Спецпрокурор США Мюллер зацікавився, що робили деякі українські політики на інавгурації Трампа

Спецпрокурор США Мюллер зацікавився, що робили деякі українські політики на інавгурації Трампа

Зокрема, на Балу Свободи в честь інавгурації Трампа побував депутат Сергій Ківалов

Окреме розслідування веде Комітет Палати представників із контролю

Американське видання The New York Times повідомляє про те, що в рамках свого розслідування спеціальний прокурор США Роберт Мюллер зацікавився контактами громадян України із командою Дональда Трампа протягом перехідного періоду після виборів 2016 року.

Перш за все офіс спеціального прокурора цікавлять ті українці, які пропонували адміністрації нового президента США вирішення українсько-російського конфлікту на умовах, які були б вигідні РФ. Врегулювання конфлікту могло не лише допомогти залучити РФ до політики США на Близькому Сході у вигідному Вашингтону руслі, але і реалізувати низку бізнес-ідей, які блокували антиросійські санкції.

Мова в тому числі про створення Trump Tower в Москві за кошти російських банків ВТБ і Генбанку. Проте санкції США проти РФ унеможливлювали таку схему фінансування.

Як наслідок, відомство спецпрокурора США з’ясовує через інавгураційний комітет Дональда Трампа, із ким зустрічалася низка українців під час перебування в Вашингтоні в січні 2017 року і про що саме говорили під час цих зустрічей. Окрім того, в грудні 2018 року офіс Роберта Мюллера цікавила лобістська діяльність в США на користь України. Також предметом інтересу є можливість здійснення пожертвувань інавгураційному комітету із боку українців через третіх осіб.

Так із слідством продовжує працювати Сем Паттен, який в серпні 2018 року визнав, що допоміг двом українцям отримати за 50 тисяч доларів квитки на інавгураційне святкування в Вашингтоні в січні 2017 року. Мова йде про Костянтина Килимника і орієнтовно Сергія Льовочкіна. Зі свого боку колишній народний депутат від Радикальної Партії Андрій Артеменко, який був присутній в Вашингтоні під час інавгурації Трампа, відповідав на питання ФБР і офісу спецпрокурора.

В той же час Комітет Палати представників із контролю проводить паралельне розслідування щодо можливих спроб колишнього радника із національної безпеки президента Трампа Майкла Флінна використати своє положення для реалізації бізнес-інтересів. Так в січні 2017 року Флінн заявляв про те, що скасування санкцій проти РФ буде одним із перших кроків адміністрації нового президента США. І це таким чином, за його словами, дозволить реалізувати низку проектів. Мова йде перш за все про створення АЕС на Близькому Сході за участю РФ.

Саме через Майкла Флінна Андрій Артеменко за допомогою Майкла Коена і намагався передати план щодо врегулювання українсько-російського конфлікту в лютому 2017 року. Окрім того, саме із відомства Ради національної безпеки США на чолі із Майклом Флінном Державний департамент в перші місяці президентства Трампа отримував запити щодо можливості скасування санкцій проти Москви, а також того, чи справді Україна є частиною РФ і чи Крим хотів бути частиною Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: