Українцям до 18 років заборонили продаж електронних сигарет

Українцям до 18 років заборонили продаж електронних сигарет
Верховна Рада схвалила закон про заборону електронних сигарет на початку грудня

За продаж електронних сигарет українцям до 18 років загрожує штраф

В Україні заборонили продаж електронних сигарет українцям до 18 років. Відповідний закон сьогодні, 1 січня, набрав чинності. Документ був раніше опублікований у виданні «Голос України».

Закон забороняє продаж електронних сигарет особам, які не досягли 18 років, на рівні з традиційними тютюновими виробами. При цьому перехідний період у застосуванні закону становить 18 місяців.

Заборонено і продаж громадянам до 18 років тютюновмісних виробів для електричного нагріву.

Відповідно до закону, це вироби з вмістом промислово обробленого тютюну, не призначені для куріння, нюхання, смоктання чи жування, що використовуються для генерування аерозолю шляхом нагрівання тютюну електричним підігрівачем з електронним управлінням до температури, при якій не відбувається процесу горіння (згоряння) вироби і виділення тютюнового диму.

Раніше в законі були передбачені штрафи за порушення правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами. Тепер же в цей перелік додали електронні сигарети й рідини, що використовуються у них, тютюновмісні вироби для електричного нагрівання.

Йдеться про продаж у приміщеннях або на територіях, заборонених законом, або в інших місцях, визначених рішенням місцевої влади, як такі, де роздрібна торгівля цими товарами заборонена. Також порушенням вважається і їх продаж особі, якій немає 18 років.

Порушення правил торгівлі цими товарами каратимуть штрафом від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800 - 13600 гривень).

Торгівлю електронними сигаретами й рідинами, використовуваними в електронних сигаретах, тютюновмісними виробами для електричного нагріву з рук каратимуть таким же штрафом з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від їх продажу.

Якщо ж правила продажу порушує особа, яку протягом року штрафували за аналогічне порушення, її чекає адмінстягнення в розмірі від 800 до 1400 таких мінімумів (13 600 - 23 800 гривень) з конфіскацією предметів торгівлі.

Нагадаємо, Верховна Рада схвалила цей закон у другому читанні на початку грудня.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: