сонця в своєму піку і поворот з літа на зиму. З прийняттям християнства відбулося накладання язичницького свята Купала і християнського Івана Хрестителя, тому святкують 6 липня», - розповідає Хоменко.

Купала – це свято очищення водою та вогнем. Тому є звичай стрибати через вогнище. Якщо молода пара під час стрибку не розірвала руки, то вони одружаться. «Чим вище молода пара перестрибує через нього, тим вища буде пшениця на полях. А інше повір’я каже, якщо жінка не стрибає через вогонь, то вона відьма», - продовжує фольклористка.

На Купала дівчата ворожили. Зранку вони йшли в ліс і збирали трави, щоб потім зробити вінки. Далі вінки вони пускали на воду. Якщо вінок довго плив і далеко, то дівчина може вийти заміж. Наречений буде з тієї сторони, куди поплив вінок. Якщо вінок крутиться або тоне, то це пророкувало хвороби або смерть. «В деяких регіонах вінки плели і хлопцям. Коли вінки, які пускали хлопці і дівчата, сходилися разом, то це був знак одруження», - зазначає Наталя Хоменко.

Більше про традиції та звичаї свята Івана Купала можна дізнатися, переглянувши запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: